dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Zeigeist: The Jade Motel
The Jade Motel (album, cd) Zeigeist
2008
Imperial/Playground
3/10

Festen var redan över

Shrouded in clouds of feathers, gigantic snowballs, haute couture and spurting blood, their macabre performance is visually stunning.

Dazed and Confused

Som urspårade barnkalas med färg, blod, fjädrar och konfetti, blandat med haute couture, videoprojektioner, strobe och dansant popmusik.

Bon Magazine, Anders Rydell

Det är så här 80-talets listpop bör uppdateras, kärleksfullt tillbakablickande men med en modern kryddning.

UNT, Björn Lövenlid

Det här är en extremt bra skiva

Sonic, Sara Martinsson

Så marknadsför konsertarrangören Live Nation Zeigeist inför den kommande turnén. Och vi ska väl reda ut det här redan från början. Oavsett vad ni säger om dem: Nej, det är de inte. Eller om det handlar om skivan: Nej, det är den inte. I alla fall om det är något positivt ni vill säga om dem.

Zeigeist gör ängslig uppdaterad 80-talspop. De tittar sig nervöst över axeln och försöker lyfta fram yta som sitt innehåll, för det är så det borde vara. Men det är det inte. Inte när ytligheten bara är fernissa. I’m all for att låta yta vara innehållet, men då måste man vara övertygad om det också. Och det är inte Zeigeist. Men oavsett det är jag inte ute efter någon äkthetsdiskussion här, jag är ute efter att man inte får vara så förbannat ängslig som Zeigeist är.

Och det är något speciellt med att låta daterad med något som tagits upp igen. Efter något plockats upp och hunnit lagts till handlingarna igen – då dyker man upp med ett glatt leende som att allt precis skulle börja, när festen redan är över. Jag blir inte förvånad över om de tar Alexander Bards plats nästa år i melodifestivalen, om man säger så.

Till och med där det finns en ansats till något smetar det ut det över för lång tid eller meningslösa passager. Såväl Black Milk som The Lake har någonting som slarvas bort efter hand.

Sen är ju Tar Heart en bra låt. Det kan ingen ta ifrån dem. Men det var mer spännande när de släppte den feldöpt på fildelningsnätverken så den laddades ned som en The Knife-låt, men där ID3-taggarna talade om hur det egentligen låg till. Det är väl det mest nytänkande med den här skivan. Det var 2006.

Kal Ström

Publicerad: 2008-05-09 22:01 / Uppdaterad: 2008-05-09 22:01

Kategori: Recension | Recension: #4588

12 kommentarer

Var Kal full när han skrev recensionen?

E Oregistrerad 2008-05-10 02:46
 

Sällsynt dålig recension. Den enda som verkar titta alldeles för mycket över axeln är ju Kal själv. Varför måste man jämföra med the knife? och varför är allt som är inspirerat av the knife per definition värdelöst? Tycker den här är riktigt schysst. Kanske inte knife-klass, men iaf bra nog för att få stå för sig själva också.

mintlars Oregistrerad 2008-05-10 09:13
 

Recensenter är och kommer alltid att förbli ett eget släkte.
Svenska recensenter i synnerhet är extremt dåliga och istället för att skriva om musiken ska det ordbajsas och göras metaforer där de tappar bort sig själva och läsarna.

The jade motel är ett fantastiskt album med vackra ljudlandskap och sällsynt starka låtar. Kort och gott ett synthband jag saknat sedan the knife flippade ur.

Cabrón Oregistrerad 2008-05-10 12:35
 

Vem var först att jämföra med The Knife här?

Medlem 2008-05-10 18:53
 

oj, jävlar vilken sågning! kan inte annat än att instämma med mintlars. jag ska inte hylla skivan som nåt mästerverk men att ge den en trea är aom att säga att bajs är gott. mmm visst är den sen… hälften av skivan har man ju hört sedan två år tillbaka, typ! eller ett år? nä, mer än ett år… men va fan, med låtar som cuffs och dawn night kan man inte ge så här lågt betyg. å så nya, för mig iaf, pressurized chamber gör att den utan problem ställer sig i intervallet 7-8 i betyg. detta va den värsta recensionen hittils enligt mig.
detta om detta, natti natt

Medlem 2008-05-11 02:08
 

Jag tyckte recensionen var bra.

Jag har förstås inte hört skivan, men kan bara konstatera att hade den kommit när Tar Heart kom hade jag köpt på stört. Nu känns det faktiskt som om allt är två år för sent. Tråkigt nog.

Medlem 2008-05-11 08:47
 

Åh Kal kal kal… nu är du verkligen på fyllan. Blev du inte bjuden på festen?

vickan Oregistrerad 2008-05-16 12:55
 

Skivan är riktigt bra. det kan ingen säga ngt annat om. Sen att det hör till att en recention är svartvit det får man leva med. För vem tar egentligen dem på allvar. de enda de är ute efter är att få sitt namn skrivet på något större.

christer Oregistrerad 2008-06-05 21:23
 

Tack för att du inte nämner musiken. Detta är inte en recension. Detta är spam.

gurkor Oregistrerad 2008-09-01 13:10
 

Jag tycker att albumet är riktigt bra, lyssnat på skivan kanske 30ggr och den växer fortfarande för varje lyssning.
Skall se dom live ikväll :)

Steel Oregistrerad 2008-10-03 08:41
 

Jag tycker att Kal verkar rätt korkad och tror inte han lyssnade genom albumet tillräckligt innan han skrev detta. För Zeigeist gjorde verkligen inte någon dålig musik.
Det är verkligen inte som om man suckar när man hör en av deras låtar.
Jag tror bara att Kal var avundsjuk på dem när han skrev detta inlägget och full.
För jag tror knappast att han kan göra så bra musik som Zeigeist gjorde.

Olof Oregistrerad 2009-03-04 20:48
 

Löjligt dålig och oprofessionell recension. Tillsammans med Karin Ströms album ”En Saga Om En Sten” är det här det bästa svenska electronica albumet som producerats i landet. Visst sången påminner kanske stundtals om The Knife. 80-tals pop, nej det här är ett dance /party album med många hits. Det är inte ofta man hör ett album där alla låtarna är bra.

Stefan Oregistrerad 2010-07-02 22:56
 
Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig