dagensskiva.com

48 timmar

Text

Ron Wood på Galleri Viktoria

Bigger Bang Red
Att The Rolling Stones-gitarristen Ron Wood tillbringar en hel del tid med pensel i hand är kanske inte någon större hemlighet. I samband med besöket i Göteborg ställs 48 av hans målningar (varav åtta är original) ut på Galleri Viktoria. Utställningen finns på plats fram till och med 5 augusti, så det gäller att rappa på för den intresserade. Under vernissagen i torsdags ryktades det att Wood själv skulle hälsa på antingen under torsdagen eller fredagen, men inte ens galleristen själv visste när det i så fall skulle hända.

Woods konst består av habilt porträttmåleri. Ofta i starka, flödande, spretiga färger. Ibland i gråskala eller svartvitt. Till större delen handlar det om målningar av Rolling Stones eller gruppens medlemmar. En mjukare, enklare och varmare svit porträtterar frun Jo Wood.

Bland mina personliga favoriter från utställningen märks originalmålningen av Grace Jones, Charlie Watts i eftertänksamt, men lyckligt, blått och de båda fartfyllda etsningarna föreställande Keith Richards och Mick Jagger.

Genghis KhanDäremot har jag svårt att se storheten i bilderna av Bob Marley, Jimi Hendrix och Genghis Khan. Där är uttrycken i bilderna mindre personliga och mer traditionella. Det märks att han inte umgåtts lika intimt med objekten. Här handlar det mer om reproduktion av ikoner än något annat.

Han är kanske inte någon stor konstnär den gode Ron Wood, men för den som gillar Stones är det ändå kul att se hans tolkningar av bandmedlemmarna i bild. Särskilt bilderna av Keith gör utställningen värd ett besök.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-08-03 12:34 / Uppdaterad: 2007-08-03 16:45

Kategori: Allmänt

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig