dagensskiva.com

48 timmar

Text

Gothenburg state of mind

nas2b.jpg

När jag såg Nas i Paris för över två år sedan var förväntningarna inför showen skyhöga. När spelningen väl var över hade förväntningarna infriats med råge. Nasir Jones bjöd den gången på en 90 minuters kavalkad med gammalt och nytt material på en fullsatt och gräsdoftande arena med skrikande fransmän och fransyskor.

Att få möjligheten att se Nas en andra gång och den här gången på hemmaplan, Trädgårn’, gjorde förstås att förväntningarna återigen nådde taket. Med ett biljettpris på över fyra hundra kronor och en lyrisk Fredrik Strage från helgen i Stockholm kunde man inte annat än förvänta sig en queensrappare i toppform. Diskussionerna var många redan innan spelningen huruvida det här var det största som hänt Göteborg i hiphopväg. Någon talade om Ice Ts besök 1991 medan någon annan nämnde fjolårets KRS-One-spelning på Pustervik. Men vad man än har att säga om saken så är ett besök av Nas kaliber historiskt viktigt för Sveriges andrastad.

Nas glider en timme försenad in på scenen framför de sjuhundra trogna fansen i publiken med ett par solbrillor och en mastodontkedja rappandes några av de bästa spåren från senaste skivan. Han går sedan raskt går vidare till sitt bästa album Illmatic och levererar ett medley med bland andra Primo-dängorna Represent och N.Y. State of Mind, som också blev Gothenburg State of Mind. Han fortsätter sedan att riva av hit efter hit i kronologisk ordning men i kortversioner med förstaverserna. När Nas sedan lämnar 90-talet för Got Yourself a Gun, bygger jag helt plötsligt på mitt ryggskott genom att ha rapperskan Peshi sittandes på mina axlar.

En timme från starten, någon gång efter 23-tiden kliver Nas av scenen. Det är en packad, svettig och nöjd publik som trots många utelämnade låtar ändå verkar vara nöjda med att ha sett en legend. Trots att han inte gav hundra procent och trots att han lät L.E.S. lägga alldeles för många ad-libs och dessutom inte bjöd på något extranummer. Men jag var glad på väg ifrån lokalen med min nyköpta och alldeles för stora t-tröja med Nas-logytyp på bröst och rygg. Idag är jag dessutom halvbakis och sitter med en svettig tentamen tills på fredag, det känns sådär kul, men jag var åtminstone på Nas.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2007-06-06 22:14 / Uppdaterad: 2007-06-07 09:23

Kategori: Konsert

5 kommentarer

Jag borde ha varit där eller på Berns. Sjukt avundsjuk.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-06-07 13:36
 

Han vågade sig till götet alltså? Impressive.

Medlem 2007-06-07 21:50
 

på vilket sätt är trädgårn nas hemmaplan?

Medlem 2007-06-07 22:06
 

arg skåning: Du har nog missuppfattat. ”Att få möjligheten att se Nas en andra gång och den här gången på hemmaplan, Trädgårn’, gjorde förstås att förväntningarna återigen nådde taket.” Läs meningen en gång till. Det är jag som skriver, och jag fick chansen att se honom på min hemmaplan. Men jag förstår att det kan kännas lite snurrigt.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-06-07 22:09
 

gjorde han halftime, i stockholm så gjorde han inte

yeahyeah Oregistrerad 2007-06-09 18:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig