dagensskiva.com

48 timmar

Noterat

Ifpi piratkopierar debattartikel?

Etiketter

I gårdagens Computer Sweden publicerades en ledare som gick ut på att internetoperatörerna behöver ta sitt ansvar för att få bukt med vad de beskriver som illegal nedladdning av upphovsrättsskyddat material:

Illegal nedladdning av upphovsrättsskyddat material ökar. I samma takt minskar möjligheten för upphovsrätts ägare att upprätthålla sina rättig heter.

Men om fildelningstrenden dras till sin extrem blir det ofruktsamt att ta betalt för det som kunden kan få gratis genom ett par knapptryck. Att reklamfinansiera filmer, musik eller spel är inte heller någon säker modell när det är enkelt för konsumenten att skaffa reklamfria alternativ.

Computer Sweden Operatörer – ta ert ansvar (2008-02-18)

Texten är ganska illa formulerad i sig med sedvanliga skygglappar som båda sidor i debatten brukar ta fram.

Desto roligare blir det dock idag när Ifpi återpublicerar hela texten via sitt nyhetsbrev Musikindustrin:

Illegal nedladdning av upphovsrättsskyddat material ökar. I samma takt minskar möjligheten för upphovsrätts¬ägare att upprätthålla sina rättig¬heter.

Men om fildelningstrenden dras till sin extrem blir det ofruktsamt att ta betalt för det som kunden kan få gratis genom ett par knapptryck. Att reklamfinansiera filmer, musik eller spel är inte heller någon säker modell när det är enkelt för konsumenten att skaffa reklamfria alternativ.

Musikindustrin Information från IFPI (2008-02-19)

Citaträtten i upphovsrättslagen säger:

Var och en får citera ur offentliggjorda verk i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet. Lag (1993:1007).

Och när omfattningen är artikeln i sin helhet kan citatet knappast hävdas vara i överensstämmelse med god sed.
Alternativt släpper Computer Sweden in lobbyorganisationer för att skriva ledare i sin tidning. Det är inte heller så fräscht.

Uppdatering

Computer Sweden har, efter mitt tips, tagit kontakt med Ifpi som inte hade en aning om att upphovsrätten fungerar på det sättet:

– Det här är jättekonstigt, så ska det såklart inte gå till och det är ett rent misstag. Vi borde självklart föregå med gott exempel, säger IFPIs marknadschef Lisa Kronstedt

Thomas Fridholm, redaktör för sajten och nyhetsbrevet, får regelbundet tips från IFPI på saker organisationen vill ha med.

– Det här är jätteklantigt av mig och jag har ju lärt mig av mitt misstag. Jag har fört fram mina ursäkter till skribenten, säger Thomas Fridholm.

Kände du inte till att upphovsrätten även gäller skrivet material?

– Nej, inte på det sättet. Men det vet jag ju nu.

Texten har nu tagits bort från sajten men finns med i nyhetsbrevet som redan skickats.

Computer Sweden IFPI piratkopierar CS (2008-02-19)

Sydsvenskan följer också upp.

Sen kan man ju lite försynt undra om att ta bort texten från sajten är samma sak som att lämna den kvar?

Kal Ström

Publicerad: 2008-02-19 10:20 / Uppdaterad: 2008-02-20 00:02

Kategori: Noterat

12 kommentarer

Tänk om ANNONSÖRERNA fick skriva recensionerna på dagensskiva! det skulle ge klirr i kassan! Det var förresten ett förslag Ed glömde i sitt enkätsvar – kom ihåg var det kom ifrån.

Medlem 2008-02-19 14:33
 

[...] ledaren i Computer Sweden, en ledare inte kändes särskilt representativ för publikationen. Idag används samma ledare — fast av ifpi den här gången, i sitt nyhetsbrev — inte undra på att jag inte [...]

opassande » Blog Archive » Nämen…? Oregistrerad 2008-02-19 18:51
 

[...] alls bryr sig om upphovsmännens rättigheter utan bara om pengar. I det här fallet handlar det om ett par strofer från en ledare i Computer Sweden som IFPI helt fräckt kopierat helt utan källhänvisningar till [...]

Ifpi struntar i upphovsrätten | David giveth Oregistrerad 2008-02-19 21:12
 

Kals censurerande känns heller inte så fräscht.

Medlem 2008-02-19 21:16
 

Nu står det ”av Computer Sweden” i ifpis nyhetsbrev.

Men vem betalar för CS? Min gissning är att 98% av prenumeranterna är företag som slentrianprenumererar för att det är enklare att bara betala än orka kolla om någon öht läser sörjan.

Medlem 2008-02-19 21:44
 

Blubb: Det spelar i och för sig ingen roll. Man får i alla fall inte citera i sin helhet.

Kal Ström Redaktionen 2008-02-19 21:46
 

Påminner om när Antipiratbyrån flippade ur för ett antal år sedan. De piratkopierade ett inslag om piratkopiering från P3′s Folkradion och publicerade det på sin hemsida. Snacka om självmål!

(Klippet ska gå att piratkopiera om man söker efter ”Antipiratbyrån flippar ur – 01-11-19 – Granskning av Anti-pirat i P3″…)

Pär Eriksson Oregistrerad 2008-02-19 22:40
 

Alltså, jag inser ju också hur det här har gått till. Men jag roas ändå av det. Citatet från Thomas Fridholm är faktiskt hejdlöst kul.

Kal Ström Redaktionen 2008-02-20 00:07
 

”Kände du inte till att upphovsrätten även gäller skrivet material?
– Nej, inte på det sättet. Men det vet jag ju nu.”

Nej det är klart, för det spontana är ju att det är helt ok att copy-paste:a en hel artikel utan att lämna källa eller be om lov. Självklart är det så. Skönt med lite humor på kvällskvisten :)

Kalle 99 Oregistrerad 2008-02-20 01:31
 

Underbart liten episod det här. Var dagensskiva står i piratkopiering/fildelningsfrågan har ju förresten aldrig varit någon hemlighet. I alla fall inte för oss som har tillgång till ftp:n.

Medlem 2008-02-20 09:06
 

Fridholm kanske kan ta en kurs om upphovsrätt ihop med Cecilia B Jonsson? http://www.vassaeggen.se/2008/02/dagens_media_snor_ide_frn_rode.html, (läs citaten på http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=149566 , häpnadsväckande korkade, även för att komma från en Expressenredaktör)

(Kal> Som ipfis sida såg ut när jag tittade på den fick man intrycket av att det då rörde sig om en (godkänd) återpublicering snarare än ett citat. Jag överskattade tydligen ifpi)

Medlem 2008-02-20 18:31
 

vilka naiva korkade onda människor det finns här på dagensskiva

anders Oregistrerad 2008-03-07 15:58
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig