dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lefties Soul Connection: Skimming the Skum
Skimming the Skum (cd) Lefties Soul Connection
2007
Melting Pot Music/Border
6/10

Vinylbacksfunk

Holländska kvartetten Lefties Soul Connection levererar smutsig deep funk. Oftast instrumental, men ibland med körer som gjorda att skråla med i. Det är retro ut i trumspetsarna. De gör ingen hemlighet av att de lyssnat en hel del på The Meters, men i mina öron låter det inte riktigt så träskigt New Orleans. Det dånar mer av källare och bortglömda rare groove-45:or samlade av Keb Darge & Co.

Med ett gott ylande hammond-groove, snyggt soulrått gitarrspel och slamriga lösa trummor svänger det hårt oavsett var influenserna hämtats. Lefties står fint på egna ben även om det de levererar är långtifrån något unikt. Det är gött groove på samma vis som, säg, Brekaestra eller Dap-Kings – i båda fallen minus blåset.

Det som tydligast skiljer Lefties Soul Connection och andra samtida retrofunkband från originalen är så klart att de har hela historien fram till nu att gräva ur. I klartext betyder det att det går att höra tydliga spår av hiphop i deras funk. Bakvända breakbeats. Passningar till DJ Shadow blir lika självklara som de till The Meters, det blir skivsamlarfunk.

Problemet är att de tvingas till jämförelser med de allra finaste samlingarna med musik från förr och då lyser de inte lika klart. Jag vågar ändå lova att det här skulle bli riktigt svettigt live. Med en konsertupplevelse att fästa låtarna till skulle Skimming the Skum säkert växa ett par storlekar.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-06-04 11:14 / Uppdaterad: 2007-06-04 11:25

Kategori: Recension | Recension: #4182

3 kommentarer

Är det två skivor om dagen som är den nya grejen nu eller?

http://www.dagensskivor.com?

Medlem 2007-06-05 11:29
 

Vi har egentligen recenserat fler skivor ganska länge, men tidigare publicerade vi dem i klump en gång i veckan. Det fungerade ganska dåligt, så vi gjorde om.

Kal Ström Redaktionen 2007-06-05 14:06
 

[...] Lefties Soul Connection Skimming the Skum [...]

Kvartalsrapport #2 - 2007 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-07-03 14:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig