dagensskiva.com

48 timmar

Text

Tjugosju recensioner för idioter?

Tjugosju kvar.

Jag trodde jag vant mig och lagt min frustration bakom mig. Anledningen till att jag skriver recensioner är att jag älskar musik och vill dela med mig när jag hittar något bra. Det har varit själva grejen sedan jag gick med i dagensskiva.com-redaktionen 1999. Från tid till annan har det varit mer än lovligt frustrerande. Min kvot med skit från läsarkommentarer har varken varit mer eller mindre välfylld än någon annans men ibland har den känts så stinkande att jag funderat på att sluta. Som när jag mordhotades (misstänker att det var oseriöst eftersom det gått ett par år sedan hotet landade i min mailbox och jag fortfarande lever) för att jag tog mig friheten att väva in kritik mot dansk flyktingpolitik i en skivrecension. Eller alla de gånger de mest tradiga och bittra forummedlemmar vi begåvats med än en gång gnäller över att jag gillar något och delar ut bra betyg.

Det måste vara ett i-landsproblem att en skivrecensent delar ut för höga betyg.

Men aldrig har det varit värre än de gånger när de mest primitiva hanarna skrivit sjukt nedlåtande kommentarer om sånt mina kvinnliga kollegor skrivit om eller kvinnliga artister gjort – bara för att de är kvinnor. Det fanns en tid när Natalia Kazmierska satt i panelen för ett ganska ointressant teveprogram om musik och fick ta så mycket dynga att det var väldigt nära att jag inte tyckte mig kunna stå för att vara en del av redaktionen som tillät en sådan nivå på sitt diskussionsforum. En tid då recensionerna Emelie, Carolina, Fifi och Susanna skrev fick ett annat bemötande än mina, bara för jag är man och de kvinnor.

Det hela kulminerade med att Natalia skrev ett lysande förord i en av våra böcker.

Mina mer sansade vänner i redaktionen fick mig att inse att det bästa sättet att bemöta idioter är att ta diskussionen. Att bemöta dåliga argument med bra. Att bemöta hat med kärlek. Och att alltid göra det med respekt. Hellre leva i ett samhälle där idioter tillåts skälla på varandra, än ett samhälle där några få idioter bestämmer att alla andra ska hålla käften, som min vän trettioplussaren slagit fast i samma ämne.

Enligt arkivet har jag skrivit fyrahundrasjuttiotre recensioner. Det innebär att jag har tjugosju kvar till den gräns jag satt upp för min livslängd som recensent. Tidsmässigt bör det kunna ta ett halvår för mig att nå dit. Om jag anstränger mig.

Det har känts segt den här hösten, men nu har det hettat till. Kal (och därigenom hela dagensskiva.com-redaktionen som jag ser det) har polisanmälts. Oklart för vad, men det verkar som förtal ligger närmast. Varför? Jo, för att det som började med lite yvigt skvättande i utkanten av den svenska webbankdammen urartade när en av er som läser dagensskiva.com och registrerat sig på vårt diskussionsforum på ett tämligen korkat sätt var med i skvättandet genom att kalla någon för något som nu har polisanmälts och därigenom ska prövas mot svensk lag.

Det finns någon sjuk ironi i att dagensskiva.com polisanmäls. Sedan 1999 har vår idé varit att dela med oss av de känslor vi får när vi lyssnar på musik. Positiva som negativa känslor. Vi gör det för att vi vill ge dig chansen att dela upplevelsen. dagensskiva.com har alltid handlat om kärleken till musik för oss som är och har varit med i redaktionen. En kärlek som ger oss upplevelser vi vill dela med andra. Som en gång fick en indietomte att med avsmak utnämna dagensskiva.com till en charterresa.

År 2007 finns det fler cyniska bloggare och missunsamma webbentreprenörer än jag kan räkna till. Swartling, Breitholtz och Tomita är coolast. Påhoppen blir allt mer accepterade även i etablerade massmedier. Inget går upp mot en sjujäkla sågning. Hot och trakasserier når oss via communities och andra kanaler. I den omgivningen ska vi alltså polisanmälas. För något ingen i redaktionen skrivit. För något alla i redaktionen skulle argumentera emot när som helst och var som helst. Min vän Kal Ströms namn ska nedtecknas på någon form av blankett som ska upprättas på en polisstation. Helt i onödan. Eller kanske inte. Vi är nog beredda att späka oss för att det fria ordet ska vara fritt. Även i vårt diskussionsforum. Även för idioter. För det är som sagt bättre att idioter skäller på varandra än att några få idioter bestämmer att vi andra ska tiga – åtminstone så länge lagen följs.

Frågan är bara om det verkligen är idioter vi vill vara. Är det verkligen idioter som läser det jag skriver? Vill jag i så fall skriva för idioter?

Det ska jag fundera på under mina kvarvarande tjugosju recensioner.

Fredrik Welander

Publicerad: 2007-11-26 22:28 / Uppdaterad: 2007-11-26 22:28

Kategori: Krönika

17 kommentarer

jag lovar att knota och muttra över alla 9:or och 10:or ända till det bittra slutet. i all välvilja, naturligtvis.

Medlem 2007-11-26 22:40
 

om jag tolkar texten rätt kommer alltså damon skriva förordet i nästa dscbok?

Medlem 2007-11-26 23:25
 

Nix, det kommer vara automatiskt genererat gnäll (alt teknisk upplysning om dsc) signerat arg bot.

Medlem 2007-11-26 23:38
 

FW> Som du vet är det många fler som läser recensionerna här, än vad det är som kommenterar; men du har naturligtvis rätt i att de som kommenterar oftast är idioter.

Medlem 2007-11-27 00:08
 

jag är nog för ung för att ha varit med när det begav sig, men natalia kazmierska är ju väldigt väldigt dålig. hade hon varit en man hade hon varit exakt lika dålig.

Medlem 2007-11-27 00:19
 

Ville bara ta tillfället i akt och säga att jag uppskattar era recensioner. Oftast väldigt bra, ibland mindre bra (en subjektiv uppfattning). Kommentarerna läser jag alltid. Ibland är de väldigt underhållande och ibland är de skrivna av idioter med för mycket fritid och allt för lite självdistans. Med andra ord en ganska rättvisande bild av Sverige idag.

Hugo Oregistrerad 2007-11-27 09:01
 

Jag hoppas du omprövar ditt beslut att lägga av vid femhundra, Fredrik. Dina recensioner är alltid mycket läsvärda. (Sedan tycker jag oftast du är ute och cyklar i dina mer politiska skrivningar, men det är en annan sak.)

Kung Kokos>> Det kom tyvärr en hel del korkade sexistiska inlägg om Kazmierska som tog fokus från grundproblemet; att hon var en usel kritiker och debattör.

Medlem 2007-11-27 10:02
 

”År 2007 finns det fler cyniska bloggare och missunsamma webbentreprenörer än jag kan räkna till.”

Count me in, Fredrik! Jag tycker personligen att du har skrivit åtminstone 200 för många översvallande recensioner med hyllningar till Frutticante och andra gitarrmiffon.

Hat och ondska är en del av livet på internet.

Gotta love dat shit.

Medlem 2007-11-27 21:32
 

Nån tog tydligen åt sig.
Är Gräset den nya Damon?

Medlem 2007-11-27 22:34
 

Gräset är den nya Rolf van der Brink. Inget annat.

Intressant att alla väljer att göra sitt statement post-Damon (något högre ”unika” besökar-tal?). Nåväl. Fredrik kommer säkert vara saknad av vissa 35-åriga män från Karlstad. Men forumet lär överleva.

Skulle däremot Peter Dahlgren sluta är det en katastrof. Hans polka-recensioner och agiterande om alliansens klasspolitik (inte mitt uttryck) är nästan på Damon-nivå.

Medlem 2007-11-27 23:59
 

Nu har jag läst hela Fredriks krönika. Din uppfattning om världen kan jag inte göra något om – förutom att rekommendera att helt undviker den media som är till för de outbildade klasserna: Aftonbladet, Expressen, alla gratistidningar och DN På Stan. Kan man leva med SVT:s politiska korrekthet finns där säkert något för dig. Annars The Economist för reportagen, Financial Times för bevakningen och Kinky Afro för samhällsutvecklingen.

Sedan tycker jag att Damon-gate får absurda proportioner. En tok hotar anmäla ett internetforum för att få uppmärksamhet. Snälla, erkänna att du skrev inlägget igår och att du liksom inte bara kunde dra tillbaka texten eftersom det skulle kännas som 1 h i soptunnan.

Medlem 2007-11-28 00:13
 

Tjugosju recensioner kvar tills man kan radera dsc från favoriter?

C Oregistrerad 2007-11-28 23:16
 

Fredrik, du recenserar väl Mars Volta i Januari.

Länge leve Lydia Lunch !

Medlem 2007-11-29 18:23
 

Du är en hjälte som väver in politiken, såklart är politiken oundviklig i kulturen, såklart är det viktigt. Den biten förhöjer så mycket för oss som ser musiken genom samtidsanalysglasögonen, tack tack tack.

Heja Fredrik!

och verkligen: Heja även Natalia!

pussar

Niklas Oregistrerad 2007-11-30 15:39
 

Du kan aldrig påverka vem som ska läsa det du skriver, Welander. Lyft blicken istället. Du skriver för att du gillar musik. Andra läser för att de gillar musik. Den tredje gruppen, idioterna, behövs också. Erkänn, skulle inte livet vara ganska grått utan alla dårar som sitter och harvar framför datorn och sprider oreda på ett forum? Ett stort antal personer läser nog era recensioner, betydligt färre ”bor” här på forumet. Ta åt er istället, ni ger tak över huvudet för idioterna. En sorts välgörenhet.

Var alltid som en midsommarstång, låt de andra dansa omkring och stå stadigt själv. Alltid! Man ska inte svettas i onödan.

Mvh von Dåre

Medlem 2007-11-30 21:20
 

En del av oss jobbar med samtidsanalys och vill slippa samtidsanalysen på vår fritid, särskilt då den typ av fattiga, gymnasiala samtidsanalys som uttrycks av de flesta artister och recensenter.

Medlem 2007-12-01 00:13
 

Hej

jag slutade läsa dagensskiva för jättelängesen. Skickar inga skivor hit heller (jobbar med det). Ni i redaktionen är bra och har bra ambitioner men ni har gjort misstaget att erkänna den unkna, okulturella miljö som era manliga (?) stammisar utgör. Tyvärr. Så är det. Ni har hållit dem om ryggen (inte du då så mycket Fredrik, som jag förstår av din krönika) och skapat en dypöl.
Lägg ner, men gå vidare till en annan plats! Sluta skriv för idioter men sluta inte att skriva… kram & lycka till.

Sofia Oregistrerad 2008-01-19 10:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig