dagensskiva.com

48 timmar

Text

Istället för musik: Utveckling

Olaus predikar (Fotograf: Fifi Nylander)

Etiketter

Under 2007 har dagensskiva.com tagit ett stort steg mot förändring. Vi har byggt en ny sajt och givit oss själva nya möjligheter att sköta vårt arbete. Jag skulle vilja dra upp riktlinjer för hur vi fortsätter det arbetet under nästa år och samtidigt passa på att göra några nyårslöften offentliga.

Samlingsplats för musikjournalistik

dagensskiva.com ska bli en samlingsplats för musikjournalistik i Sverige. Vi ska lyfta fram vårt eget innehåll, precis som vanligt, men jag vill även lyfta fram andras innehåll. Jag vill läsa det ni skriver om musik, jag vill läsa det Kinky Afro och Disco Belle skriver, det Sonic skriver och jag vill läsa vad Pitchfork Media skriver. Jag vill även läsa om det ni läser om. Och jag vill diskutera det med er som läser dagensskiva.com.

Jag tänker att dagensskiva.com kan curera och lyfta fram bra musikjournalistik från världens alla hörn och förhoppningsvis även sätta in den i ett relevant sammanhang.

Recensera musik

Jag vill hitta bra musik och jag vill berätta om den. Jag vill att vår redaktion ska hitta bra musik och jag vill att de ska berätta för er och för mig om den. Jag vill att ni ska hitta bra musik, både på egen hand, genom oss och varandra.

På det som kommer bli er topplista över årets bästa skivor 2007 kommer flera skivor vara med som vi inte skrivit om (ännu). Det tycker jag är riktigt dåligt och det är något jag vill ändra på. Jag vill inte skriva om dem för att ni tycker skivorna är bra, jag tycker bara att vår sajt ska ha en åsikt om dem. Skälet till varför vi inte skrivit om skivorna kommer vara flera. I några fall beror den uteblivna recensionen på att vi inte fått något recensionsexemplar från skivbolaget, i några fall att när skivan kom fanns det för många andra skivor vi ville skriva om istället och i några fall tyckte skribenten som fick skivan till sig inte att den var intressant nog för att skriva om.

I det sista fallet, och i viss mån även när vi skriver om annat istället, är det inte så mycket att göra åt. En utebliven recension är också en recension. Men jag vill aldrig mer att vi inte skrivit om en skiva som någon av våra recensenter tycker är viktig för att vi är beroende av skivbolagens promotionavdelningar. Och helst inte heller för att vi inte hade tid. Allra värst är det när vi själva nominerar en skiva vi inte skrivit om som årets bästa skiva. Då har vi helt enkelt inte gjort vårt jobb.

Andras recensioner

kritiker.se och metacritic.com är fantastiska sajter som samlar ihop recensioner från olika håll och sammanfogar dem till en gemensam bild, där både bra och dåliga recensioner får plats.

Men jag är övertygad om att de sajterna går att göra ännu bättre. Därför vill jag att en liknande funktion blir en del av dagensskiva.com under 2008.

Design

Vi byggde en plattform i år för att vi skulle vara mycket mer lättrörliga, för att vi inte skulle sitta fast i en design i flera år som vi gjorde i dagensskiva.com v3. Nu har det gått mer än ett halvår och förvisso har vi gjort mycket under ytan under den tiden, men nästa år måste det synas för er också. Och ja, här kommer ett nyårslöfte: Emo-röven ska bort.

Vi ska byta utseende två gånger nästa år. Minst. Och vi publicerar gärna era bilder.

Öppenhet

Ett stort steg för oss mot öppenhet i vårt redaktionella arbete har vi tagit med hjälp av vår eminenta redaktionssekreterare, Mats Guldbrand. Han publicerar det vi fått in till redaktionen för att ni ska få se hela flödet. Vissa tycker till och med att de korta beskrivningarna och hänvisningarna är det bästa med sidan. Vi tror att vi bara kan bli bättre genom att bli ännu mer öppna.

Vi vill bli öppna med vår statistik för att visa på vad som varit mest intressant under tiden som gått. Det här gäller naturligtvis även mot våra annonsörer. Det finns ingenting att dölja 2008.

En annan del av vår öppenhet är att vi börjat publicera en utvecklarblogg där främst vår utvecklare, Dr Henrik Melin, skrivit om de utvecklingsarbetet vi gjort med dagensskiva.com och det arbete vi gör med den programplattform vi använder (WordPress). Vi tar även chansen att ge tillbaka till det community av utvecklare och sajter som gjort WordPress till det fantastiska verktyg det är idag, bland annat genom att publicera de plugins vi utvecklat till WordPress för att göra de anpassningar vi behövt göra för att dagensskiva.com ska fungera som vi vill. Det innebär även att vi, på uppmaning av Matt Mullenweg som skapat WordPress, kommer föreslå en del av ändringarna vi gjort till grundfunktionalitet i kommande versioner av WordPress.

Podradio

Vi ska göra mer podradio nästa år. Jag gillar verkligen de blandband som Fredrik Welander, Ola Andersson och Patrik Hamberg gjort under året men jag gillar ännu mer de program som Marie Lindström och Peter Dahlgren spelat in. Själv har jag bara hunnit med ett enda program under 2007. Nästa år vill jag åtminstone hinna med ett i månaden.

Redaktionen

Vi har en stor och bra redaktion. Under året lyckades vi nästan med vårt mål att bli lika många tjejer som killar i redaktionen. Det tycker jag är viktigt för att vi ska få fram en bredare bild av vad musik är. Jag vet inte om det syns någon stor skillnad utåt, men det gör det för oss. Jag hoppas även att de skribenter som inte riktigt hunnit med att arbeta med oss i år har chansen att komma tillbaka. Vi saknar er.

Fortsätta göra det enkla

Oavsett vår utveckling och oavsett vad vi kommer hinna med under nästa år lovar jag att vi också kommer fortsätta med det enkla. Grunden i vår sajt är att vi väljer ut ett musikstycke om dagen och berättar om det. Att fler gillar den detaljen fick vi bevis på när Internetworld utnämnde dagensskiva.com till Sveriges näst bästa nöjessajt 2007 med orden:

Kontinuitet, stringens och avgränsning är närmast utrotningshotade begrepp i dagens sprudlande medielandskap. Därför älskar vi Dagensskiva. En skivrecension om dagen, varje dag. Varken mer eller mindre.

Det ska vi naturligtvis fortsätta med.

Vad vill ni läsa om?

Sist men inte minst vill jag att vi blir ännu bättre på att lyssna till vad ni vill. Jag tycker vi haft ett lite olyckligt fokus den senaste tiden på problem. Jag tycker vi har Sveriges bästa besökare. Ni är pålästa och smarta och jag gillar er. Berätta gärna för oss vad ni vill ha av oss. Vi vill bli ännu bättre.

Till sist

Gott nytt allihop. I framtiden blir det bättre. Det blir det alltid.

Kal Ström

Publicerad: 2007-12-31 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-31 11:10

Kategori: Krönika, Special

6 kommentarer

erimos ringde mig precis och sa att hans internet inte fungerar så jag skulle framföra hans önskemål inför 2008:
1) belysa samernas problematik bättre
2) mer miljöfokus (tänk på klimathotet!)

Medlem 2007-12-31 00:55
 

Jag skulle gärna önska att redaktionen skapade någon slags ”dagens jag känner mig krossad av systemet – jag har fan rättigheter även i det här systemskiftade helvetet”. I dag uppkommer en del sådana svador i dagstrådarna (hur gör jag för att få CSN-medel trots att jag bara tog 9 poäng förra terminen, min arbetsförmedlingshandläggare säger att jag måste ta Donken-knäck kan det vara så illa etc. etc.). Jag tänker mig något i stil med Nu spisas, fast för ovanstående frågor. Skulle det gå att ordna?

Och i likhet med erimos önskar jag ett mer klimatsmart DSC. Hur bidrar DSC till en grönare värld? Printar ni dubbelsidigt? Har ni en miljöpolicy? Ett föslag skulle vara att man bara får skriva ett inlägg om dagen för att spara energi. Mer sånt.

Medlem 2007-12-31 01:12
 

”Internetworld utnämnde dagensskiva.com till Sveriges näst bästa nöjessajt 2007″ är väl en smula missvisande. Det fanns ju ingen rangordning efter ettan.

För övrigt vill jag hålla med angående postboxen-texterna. Att gå så långt som att säga att de är det bästa med DSC tänker jag inte göra, men Mats Guldbrands kärnfulla formuleringar är ofta otroligt underhållande.

Medlem 2007-12-31 11:16
 

En recension om dagen vore trevligt. Må vara att den inte hamnar på förstasidan. Gott nytt år vänner!

Medlem 2007-12-31 18:31
 

Lycklig skåning: är det du som sms:ar och utger dig för att vara den där irländska såpaskådisen jag hånglade med i somras?

ett inlägg om dagen vore fantastiskt. vissa skribenter på forumet (tänker främst på skåningarna och görl) skriver så förbannat mycket mög att man misstänker att språket snart tar slut. jag mår illa av själva ordvolymen de presterar liksom.

sen skulle det ju såklart främja klimatet i allmänhet, men kanske främst diskussionsklimatet, om man måste tänka igenom lite vad man skriver. Själv är jag lite av en förebild på det här området.

Förresten, är det för mycket att begära att ni har en same-tema-vecka? jag har tex koll på att primal gillar Mari Boines same-trip-hop.

Medlem 2008-01-01 19:08
 

Tack för att du gillar kritiker.se. Jag är medveten om förbättringar som kan göras, det är bara tiden som skall räcka till…

Marcus, kritiker.se Oregistrerad 2008-01-17 22:19
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig