dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dropkick Murphys: The Meanest of Times
The Meanest of Times (cd) Dropkick Murphys
2007
Born Bred/Cooking Vinyl/BonnierAmigo
7/10

Socialrealism

Det är banne mig inte mycket nytt under solen på Dropkick Murphys senaste giv, The Meanest of Times. Återigen ger Bostonpunkarna oss en skiva bestående av ömsom street punk-bagateller i irländsk skrud, ömsom punkifierade, traditionella irländska folklåtar. Allt levererat med stort hjärta.

Som sagt, inte mycket nytt. Men vad gör det när det inte heller är något speciellt dåligt?

Jag har alltid varit svag för när Dropkick Murphys ger sig i kast med de traditionella låtarna, så är det även denna gång. Antikrigsdängan Johnny, I Hardly Knew Ya (uppmärksamma lyssnare känner möjligen igen den som English Civil War med The Clash, men här är det med annan text) är höjdpunkten på The Meanest of Times. Låten är, och har alltid varit, grymt medryckande och förses den med antikrigsbudskap får den ytterligare en dimension.

We had Guns and Drums and Drums and Guns, Hurroo, Hurroo
We had Guns and Drums and Drums and Guns, Hurroo, Hurroo
We had Guns and Drums and Drums and Guns,
The Enemy Never Slew Ya,
Johnny I Hardly knew Ya

The State of Massachusetts tar bandet ocksån fram sina egna irländska ådror och skapar en modern folklåt med stort socialrealistiskt patos, när de låter fiddlern jobba och återigen tar sig an ämnet drogmissbruk. Och någonstans där slår det mig att det är i stunder som dessa som Dropkick Murphys verkligen förvaltar arvet från traditionella låtskrivare, månde de mest ha varit trubadurer. Hade de verkat idag hade nog en beskärd del av dem varit punkare.

Dropkick Murphys visar med sitt sjätte album att de fortfarande inte ämnar dra ner på farten. Snarare blir de mer och mer trygga i sitt uttryck.

Tomas Lundström

Publicerad: 2007-10-26 12:47 / Uppdaterad: 2007-10-26 12:47

Kategori: Allmänt, Recension | Recension: #4340

10 kommentarer

Tycker song loud sing proud var grym och blackout är nästan en perfekt platta. efter det har dropkick gjort hyfsade plattor, med typ tre riktigt bra låtar och sedan utfyllnad. Fast dom röjer fortfarande live så de e bra att dom fortsätter.

State of mass…. e dock bland de bästa dom har gjort!

David Oregistrerad 2007-10-26 14:20
 

Bara lite bättre än ”The Warriors Code”?
Då får det nog vara…

Medlem 2007-10-26 15:38
 

Jag vet inte vilka Levellers är.

Medlem 2007-10-27 00:29
 

Rätt mycket bättre än Warrior’s code tycker jag.

Medlem 2007-10-29 14:56
 

Detta är bästa skivan efter sing loud. (F)lannigans ball (med ronnie drew!!!)är deras bästa låt någonsin.

isc Oregistrerad 2007-10-30 11:00
 

Jävla pajasrecension. ”när de låter fiddlern jobba”, mig veterligen har DKM inte använt fiol sedan jättefiaskot med Gangs All Here. Det är banjo och dragspel (lite tin whistle) som lyfter låten.

Skivan då, deras klart bästa hittils. Förmodligen 2007 års bästa punkplatta.

The Tosser Oregistrerad 2007-11-16 16:29
 

Jävla pajas att kalla The Gang’s All Here för jättefiasko. DKM har aldrig varit bättre.

Medlem 2007-11-16 19:29
 

Gillade deras cover på Minor Threat, nær jag såg dom live. Resten var ganska trist.

Medlem 2007-11-16 19:38
 

Låten ”Johnny I hardly knew ya” är inte The Clash’s ”English civil war” med annan text, utan en föregångare till just denna… Melodin i stycket är omtvistat hurvida ”Johnny I hardly knew ya” eller ”When Johnny comes marching home” som publicerades 1863 (text skriven av Patrik Gilmore under pseudonym ”Louis Lambert”) var först, eftersom det inte finns någon publikation av den Irländska antikrigslåten ”Johnny I hardly knew ya” som bevisar detta, men den antas vara föregångaren.
Textförfattaren Patrik Gilmore var en Irländsk-Amerikansk bandledare som skrev den åt sin systers blivande Kapten John O’Rourke.
Med andra ord, The Clash är bara ett av många som spelat den efteråt, fler är Chad Mitchell, Dolly Parton, med fler.

mvh

Martin Wikström
(f.d. redaktör Neurozine.com)

Martin Wikström Oregistrerad 2007-12-01 01:04
 

Martin: fast det är ju samma melodi, så då blir det ju English Civil War med annan text, eller hur man ser på det. De gör ju på ett sätt samma låt. Tänkte att hur som att länken till wikipedia skulle klargöra hur det ligger till, men det kanske blir otydligt.

Tosser: ”fiddlern jobba” i det här fallet hänvisar snarare till att de låter folkmusiken ta plats, snarare än fiol i sig. Slarvigt skrivet måhända.

Tomas Lundström Redaktionen 2007-12-01 08:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig