dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Modest Mouse: We Were Dead Before the Ship Even Sank
We Were Dead Before the Ship Even Sank (cd) Modest Mouse
2007
Epic/SonyBMG
5/10

Ute på djupt vatten

We Were Dead Before the Ship Even Sank är ett ojämnt album. Sjörövarrock i stil med The Decemberists samsas med knasiga ballader i The Waterboys anda, stolpig Arcade Fire-pop följer på The Shins-falsetter och visst är det James Mercer som körar på Missed the Boat och We’ve Got Everything. En angenäm blandning kan tyckas men mellan kasten blir det ibland väl träigt och burdust, trots gitarrhjältar som Johnny Marr i studion.

Modest Mouse förra album, Good News For People Who Love Bad News, sålde i 1.5 miljoner exemplar. We Were Dead Before the Ship Even Sank kan säkert nå lika långt men jag skulle tipsa på att det i så fall är enstaka låtar som säljer. Det är milsvida mellan stökiga dansundret We’ve Got Everything och Fly Trapped in a Jar som mest påminner om Green Jellys Three Little Pigs. Education blir skrikig spökrock men intentionen är solklar — kidsen gillar stolpig pop. En tondöv kan dansa i takt till det här.

De goda exemplen från albumet är flera. Nämnda Missed the Boat är ett, balladen Little Motel duger mer än gärna till Johnny Marr-onani, och gnisslande People as Places as People är svår att avvisa trots den högtravande sången. Även om man tycker om att lyssna på hela album skulle jag rekommendera ett halvt We Were Dead Before the Ship Even Sank. För den som tycker om The Shins Australia kan Florida rekommenderas. Förutom de geografiska hänvisningarna så har de självklart James Mercer gemensamt. Men där The Shins är akademiskt väluppfostrade är Modest Mouse sjörövarna på popskeppet. We Were Dead Before the Ship Even Sank är ett slagfält och visst är det fascinerande att följa händelserna därpå men albumet ter sig snart lätt skadeskjutet. Missa inte höjdpunkterna, men skippa resten.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2007-05-01 20:54 / Uppdaterad: 2007-05-02 11:11

Kategori: Recension | Recension: #4139

11 kommentarer

Sjörövarrock var en bra benämning på en genre.

Medlem 2007-05-02 07:09
 

kallas även
yarrrrrrr n’ b

Medlem 2007-05-02 08:51
 

:D

Medlem 2007-05-02 09:03
 

Green Jellys ”Three Little Pigs” – den referensen stöter man inte på överallt. Vad var det nu den där Regina Lund-plattan hette?

Medlem 2007-05-03 13:20
 

”Förlåt! Nej, jag menar aj.” ?

Medlem 2007-05-03 14:56
 

Dashboard

isaac brock Oregistrerad 2007-05-21 10:37
 

enligt mig är detta modest mouse bästa platta och även årets hittills bästa.. älskar den totalt

bob Oregistrerad 2007-05-23 13:28
 

Minst sexa, en solig dag kanske till och med en sjua, men att det här är samma band som gjorde den artistiska och vackra The Moon & Antarctica går bara inte att förstå. Synd.

Fredrik Oregistrerad 2007-11-20 15:28
 

Höjdpunkterna heter för övrigt March Into the Sea, Parting of the Sensory och Spitting Venom. Missed the Boat och People as Places as People är snarare exempel på spår som gör att skivan slutar lite för sent.

Fredrik Oregistrerad 2007-11-20 15:38
 

Ingen som nämnde nåt om Dashboard här eller?

Mattias Oregistrerad 2008-03-13 19:32
 

Jag håller med recensenten om att albumet är ojämnt, vad nu Modest Mouse vore utan ett ojämnt sound. Jag tycker att det står sig bra mot föregående albumet Good news… och EP:n No One’s First… som kom 09. Mina favoritspår är Spitting Venom, Parting of the Sensory och, så klart, Dashboard.

Rasmus Oregistrerad 2010-01-27 14:23
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig