dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Status Quo: In Search of the Fourth Chord
In Search of the Fourth Chord (cd) Status Quo
2007
Fourth Chord Records/Edel/Playground
6/10

Konstanten

Scenario: på en förfest spelas Status Quo på stereon, varpå en i gänget på festen försöker göra sin röst hörd för att påpeka att Status Quo faktiskt är ett band han verkligen gillar. Killen vid vinylspelaren nickar lite förstrött och konstaterar sedan att nästa Statuslåt är jävligt bra och får medhåll från resten av sällskapet, varpå den första killen återigen påpekar att han verkligen gillar Status Quo.

Veckan därpå sker samma sak, fast med den skillnaden att den förstnämnde slutligen inser att de övriga på festen faktiskt också verkligen gillar Status Quo och droppar frasen ”Jaha, ni är inte ironiska”.

Status Quo har alltid fått sin beskärda del av skit genom åren. De är lätta att racka ner på och det är många som gör det. Låt mig påpeka att även jag verkligen gillar Status Quo. Så länge jag kan minnas har mina föräldrar lyssnat på dem och vid den tidpunkten då jag själv började definiera och motivera vad jag ansåg var bra musik var det för sent att värja sig.

Samtidigt förstår jag till viss del de som rackar ner. Det kan vara ganska billigt och ostigt på sina håll, men med åren har jag lärt mig att ta det. Och har man väl tagit sig förbi buskisomslaget och buskistiteln samt de två något segdragna inledande spåren på In Search of the Fourth Chord väntar fyra klockrena rocklåtar.

Pennsylvania Blues Tonight är den första som verkligen fångar min uppmärksamhet. Inte riktigt vad man väntar sig av Status Quo, men ändå också just det. För vid sidan av boogierocken är melodierna Status Quo kännetecken.

Med sina låga toner, textrader på versen som kommer i ett, i ett och sin träffande refräng är den inte en boogierockdänga, men ändå hundra procent Status Quo. Boogierocken dyker upp i den påföljande I Don’t wanna Hurt You Anymore, en rak, träffsäker låt som bär med sig allt av det arv som Status har byggt upp under sin drygt 40-åriga karriär.

Electric Arena är en bluesig, långsam rackare med ett snyggt gitarrsolo, medan Gravy Train är det största utropstecknet på hela skivan. Den, i den här kontexten, råa och skitiga låten är inget man förväntar sig av Status Quo 2007 och just därför är den så uppfriskande. Gitarren har försetts med en småsprucken dist och trummorna pressar på och tar uppmärksamhet. Stökigt är ett passade epitet, men som sagt, det är i den här kontexten.

Därefter följer ett antal låtar som andas rutin på många håll, oengagemang på andra men på det stora hela inte är några totala bottennapp innan Bad News får mig att spetsa öronen på riktigt igen.

In Search of the Fourth Chord är på det stora hela en ganska angenäm skiva. Status Quo har lyckats hitta en bra konstant i sin formel, en formel som dessutom fungerar och har så gjort ett bra tag nu. Låt oss bara hoppas att de inte hittar det där fjärde ackordet.

Tomas Lundström

Publicerad: 2007-10-02 11:44 / Uppdaterad: 2007-10-02 11:44

Kategori: Recension | Recension: #4308

15 kommentarer

Detta är den första Status Quo platta sen sent 70-tal jag skulle kunna tänka mig att köpa. Såg dom i Båstad i somras (supportade av Nisse Hellberg och Chuck Berry, en ung och en gammal gubbe!)och det som slog en var att dom på nåt sätt verkar ha kommit ut på ”andra sidan” och nu bara kan rocka, booga och ha kul. Skratt och leenden på scen och skratt och leenden i publiken – vad mer kan man begära? Visst – som Tomas skriver är det världens lättaste att såga och förlöjliga dom. Men kom igen själva när ni haft mer än 50 (!) topp 30 hits i UK och sålt mer än 100 miljoner plattor eller vad det är. Nu jävlas skall jag lyssna på Paper Plane!

Medlem 2007-10-02 12:36
 

det där är ju fan ett helt barockt resonemang. Bodies without organs har haft så jävla många hits. men de är ändå bajs.

Medlem 2007-10-02 14:04
 

Aatata. Att jämföra bögarna i BWO med Status är ju fan som att jämföra Myggan med Simpsons. Eller nåt. Förresten är BWO rätt ok ;-). Bard har ju rätt bra koll och inte är han tappad bakom en vagn heller…

Medlem 2007-10-02 15:06
 

näsch jag jämför inte musiken, men jag menar bara att man kan inte säga att musiken är bra för att det säljer mycket. Den tyska ensemblen scooter har t.ex. sålt miljontals album världen över och är ändå bajs.
vad gäller alexander bard så har jag inga problem med att acceptera hans åsikter om droger och prostitution och vad det är. Sen att jag sällan håller med är en annan sak. hans musik kan jag dock inte acceptera, den är på tok för dålig

Medlem 2007-10-02 15:20
 

status uttalar jag mig inte om, jag har faktiskt varit med om att framföra några av deras alster inför publik. då fick jag i och för sig betalt.

Medlem 2007-10-02 15:21
 

KK. Reespeect! Status är ALDRIG FEL! I deras fall är det tillbaka till det faktum att dom förtjänar respekt för att dom håller sig till sin grej och skiter i trender och vad såna som vi på DSC tycker. Precis som ett antal andra långmilare. Medan många ”artister” idag är så där skitnödigt trendiga och MySpace anpassade i sin totala avsaknad av integritet och talang. Ingen nämnd – ingen glömd.

Medlem 2007-10-02 16:25
 

Vidhåller fortfarande att Status Quo chanserade efter den utmärkta psykedeliska debutskivan ”Picturesque Matchstickable Messages from the Status Quo”, 1968. Dock lite credits för att de tyckts anspela på Moody Blues-albumtiteln ”In Search of the Lost Chord”.

Robert K Huselius Oregistrerad 2007-10-02 22:19
 

Quo är kungar.

jocke Oregistrerad 2007-10-08 20:26
 

Status Quo är outstanding

Göte Arvidsson Oregistrerad 2007-12-13 18:36
 

Beste Quo-skiva siden 1991!!

AndyBown-fan Oregistrerad 2008-02-03 13:52
 

Håller med jocke till 1oo procent.Per.

per Oregistrerad 2008-02-09 14:31
 

Rock ’til you drop!!!
Status är bäst, inget snack.

Status fan Oregistrerad 2008-02-09 18:20
 

Quo forever!!!!

Annika Jansson Oregistrerad 2008-02-26 09:53
 

Inte ens Primal Scream gör Boogierock såhär bra!!!

Primal Oregistrerad 2008-02-26 10:33
 

Status Quo = Best and fuck the rest…

JM Oregistrerad 2009-07-24 15:52
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig