dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Metaltown 2007: Urkraft och finska ungdomar

raised fist metaltown.jpg
Raised Fist

-Bäbisblå? Ska du ha en bäbisblå tröja på en ärkemetalfestival?!

Min inställning till min hiphopsälskande fotograf Pontus klädval inför Metaltown är minst sagt tveksam, trots att han hävdar att han kommer att smälta in för att den ”har gotiskt typsnitt på t-shirten”. (En rapgruppslogga). När vi beger oss ut i den försommarklara Göteborgsluften i Frihamnen där ett av Sveriges mest välbesökta hårdrocksmeckan är beläget varnar jag honom för att metalklanen sällan är nådig mot de som bryter mot den svarta klädkoden, men resultatslöst. Det romantiskt disiga skimmer Frihamnen och den enorma, monolitiska Göta Älv-bron är höljt i utgör en enorm kontrast mot lämmeltågen av svartklädda vallfärdande metalheads och scenen där Raised Fists pyroeffekter exploderar till Alexander Rajkovics furiösa growlanden. Ren urkraft från Luleå gör konserten mästerligt välspelad och tajt. Trots att de har en av de mest söndertrasande och stökiga ljudbilderna på hela festivalen, är ljudet överraskande rent och även de blixtsnabbaste triolerna går att urskilja klockrent. Felfritt utförda konststycken av band ur mer svårspelade och snabbare genrer imponerar alltid. En överraskande spännande konsert trots att jag kanske inte är något alfafan av hardcore.

Sedan promenerar vi vidare till ett band som har ungefär lika mycket gemensamt med Raised Fists musik som Hitler har med Moder Teresa – Sturm und Drang, färsk heavy/powermetal från den finska gränsen. Det märkligaste är att killarna knappt har gått ut mellanstadiet. Keyboardisten ser ut att vara ungefär tolv. Deras första platta, Learning to rock, har fallit mig på läppen och är ett ganska gediget hantverk som ger intryck av ett band som har minst tio år av Dio-, Judas Priest- och Stratovariuslyssnande bakom sig – har några av de nämnda bandens frontfigurer kanske typ reinkarnerats i förtid i de här ynglingarna? Konserten hålls tyvärr inne i någon slags hangar och ljudet är burkigt och tunt. Några inte så innovativa coverval, som Breaking the law, är också en nätt besvikelse, man kan inte ursäkta allt med att man fortfarande går på fritids. Men resten av låtmaterialet är hyfsat jämnt, jag älskar fortfarande Rising son och det av Broken och Talking to silence som inte förstörs av den sorgliga ljudmiljön ger mig hopp om att det finns ett garde som kommer att föra fanan vidare. Det är ett sånt där band som Jack Black skulle kunna göra en film om; de blev utskrattade och tagna för ett skämt när de skickade in sin första demo, nu har de en video på MTV. Sångaren André Linman är ett barn (sjutton år) med en vuxen sångares röst, och en rikigt särpräglad och snygg sådan – jag blir förvånad om gossarna inte vinner mark internationellt snart.

sturm und drang metaltown.jpg
André

Mustasch är roliga. ”Vi har den bästa trummisen i världen, han har skapat en helt ny takt”, vrålar Ralf Gyllenhammar stolt, och när Mats Hansson kör igång en flödande Dogwash-basdans känns det bokstavligen i min bröstkorg. Kristallklar akustik och en konsert som är sevärd bara för nyss nämnda nummer. Vissa ögonblick i livemusik kan vara nästan religiösa.

Hardcore Superstar vill vara Guns ‘n’ Roses får jag för mig. De är dock överraskande nyktra och konserten är ganska jämn, standardsleaze modell 1a. När Jocke Berg (tänk att han faktiskt heter som Kent-frontmannen!) poängterar att vi befinner oss i Göteborg för sjätte eller sjunde gången känner jag mig dock lite dumförklarad, så lägesdesorienterade är vi faktiskt inte. Det är också märkligt att många band aldrig lär sig att komma på smartare repliker att dra mellan låtarna.

Det natursköna läget förstärker illusionen av en nästan drömlik metaleskapi, och trots festivalens något svagare bandlista (jämfört med förra året) är den en besöksvärd tillställning. Jag hade tyvärr inte möjlighet att recensera de större namnen, då jag var tvungen att passa en tid och ta ett tåg hem vid en inte särskilt hårdrockssen tid.

band metaltown.jpg
Ticket to ride!

Publicerad: 2007-07-01 23:47 / Uppdaterad: 2007-07-02 17:46

Kategori: Allmänt, Artiklar, Konsert

8 kommentarer

Gotiskt tryck=Atmosphere-tee?

Özgür Kurtoglu Oregistrerad 2007-07-02 00:42
 

Jaha

Erik Oregistrerad 2007-07-02 11:05
 

yep. atmosphere var det.

isabelle Oregistrerad 2007-07-02 14:36
 

Vill ni läsa om mer band på Metaltown och se mer bilder på banden, så spana in på http://www.hardrockinfo.com (bra om man kan engelska dock).

Kurt-Sune Oregistrerad 2007-07-02 19:31
 

jaa, pojkarna i Sturm und Drang e ju faktiskt bara 15 år förutom basisten o. ena gitarristen som är 16. inte 17 ( som sagts i artikeln ovan att andré linman är.)
Ville bara påpeka det. :)

Simone Oregistrerad 2007-07-12 15:59
 

oo dom e så bra jag hoppas dom kommer te Sverige på en konsert

Jannika Oregistrerad 2007-07-21 14:07
 

Sturm und Drang pojkarna är så sötta, jag kan inte sluta tänka på dem, Keyboardisten Jeppe är hot.
Hela Sturm und Drang är bästa som finns i hela Finland.
Tror bara, att de är bästa och sötta!!!!

SaaraKarlsson Oregistrerad 2008-01-02 11:06
 

vems arm är det?

Linn Oregistrerad 2008-03-15 19:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig