dagensskiva.com

48 timmar

Noterat

Max fem spänn för mp3:an

I tisdags disputerade Maria Styvén i ämnet industriell marknadsföring med avhandlingen Exploring the Online Music Market. Consumer Characteristics and Value Perceptions vid Luleå tekniska universitet.

Nästan 800 personer har svarat på hur de vill ha sin digitala musik och hur mycket den får kosta. Inte helt oväntat landar svaret på en femma för en digital fil fri från kopieringsskydd. Lika väntat var resultatet att fildelare är mer benägna att köpa musik via nätet än de som inte fildelar.

- Prisnivån nu är för hög. Man jämför ofta med fysiska produkter. Ibland får du till och med en cd billigare än samma musik i digitalt format. Det är problematiskt, säger Maria Styvén till Sydsvenskan.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-12-20 14:58 / Uppdaterad: 2007-12-20 15:00

Kategori: Noterat

48 kommentarer

varför var det väntat menar du? varför skulle fildelar som hittills betalat 0:- helt plötslligt tycka det är OK med fem spänn?

Medlem 2007-12-20 15:26
 

1 krona kan jag tänka mig att betala. tills det kostar det (och max 10:- per skiva) kommer jag att ha en moralisk rätt att fortsätta ladda hem gratis.

Medlem 2007-12-20 15:37
 

arg skåning: Du värderar verkligen inte din tid till något.

Kal Ström Redaktionen 2007-12-20 15:48
 

det stämmer säkert, även om jag inte förstår vad du menar.

Medlem 2007-12-20 16:12
 

Maria vekar ju antingen inte ha fattat nånting eller så spelar hon bara dum så det skulle gå enkelt att akriva avhandlingen.
Det är som att fråga hackers varför de går in i andra datorer och lita på dem när de säger att de gör det för att visa att säkerhetetn är dålig.
Skulle vara intressant att se hur mycket Maria har tankat ner respektive köpt på nätet och i butik.

Medlem 2007-12-20 16:47
 

men till skillnad från dig så är hon åtminstone fil dr.

Medlem 2007-12-20 16:49
 

Hoho.

Medlem 2007-12-20 19:47
 

watcher: Jag menar att svaret var väntat. ”Kostar det bara hälften så mycket ska jag betala. Jag lovar.” Ungefär. Sen om bara varannan eller var tredje som säger det faktiskt menar det är kanske del av en annan ekvation.

Jag vet att jag skulle köpa mer om det kostar mindre. Att betala 90 kronor för ett album jag kan köpa på cd för 69 på Rocks är inte rimligt.

Jag har verkligen försökt fildela. Men jag kan inte. Det är för mycket meck att hitta det jag vill ha. Jag tycker att det är snabbare och enklare att köpa en cd eller filer från tex iTunes Music Store.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-12-20 21:28
 

Hon visar ju tydligt att vilken idiot som helst kan bli fil dr. inom vissa ämnen. Det ser lika illa ut bland de lärare som doktorerar.

Medlem 2007-12-20 21:40
 

att folk som kan använda basala datorfunktioner är mer benägna att köpa musik online än de som inte kan är väl inte så konstigt?

frågan är hur/om hon gör skillnad på folk med fildelningsprogram/datorkunskap/musikintresse?

Luleå universitet har förresten ruggigt snabb internetaccess… och några av sveriges största pirat-servrar.

Medlem 2007-12-20 21:42
 

Det ser ofta ut så här på de mindre universiteten och högskolorna.

Medlem 2007-12-20 21:42
 

Primal: det visste vi redan…. höhö

Medlem 2007-12-21 00:46
 

1. 870 personer svarade, varav hälften brukade ladda ner från fildelningsnätverk i någon utsträckning (dvs. hälften sa att de aldrig gjorde det).
2. Alla (inte bara fildelarna) har svarat på frågan hur mycket de maximalt kan tänka sig att betala för en nedladdningsbar fil. I GENOMSNITT landade svaren på 5-6 kronor.
3. Jag har INTE påstått att alla fildelare kommer att börja betala bara priserna sjunker. Men priset och DRM är de största hindren för nätmusiktjänsternas tillväxt idag, och det gäller inte bara för att få fler fildelare att betala.
4. Att fildelare är mer benägna att använda betaltjänster handlar inte om att de har sagt ”kostar det hälften så mycket ska jag betala” utan om att det bland gruppen som använder fildelningsnätverk redan är betydligt fler som använder betaltjänster, jämfört med dem som (säger att) de inte fildelar.
5. Ni har läst en sammanfattning av en kort nyhetsartikel som sammanfattar en liten del av mina resultat. Och ni verkar ha missuppfattat det mesta. Ta reda på lite mer innan ni idiotförklarar folk. Om det är så lätt att doktorera, varsågod och skriv en avhandling själv.

Maria Styvén Oregistrerad 2008-01-07 11:21
 

primal har försökt sig på punkt 5, men det är svårt (precis som med hans std-jakt).

Medlem 2008-01-07 12:57
 

Är drm verkligen ett verkligt hinder för folk i allmänhet och inte bara ett principiellt problem?

Medlem 2008-01-07 13:04
 

Försökt sig på att doktorera menar du?
Man blir lite frustrerad när man läser en del av kommentarerna här. Fast det var väl mest Primals kommentarer som var elaka i och för sig.

Ytterligare angående det där med pris: de som svarade 0 kr på frågan är inte medräknade i genomsnittssiffran. Och fildelare hade (föga förvånande) lägre betalningsvilja, lägre ju mer man fildelar (eller egentligen, laddar ner).

Ang. musikintresse och datorkunskaper som erimos tog upp: de som svarade använde generellt Internet mer än genomsnittssvensken (jfrt med SCBs statistik) och betydligt fler än genomsnittet hade bredband. Fildelarna var lite mer musikintresserade och använde Internet lite mer än de som inte fildelade.

Maria Styvén Oregistrerad 2008-01-07 13:17
 

Ja, DRM hindrar mig eftersom min mp3-spelare inte kan spela dessa.

Bulten i Bo Oregistrerad 2008-01-07 13:18
 

Particle man: är inte alldeles säker på vad du menar med principiellt problem men jo, det är ett hinder för många. Inte alla såklart, det beror ju på hur man vill använda musiken, men överlag komplicerar det användningen på ett onödigt sätt. Bara det att man vet om att man inte har rätt att använda sin inköpta fil som man vill för eget bruk sänker det upplevda värdet.
Fast priset är nog det viktigaste, det är ju det första man ser och kan jämföra med annat (t.ex. gratis…). Sen finns det naturligtvis massor med andra saker som spelar in också.

Maria Styvén Oregistrerad 2008-01-07 13:24
 

Det finns i stort sett två drm-system, itunes fairplay och microsofts vad-det-nu-heter, och utbudet av nätbutiker är väl i stort sett lika för båda dessa system. Har man en ipod kan man handla från itunes och har man nån annan spelare så kan man köpa wma-filer.
Själv har jag bara erfarenhet av itunes och vet inte exakt hur begränsningarna ser ut, men de som finns i itunes är dessa:
- man får lägga musiken på hur många ipods man vill
- man får ha den på fem datorer samtidigt (och man kan avregistrera den från de maskiner man inte vill ha den kvar på)
- man kan bränna musiken till hur många gånger man vill (men bara sju gånger till skivor med samma låtar på)

Vad jag menar är alltså att för den vanliga användaren känns det inte som något som bör ställa till några stora problem. För den musik jag köpt på itunes har jag aldrig känt att jag velat göra något med musiken som jag inte kunnat pga drmen.

Medlem 2008-01-07 13:36
 

typiskt apple att införa sån nazistskit.

Medlem 2008-01-07 13:38
 

När det gäller iTunes så har de en generösare nivå på DRM-restriktionerna än vad de flesta av dem som säljer WMA har. Där gäller ofta (men varierar en del): låten kan brännas 5 ggr och får föras över 5 ggr till andra spelare eller datorer. Licensen är inte inbäddad på samma sätt som i iTunes utan laddas ner första gången man spelar låten.
Sen att WMA inte är kompatibelt med iPod (och AAC inte med så många andra spelare än iPod) är också nåt som många (inte alla) upplever som ett problem. Även EMIs DRM-fria filer med högre kbps i iTunes är ju i AAC-format, medan de säljs som MP3 på CDON.

Maria Styvén Oregistrerad 2008-01-07 13:49
 

Vilket DRM-nivå är det då som ”många” upplever som ett problem?

Medlem 2008-01-07 14:01
 

Jag har inte gjort skillnad på olika ”nivåer”. Det fanns inte riktigt utrymme till det eftersom det är många andra saker med i enkäten också. Istället har jag bl.a. frågat hur viktigt det är att man kan kopiera köpta filer för eget bruk utan begränsningar, att filerna är kompatibla med alla märken av spelare, att man kan föra över filerna till andra apparater, m.m. Utöver detta har ganska många kommenterat just om DRM-relaterade saker. Det är kommentarer både från sådana som är väldigt vana användare och kanske har mer ”principiella” invändningar, och sådana som köpt filer och efteråt blivit besvikna då de upptäckt att de inte kunnat använda musiken som de tänkt.

Maria Styvén Oregistrerad 2008-01-07 14:14
 

Som du själv säger så är ju tydligen skillnaderna vad man kan göra med musiken ganska stora beroende på var man köper den. Om man då inte frågar utefter förutsättningar som finns, och om dessutom många av de som svarar inte har någon verklig erfarenhet av det som frågan gäller så kan ju inte svaren bli några andra än rent principiella.

Jag misstänker helt enkelt att drm-kortet är lätt att spela ut när om man letar efter anledningar att rättfärdiga sitt fildelande, utan att ha någon större koll på vad det egentligen innebär.

Medlem 2008-01-07 14:26
 

Jag förstår vad du menar, och jag har också skrivit om att det behövs fortsatt forskning som tittar mer i detalj på (icke-)acceptansen av DRM-restriktioner, om de nu kommer att finnas kvar. Enklare och fritt användande är viktigt även bland de som inte fildelar, och jag har också skrivit om många andra saker, även om det nu bara kommit att handla om pris och DRM i media.
Vad jag kunde konstatera är att flexibilitet i användandet (vilket omvänt innebär bland annat frånvaro av DRM-restriktioner), ses som nästan lika viktiga egenskaper hos musiktjänster som mer grundläggande saker som t.ex. garanterad ljudkvalitet och stort sortiment, och betydligt mer viktigt än extratjänster som t.ex. communities och rekommendationsfunktioner. Det debatteras ju också väldigt mycket om DRM internationellt, och flera av de stora skivbolagen börjar åtminstone prova att ta bort DRM:en. Musiktjänsterna själva ser också DRM som ett problem (det är ju skivbolagen som bestämmer vilka restriktioner som ska tillämpas). Så det är en viktig fråga, men naturligtvis inte den enda.

Maria Styvén Oregistrerad 2008-01-07 14:49
 

Nu verkar det som om till och med det sista storbolaget är berett att sälja utan DRM. Tyvärr väljer alla storbolagen att bara släppa DRM-fritt via vissa valda tjänster.

Personligen tycker jag att de digitala nationsgränserna är ett större problem. Att jag inte får handla från alla amerikanska butiker tex. Men det kanske främst är ett iTMS-problem? Jag har faktiskt inte kollat runt på så många andra.

Patrik Hamberg Redaktionen 2008-01-07 14:53
 

Particle Man: I vårt hushåll har vi bara Macar. Ändå är det krångligt med en skiva inköpt på iTunes Store som flera i familjen vill nyttja.

Jag måste autenticera min sambos dator, jag kan inte skicka dem vidare till min eller andra mobiltelefoner i hushållet. Jag kan inte samla musiken i en central mediahubb om den inte kommer från Apple.

Och det räcker med känslan att det är begränsande för att det ska vara mer begränsande än vad det faktiskt är och därmed mindre prisvärt.

Kal Ström Redaktionen 2008-01-07 15:00
 

Patrik: Nej, det är inte ett iTS-problem. Ta alla prenumerationstjänster till exempel eller Amazons mp3-butik.

Jag tror till och med eMusic gör skillnad i sin katalog.

Men i iTunes känns det ju extra korkat eftersom filerna lagras i samma databas, de bara flaggas för att finnas i olika länder.

Kal Ström Redaktionen 2008-01-07 15:03
 

Det stämmer att även eMusic har vissa låtar/album som inte är tillgängliga i alla länder . Och precis som Patrik skriver så är det inte alla tjänster som får tillgång till den DRM-fria musiken. Överhuvudtaget har nog detta myller av licensrättigheter och format försenat utvecklingen av (betal-)nedladdningsmarknaden rejält.

Maria Styvén Oregistrerad 2008-01-07 15:22
 

Kal: Visst finns det fall där drm är irriterande och begränsande, men jag tror fortfarande att klagandet över drm som en avgörande faktor för att inte betala för sin musik generellt sett är mer ett mantra än ett verkligt problem.

Men som påtryckningsmedel för att få bort drm-systemen verkar det ju funka. Eller kommer förmodligen att göra det till slut.

Medlem 2008-01-07 16:13
 

ingen jävel skulle väl köpa en cdskiva som bara gick att spela i fem olika cd spelare eller bara gick att kopiera fem gånger. appletrams.

Medlem 2008-01-07 16:26
 

ingen jävel skulle väll över huvudtaget köpa en cd-skiva?

Gav bort mina cd-skivor till lillasyrran 99 då jag förstod att jag aldrig skulle behöva köpa någon mer.

lalala Oregistrerad 2008-01-07 17:38
 

Verkar vara vettig forskning. Hur valdes dom 800 personerna ut?

Moonbat Medlem 2008-01-07 17:59
 

Så, billigare låtar, säkrare betalsystem och lättare att kopiera låten hur många gånger som helst gör att fler är beredda att betala.

Sensationellt. Det här kommer en mängd aktörer på marknaden ha nytta av att veta.

Så hade jag också svarat, utan att för den delen bry mig vad bolagen håller på med så länge det finns gratis.

Det hade varit intressant att se på mervärden med att betala för musik, tex att man då får rätt taggade låtar och skivomslag till tex iPhonen. En del har inte tid att greja med sådant men klarar samtidigt inte av att ha saker och ting i oordning och betalar därför.
Att mobil och mp3-tillverkare ser till att skivomslag syns i displayen visar att de och skivbolagen har börjat tänka till kring sina produkter och hur de går att utveckla.

Medlem 2008-01-07 21:12
 

Jag tror inte så mycket på ”utveckla produkten” idén. Musik är musik. Jag har svårt att se vad som skulle kunna utvecklas som skulle få mig att föredra att betala. Jag tycker både CD och vinyl är mest jobbigt och fina omslag eller lådor gör ingenting för mig. Utveckla dödsstraff på fildelning?

Mr. Kite Medlem 2008-01-07 21:38
 

De kan ju såklart utveckla musiken (för första gången sen sjuttonhundratalet?).

Mr. Kite Medlem 2008-01-07 21:40
 

Vad tycker du om låttexter i fodralet?
Eller skivomlsaget?

Medlem 2008-01-07 21:58
 

Moonbat: brevenkät till slumpvis utvalda mellan 16 och 60 år från adressregistren Postiad och SPAR. Helt anonyma svar.

Primal: Nej, det är inte sensationellt. Nu har ju jag begränsat mig till musiktjänster via Internet och har inte tagit med vad t.ex. mobiltillverkarna gör/kan göra. Men eftersom nätmusiktjänster av olika slag, tillsammans med mobila tjänster, på sikt ska ersätta fysiska format måste det ju handla om att erbjuda tjänster som är tillräckligt enkla, säkra och bra för att de som överhuvudtaget är villiga att betala för musik kommer att vilja använda dem. Det rör sig ju bland annat om att de som har provat betaltjänsterna ska vilja återkomma, och t.ex. att att de som än så länge föredrar CD vill göra kompletteringsköp.

De saker du nämner har jag delvis diskuterat, t.ex. skivomslag, och sånt kan visst ge mervärde som du säger. Fast innan man fått till de mer grundläggande funktionerna riktigt bra (sortiment, sökfunktioner, enkelhet i användningen – DRM-fritt, betalningsalternativ, pris…) så är knappast extratjänsterna avgörande för att nå en bredare publik. Däremot kan det nog vara ett sätt för olika musiktjänster att differentiera sig och några av de som svarade kommenterade att t.ex. skivomslag och rekommendationsfunktioner är viktigt för dem.

Maria Oregistrerad 2008-01-08 11:34
 

I princip är jag bara beredd att betala för de låtar jag lyssnar på och inte för all skit som följer när man tankar. Skulle gärna betala per låt för en streamande spelare som har tillgång till ”all musik” i sin katalog, tills dess får jag nöja mig med att försöka organisera den katalogen lokalt.

Medlem 2008-01-08 11:58
 

Björn: Håll utkik för Spotify.

Kal Ström Redaktionen 2008-01-08 14:56
 

Itunes DRM-fria utbud är ganska trevligt, jag har köpt ett par skivor där som var billigare än att köpa på CD.

Det hade varit fint om dom sålde musiken i lossless-format så fick man äntligen något som var lika bra som förra århundradets teknologi.

Att köpa musik med DRM har jag aldrig fattat poängen med, egentligen hyr man den ju bara.

Moonbat Medlem 2008-01-08 14:57
 

Hur många av de 870 (och hur många svarade inte alls?) svarade 0 kr och blev därmed uteslutna från beräkningen av snittpriset.
Hur såg den demografiska fördelningen ut på prisfrågan, dvs vilken snittålder hade de som inte var beredda att betala någonting? Var dessa de som var mest Internetvana(?) av alla i gruppen?
Jag menar, om det är så att de flesta som kunde tänka sig att betala ändå inte är sådana som på allvar överväger att köpa (och vilka volymer i så fall?) vad spelar deras svar då för roll?
Bara för att alla hinder tas bort betyder inte det att de kommer köpa.

Medlem 2008-01-08 16:24
 

om du la ner lika mycket energi på din egen doktorsavhandling hade du varit docent nu.

Medlem 2008-01-08 16:55
 

Och vad hade hänt då, jo avundsjukan hade börjat sprida sig i korridorerna.
Inte bra, inte bra alls. Bör undvikas.

Medlem 2008-01-08 18:02
 

Primal = Dr.Dolittle/Dr.Snuggles

Medlem 2008-01-08 18:47
 

The Görl Right Behind You = Maja Lundgren

Medlem 2008-01-08 19:22
 

Hej!
Jag har försökt läsa igenom här, och har lite frågor. Såg du hur Spotify påverkar nerladdande? Och såg du några resultat kring den faktiskta kvaliten på ljudfiler?
Så som att det många människor lyssnar på är mp3 filer med relativt låg kbs, och dom flesta inte verkar bry sig så mycket om det (jag är själv ett stort fan av FLAC t ex.)

Gustaf Oregistrerad 2009-04-17 11:37
 

För att fortsätta, hade du något resultat kring ljudanläggningar, alltså om människor som bara hade 20:- snäckor till ipoden köpte mindre musik än dom som hade lurar för 500:-

Gustaf Oregistrerad 2009-04-17 11:40
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig