dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Dillinger Escape Plan: Ire Works
Ire Works (fil (aac)) The Dillinger Escape Plan
2007
Relapse/Border
7/10

Krossar mitt motstånd instrumentellt

På ytan låter det märkligt lätt. Lyssnar jag lågt på Ire Works låter det alldeles för lätt. Och då blir den alldeles meningslös. The Dillinger Escape Plan kräver volym.

Greg Puciatos röst är omgiven av gitarrer och cymbaler som viner, skriker. Han låter från mitten. Direkt ur kaoset. Medan gitarrer och trummor smäller omkring honom.

Tjusningen med The Dillinger Escape Plan är deras dynamik. Det är deras styrka och särart. Och det är tjusningen här också. Det smäller för att tas ner i tempo i några takter för att sedan explodera i en ny riktning. Det finns något i The Dillinger Escape Plan som gör det till det bästa som finns, men det finns också en annan sida av Ire Works

Förra året släppte de Plagiarism, en ep med poplåtar de spelat in versioner av. Det var Massive Attack, Nine Inch Nails, Soundgarden och Justin Timberlake. Jag vet inte om man kan kalla det för att de trevade efter en väg framåt, för det var inte så det lät. De behandlade ep:n dessutom ganska styvmoderligt genom att bara släppa den på iTunes. Men det går lätt att hitta trådar därifrån och hit. I många stycken är Ire Works det som The Dillinger Escape Plan varit parat med något som jag mest vill beskriva som cross-over. De lånar från historien, gör vad som nästan liknar poprefränger här och där, sökande efter något.

När de faller som längst ner i det hålet är det riktigt riktigt dåligt. Jag tänker framför allt på styggelsen Black Bubblegum. Där känns det som de letar ny publik där de förut bara gått sin egen väg. Och Puciatos sång tröttar många gånger ut mig. Då och då sjunger han som de spelade grunge, då och då är hans ljusa röst alldeles för tam till bandets grund.

Men oavsett det så är The Dillinger Escape Plan ett band. Jag tycker ofta att rösten är det mest viktiga instrumentet, men när de andra bandmedlemmarna är så här bra väger de upp även en svag sångare. Bandet som helhet krossar mitt motstånd. Skulle skivan vara instrumental skulle den vara fantastisk.

Orosmomentent innan den kom ut var hur någon skulle klara av att ersätta Chris Pennie som hoppat av till förmån för Coheed and Cambria. Pennie var med och startade DEP och har alltid varit en viktig del av låtskrivandet. Hur då Gil Sharone (ex-Stolen Babies) skulle kunna fylla hans plats kändes snart nog omöjligt. Men jag hade inte behövt oroa mig. I långa stycken tycker jag det är Gil som bär Ire Works. Virvlande, hetsigt och rätt. Precist och med kraft. Pennie var en formidabel trummis. Gil är en formidabel ersättare.

Ben Weinmans och Jeff Tuttles distinkta fraseringar med effektpedaler och gitarrsträngar. Liam Wilsons basgångar. De är verkligen ett fantastiskt band tillsammans.

Det finns svaga spår här. Men höjdpunkterna överväger. Ännu mer om jag slutar lyssna så mycket på Greg. Det är i de stunderna jag inser att det här var novembers bästa skiva.

Kal Ström

Publicerad: 2007-12-18 00:27 / Uppdaterad: 2007-12-18 10:46

Kategori: Recension | Recension: #4408

16 kommentarer

CB200

Medlem 2007-12-18 13:54
 

Vadå 7? Det här är ju utan tvekan ett av årets absolut sämsta skivor?

wafflesandjam Oregistrerad 2007-12-20 23:31
 

Skulle jag inte kunna tänka bort Greg skulle det vara mycket värre, ja.

Kal Ström Redaktionen 2007-12-21 09:28
 

Är wafflesandjam Carola under cover eller bara ”efter” i största allmänhet?
Dillinger är svinbra och Greg regerar. Allt jag skriver är sanning, ”so help me GOD”!!

Erik Oregistrerad 2007-12-21 13:39
 

Ett av tidernas mest nyskapande band som bara fortsätter att mata på. Tack DEP för årets skiva!

Viktor BL Oregistrerad 2007-12-24 13:19
 

Ben Weinman spelar alla gitarrer på plattan, Jeff Tuttle är ”bara” live gitarrist, i övrigt tycker jag Greg har en grym röst och utnyttjar den bättre på den här plattan än på Miss Machine. Förövrigt så spelar Gil Sharone fortfarande med stolen babies

a-row Oregistrerad 2007-12-30 01:21
 

8

:::::L::::: Oregistrerad 2008-01-07 12:54
 

men fan heller att dillinger ”letar en ny publik” i till exempel black bubblegum. för det första är låten svinbra. skitsnacket om att band säljer sig är så in i helvete tröttsamt. är det bra är det bra. om de ska leta en ny publik skulle de väl för fan inte väsnas så mycket i andra låtar? ”den nya publiken” pallar inte det. punkt.

degen Oregistrerad 2008-01-12 02:04
 

Den är lite tamare än Miss Machine men ju mer man lyssnar på den desstå mer växer den. Ikväll spelar de i Stockholm!

Joakim Oregistrerad 2008-03-01 11:55
 

Alltså jag kan förstå att den totalt insnöade hardcore-killen inte uppskattar detta albumet lika mycket som de föregående. Men har man lite bredare vyer när det gäller musik så är Ire works helt fantastiskt asbra. De har bytt stil mot ackord-baserat men det blir aldrig tråkigt som många andra t ex grunge-band, utan de behåller sin dynamik. Black bubblegum är ju asbra.
Såg dom förövrigt på klubben i lördags och det var nog den bästa konsert jag varit på.

Samuel Hultqvist Oregistrerad 2008-03-06 13:10
 

Grym skiva som växer ju mer man lyssnar! Första skivan jag lyssnar på dem också, ska kolla in deras äldre alster också!

oLjud Oregistrerad 2008-05-07 18:23
 

Tokigt bra… skulle jag bli tvingad att få lyssna på endast en låt för resten livet så är det Milk Lizard …tokigt brA

Bosse Gran Oregistrerad 2008-06-23 23:19
 

Ruskigt bra. Antagligen deras mest varierade album hittils, och det ser jag inte som negativt. Greg är snäppet under sin föregångare, men dock: han kan!

White Pony Oregistrerad 2008-06-28 16:34
 

Världens bästa liveband. Tyvärr deras sämsta skiva to date. Fast det säger enligt mig mer om deras höga lägstanivå. 2007 års bästa skiva.

Vippe Oregistrerad 2008-08-06 12:41
 

Du glömde nämna hur jävla awesomet mixat det här är och hur jävla experimentellt bra det är. De elektroniska inslagen är fantastiska.

Paul Oregistrerad 2009-05-09 13:35
 

Trist Mike Patton musik. Faitharna är bättre!!

Primal Oregistrerad 2009-09-01 21:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig