dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Eric Lau: New Territories
New Territories (album, aac) Eric Lau
2008
Ubiquity
8/10

Coolt och varmt

Klockan är nära midnatt. Det är påsk. Jag sitter i en telefonkö till sjukvårdsrådgivningen. Slår ihjäl lite väntetid genom att skumma igenom olästa e-postnyhetsbrev. Ubiquity påminner om sitt senaste släpp. Jag läser om funk, soul och några referensnamn som känns tillräckligt intressanta för att jag ska starta iTunes och lyssna på några smakprov. Det låter bra, så jag klickar på buy album.

Albumet heter New Horizons, artisten Eric Lau. Just då vet jag inte att jag hört honom tidigare som producent för Georgia Anne Muldrow, Lupe Fiasco och Wildchild.

Lau har rötterna i Hong Kong, men är född i England och bor i London. Jag vet faktiskt inte om det hörs om man inte vet om det. För Lau gör musik som ligger i den absoluta framkanten av elektroniskt bruten funksoul med hiphopvänsterkant. Det låter lite som om J Dilla skulle ha producerat Jill Scott eller Rahsaan Patterson. Ja det låter en hel del som Sa-Ra så klart. Men visst finns det lite brittiska och asiatiska vibbar någonstans där i atmosfären.

Musiken är hårt hållen framtidsfunk med vassa fingerknäpp, svepande rymdsynthar, snygg falsettsång, blått blås och ibland fullkomligt magiska gitarrer. Eric Lau har en särskild känsla för snyggt jazziga gitarrer som ger hans musik en varm känsla de gånger han väljer att plocka fram dem (som i Let It Out till exempel). Det är sannerligen inte varje dag vi hör perfekta gitarrer i modern soul.

Rösterna han använder är alla nya bekantskaper för mig. Sarina Leah och Rahel heter de som dyker upp oftast och jag hör dem gärna igen. De sjunger med coola stämmor som passar Laus midnattsblå låtar perfekt. Tänk Jazzyfatnastees med lite mer attityd.

Visst skulle jag kunna önska mig att Lau och hans kompisar släppte ner håret någon gång och inte var så förbannat snygga hela tiden. Å andra sidan, varför smutsa ner det vackra? Att jag tycker att det här är alldeles glimmrande har ni redan fattat.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-04-02 21:46 / Uppdaterad: 2009-06-18 13:32

Kategori: Recension | Recension: #4539

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig