dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Shins: Wincing the Night Away
Wincing the Night Away (cd) The Shins
2007
Sub Pop/Border
9/10

Som en dålig film

Lyssna

Sök efter skivan

”Oh, Inverted World” och ”Chutes Too Narrow” kan vara två av de mest spelade albumen i min skivsamling. The Shins gör den perfekta popen personifierad. Den är knappast nyskapande. Den är perfekt. Inte ett störande element rör sig bland melodierna. Det är välljudande och välproducerat. Tonartsbytena kommer precis vid rätt tillfälle. Precis innan låten kunde bli tråkig.

Mercer har rösten som varken avslöjar hela hans känsloliv eller någonsin blir för otydlig, tråkig eller går upp i okontrollerad falsett. Bandmedlemmarna dejtar supermodeller men är själva lite småfeta och tråkiga, dock välklippta och välutbildade. Texterna innehåller så svåra ord att tonåringar i Europa numera förvarar ett lexikon bredvid musikanläggningen.

För fyra år sedan åkte The Shins sångare och låtskrivare James Mercer tillsammans med Rosie Thomas och Iron & Wine genom Europa. Han gick på scen först av de tre. Där uppe gav han ett oerhört korrekt och väluppfostrat intryck. Iklädd v-ringad tröja, skjorta, manchesterbyxor och tjocka glasögon framförde han utan mer ackompanjemang än från sin egen gitarr The Shins perfekta melodier. Publiken var hänförd och deras hjärtan öppna för att ta emot bandet. ”Chutes Too Narrow” släpptes inte direkt i Sverige men när ”Wincing the Night Away” nu kommit har förväntningar och uppståndelse varit oerhörd. Men så kom den då. Diskussionen i media.

Sällan har den varit så tröttsam. The Shins genombrott kom nämligen genom filmen ”Garden State”. Zach Braffs regidebut från 2004. Och det är där vi hamnar, nu igen. Att en så medioker film som ”Garden State” bestämt ödet för ett band som The Shins är tråkigt. Men vem orkar skrika om det? Att de som lyckas hålla sig vakna till Death Cab For Cuties toner hojtar sig hesa om att bandets egentliga fans inte har nåt att göra med de som tittar på O.C. är ju samma sak. Hur de orkar bry sig gör mig förbryllad. Ja, det var väl det där med definitionen av popmusik och ordet ”populär”. Att vara där i spetsen.

Att frågan ”Gillar du Garden State?” direkt placerar dig på kartan gör de flesta så sjukt nervösa att en bra låt inte längre är en bra låt. En bra låt är en bra låt om Andres Lokko säger det, din granne aldrig hört talas om den och den inte spelas på ett dansgolv i Borås. Att samma ideal råder sedan tio eller femton år tillbaka säger egentligen bara en sak. Allting är som det alltid har varit och trots att förutsättningarna förändras kommer allt alltid vara som förut. Trots att tv-serier är viktigare än filmer och musiken är fullkomligt tillgänglig för alla förändras inte spelreglerna och att The Shins musik förekommer i (kolla-jag-gör-min-egen-film!) ”Garden State” blir vikigast av allt.

Men nu var det inte det som allt handlade om.

Det handlar om att The Shins inte gör något nytt.

Vad The Shins gör är att de avslutar jakten på den perfekta popmelodin. The Shins charmar öronen av varje människa med känslor. Även den mest nedstämda melodi och text ger en må-bra-känsla som räcker hela veckan. Skulle någon trösta mig med en melodi så skulle det alla gånger vara James Mercer. (De gånger det inte var Eef Barzelay då.)

Må-bra-filmer är dåliga filmer. ”Wincing the Night Away” är inget må-bra-album. ”Wincing the Night Away” är den bästa, jävla popmusik som någon lyckas göra just nu. Jag pratar inte om något politiskt eller sexuellt utmanande eller något oproducerat skit inspelat i en burk i ett garage i Dartford. Inte heller ett bihang till fin-/hög-/nyrikskultursströmningen. The Shins är bandet som är tillräckligt smart för att faktiskt behärska det de gör: pop.

”Wincing the Night Away” är inte lika spretig som ”Chutes Too Narrow” eller lika sansad som ”Oh, Inverted World”. Mellan skörare popsånger som ”Australia” och fejkrock som ”Sea Legs” finns yvigare och luftigare partier som ”Spilt Needles” och drömska ballader som ”Sleeping Lessons”. Och visst, det låter inte särskilt nytt eller ens värt ett lyft på ögonbrynet. Grejen med The Shins är däremot att de faktiskt lyckas där föregångarna bara nådde halva vägen. The Shins kan bygga det perfekta popalbumet. Och det har de gjort.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2007-02-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-12 12:02

Kategori: Recension | Recension: #4053

23 kommentarer

Mycket bra recension. Hade förtjänat att komma på förstasidan.

Idol-Paul Medlem 2007-02-19 00:30
 

bra recension, bra skiva!

Medlem 2007-02-19 09:04
 

För djävla bra recension, tack för att någon förklarade varför detta är så bra…

Medlem 2007-02-19 16:46
 

Jo visst är det här en bra skiva, men hur kan du kalla Garden State medioker? Helt åt helvete fel.

Medlem 2007-02-19 21:58
 

Hur dåligt humör var du när du skrev det här egentligen? Och att Garden State skulle vara en dålig film? Det är ju bara så absurt dumt sagt!

Medlem 2007-02-20 00:55
 

skivan är grym, det mesta i recensionen var bra… men som sagt, hur kan du kalla Garden State för medioker?

Medlem 2007-02-20 02:14
 

För att filmen är medioker.

Medlem 2007-02-20 09:41
 

Utmärkt recension, alldeles utmärkt skiva. Kanske rentav årets bästa – redan.

Medlem 2007-02-21 14:44
 

med framgång kommer backlash…

bra skiva.

Medlem 2007-02-21 18:28
 

Mycket trevlig läsning. Och jag gillar Lokko-referensen. Skitbra skiva, har suttit och lyssnat mina örön röda till det här albumet. Och har mitt lexikon under min huvudkudde.

Medlem 2007-02-22 17:25
 

Roligt skrivet om hur rädd man är för vad som är rätt att lyssna på och inte i musik. Men just därför intressant att du även vill poängtera att du är rätt som lyssnade på The Shins innan de blev komersiella.

Medlem 2007-02-22 19:47
 

Hey, på Borås-belägna klubben Bättre Än Igår kör vi The Shins på repeat. "Australia" hela natten lång, minsann!

Medlem 2007-02-23 10:50
 

ooh snap! ironi_lisa served you =)

men vad är det för borås-diss egentligen? Bättre än igår är faktiskt en alldeles utmärkt pop-klubb som leverar. pfft ..

Medlem 2007-02-24 14:15
 

Må-bra-film är sköna filmer. Misär är inte det optimala känslotillståndet. Garden State är allt annat än medioker.

Bra recension trots att du är ute och cyklar.

Medlem 2007-03-02 13:24
 

garden state är medioker, recensionen motsägelsefull , men skivan är bra. Andres Lokko är bra.

Medlem 2007-03-06 11:22
 

Garden state är sämre än medioker!

Mr.christiansson Medlem 2007-03-07 12:31
 

Mr.christiansson, what does that leave you?

sämre än medioker? dvs totalt värdelös?

Medlem 2007-03-17 03:47
 

Fantastisk recension.

Nästan lika fantastisk som skivan.

Medlem 2007-03-22 02:37
 

Va trött jag är på recensioner av shins där halva texten ägnas åt garden state..

Patrik Oregistrerad 2007-05-06 09:58
 

garden state är ju svinbra. Visst alla kan inte tycka om den men många dissar GS bara för att ”för många” tycker den är bra.. precis som med musik.
det gäller att gilla det som är svårt. och giller du inte garden state verkar du smart.

och jo just det. skivan som recenserades är inte dum den heller

Matos Oregistrerad 2008-02-06 02:25
 

Okej, bra betyg på en grym skiva… Men asså… kalla fan inte Garden State en medioker film… Den är sjukt bra

Seb Oregistrerad 2008-09-06 17:40
 

Patrik: Word, håller med dig helt, detta var en skivrecension, inte en filmrecension

! Oregistrerad 2009-01-29 20:19
 

Phantom Limb är den bästa låten jag har hört.

TyckarN Oregistrerad 2009-02-11 00:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig