Text
Musikbyrån är död
Det är dags att ta bladet från munnen och säga tack och hej till några kära vänner och före detta arbetskamrater. I och med sista programmet säsongen 2006 krymps Musikbyrån, kanske till oigenkännlighet. Trots att det stolt aviserades att det skulle bli lika många program under 2007 när budgeten och satsningarna presenterades i höstas.
Det där visade sig snart vara en sanning med rejält utrymme för modifikation. Sant är att det i vår blir tio halvtimmeslånga avsnitt av Musikbyrån i SVT.
Däremot försvinner Musikbyrån Live ur tablån. Tillfälligt eller för gott återstår att se. Titeln får hur som helst vila. Sannolikt hela nästa år. Dessutom försvinner musikresorna som gick under titeln Musikbyrån presenterar (ett samarbete med musikredaktionerna på DR och NRK) in i vanliga Musikbyrån.
Det innebär med andra ord att vi får omkring sex vanliga Musikbyrån i vår.
Dessutom, och det här är ett allvarligare problem än de flesta tittare kanske förstår, försvinner två reportrar ur redaktionen och en av de två fotograferna/redigerarna finns bara på plats under de mer intensiva produktionsveckorna. Det handlar i praktiken om nära en halvering av de journalistiska resurserna.
TVÅ BORT
Kåre Persson, Musikbyråns grand old man, har valt att sluta. Jag gissar att han känt sig allt mer obekväm med att bara nosa framåt och efter några års vånda kommit fram till att han inte har mer att ge.
Hans osvikligt ödmjuka och nyfikna näsa för musikhistorien har sedan programtiden kortades och musikhistorien fick strykas ur uppdraget inte fått det utrymme han förtjänar. Det är svårt att för utomstående förklara Kåre Perssons storhet och djupa kunskap. Men låt mig säga så här till cheferna på SVT. Se till att ge honom en plats i redaktionen för nästa musikhistoriska program. Det blir något helt annat än det slappa Sixties.
Nu försvinner inte Kåre helt från SVT och musikbevakningen. Tillsammans med världens bästa scripta, Elwie Wallin, och Daniel ”Papa Dee” Wahlgren kommer han att arbeta med det nya världsmusikprogrammet som går under arbetsnamnet Papas Kappsäck. Piloten jag sett lovade gott (den klipptes av Svante Lodén som av tidsskäl valt att tacka nej till ytterligare medverkan). Kåre + Papa Dee kan visa sig vara en vinnande kombination. Enad front för världsmusiken med ödmjukheten och nyfikenheten som vapen. Jag väntar med spänning.
Kristin Henriksson har valt att kliva åt sidan och flytta till Barcelona. Quote-redaktionen bör omedelbart se till att upprätta en kontakt och ge henne fett betalt för att leverera texter (om det nu mot förmodan finns pengar i kulturtidskrifternas Sverige). Med Kristin försvinner en stor del av r'n'b- och hiphop-kunnandet ut genom dörren (jag och ni minns kanske alldeles särskilt hennes resor till grimens London, New Orleans under återuppbyggnad och djupreportaget om screw-genren).
Jag får acceptera att Kristin aldrig får förverkliga reportageidén: ”Looking for D'”. Det svider.
Och jag förstår ärligt talat inte hur redaktionen ska hantera de här båda förlusterna. Särskilt som man inte får ta in nya krafter. Det enklaste, och egentligen självklara valet, vore att helt enkelt lämna den svarta musiken utanför urvalet nu. Hur ont det än gör i redaktör/producent Fredrik Norbergs hjärta.
TRE KVAR
Kvar som reportrar finns nu: Magnus Broni, Mikael Nordlander och Håkan Thörn. Tre herrar som har ett djupt kunnande om det vi lite grovt och förenklat skulle kunna kalla för rock och pop (med lite olika dragningar). Frågan är om Musikbyrån med den minskade sändningstiden i bagaget (ynkliga tre helt egna timmar på hela våren) inte borde utnyttja det kunnande man faktiskt har och göra en renodlad indiebyrå med spets och djup. Inte bara för att visa att minskade resurser faktiskt får konsekvenser för slutresultatet utan för att göra det man faktiskt har verklig kompetens kvar till. Upp på smalspåret. Helhjärtat och stolt.
Ett av SVT:s mesta public service-program (visa mig ett annat program i en annan kanal som tar musikjournalistiken på allvar) har fått en rejäl pungspark. Jag är ärligt talat orolig för att redaktionen köper läget, biter ihop och fortsätter att jobba som om inget hade hänt.
Jag hoppas snarare på en tydlig markering,
Det är klart att den hårda och ofta onyanserade kritiken mot programmet kommer att öka om man har modet att helt kapa ett par genrer. Men hellre det än ett försök att täcka sex månader av hela populärmusikspektrat på sex halvtimmar. Kanske kan de tillåta sig en och annan utvikning åt det som skulle kunnna kallas, och nu blir det kanske sjukt internt, Klas Sivertsson-hiphopen (läs Keep Out, Quote mfl).
Höstens bästa avsnitt av MB, vid sidan av San Fransisco-programmet (som egentligen var ett Musikbyrån presenterar), var det med David Sandström och Atmosphere. Det skulle kunna tjäna som illustration av vad jag söker och hoppas på. Som ny typ-byrå (vi kan väl vara överens om att en- och två-inslagsprogrammen funkar bäst nu?). Ge mig artister som inte nödvändigtvis är aktuella med nya släpp, men som får alldeles för lite uppmärksamhet. Släpp släpplistesargen. Det är sådant jag hoppas på.
Eller att bara få bli rejält överraskad av en tanke för nyordning jag själv inte tänkt.
Slutligen kan jag så klart inte låta bli att oroa mig över hur den nya regeringen ser på public service-begreppet. Det enda vi med säkerhet vet är att de inte är riktigt överens. Men om M och FP får sin vilja igenom kan vi nog glömma Musikbyrån och liknande program helt om tre år. Är jag cynisk och bitter om jag tror att formeln ser ut så här: musik = underhållning = inte public service. Hoppet får stå till Centern och någon ensam kvarvarande public service-liberal.
Länge leve Musikbyrån!
UPPDATERAT 2007-01-04
MUSIKBYRÅN – INTE SÅ DÖD SOM SOMLIGA TROR
Fredrik Norberg (Musikbyråns producent) rätar ut en del av mina frågetecken och feltolkningar:
Några förtydligande om MB 2007:
– Musikbyrån live återkommer till hösten med 4 avsnitt
– Vi sänder 16 program i vår. 4 specialer (3 ”classic songs” om Apache, Take On Me, Life On Mars och en MB Hjärta Deluxe), 6 ordinarie MB, 6 ”Rockcity”)
– Sedan blir det 14 program i höst (4 MB Live, 4 Da Capo, dvs repriser av egna halvtimmesspecialer och 6 ordinarie MB)
Jag är glad att jag överdrev (och glad att jag hade lite fel). Det blir ingen lek att ro det iland, men jag håller tummarna för att det går vägen och att pengarna rullar in som de ska 2008. Se till att varje inslag har kraften av att vara det sista någonsin så ska det nog bli jävligt fett.
”Rockcity” är f.ö. det interna arbetsnamnet på den samnordiska serien som tidigare visats under namnet Musikbyrån presenterar. Gissar att San Fransisco går i repris i vår då. Inslaget om Houston som gick i nästa sista programmet var enligt uppgift inte ett rockcity-rep.
Publicerad: 2006-12-30 23:28 / Uppdaterad: 2006-12-30 23:28
26 kommentarer
Illa. Jävligt illa. :-(
#
Attans vad surt. Musikbyrån som är den största anledningen till att man betalar tv-licensen.
Större mysprogram får man leta efter.
#
Var det meningen att 2006 skulle avslutas med dessa nyheter?
#
det var på tiden. efter femton inslag om kings of convenience kändes det som att programmet var dödare än vanligt.
#
Å andra sidan, arg skåning, efter femton inlägg signerade "arg skåning" börjar jag tappa tron om mänskligheten… ;-)
#
Mycket trist.
#
Det här läste jag på en blogg nån länkade till. Såg inte att texten var skriven av Hamberg.
#
Atmosphere-repet var ju bedrövligt. Sandström-knäcket var dock sevärt, även om det luktade efterhandskonstruktion lång, lång väg. Åkte ut i skogen för att spela in en skiva, mmmmm.
#
Men, för att balansera, det är la synd om de gör sig av med folk inriktade på sånt som faktiskt kan vara roligt att göra tv av.
#
Måste nog, dessvärre, hålla med skåningen. Har länge tyckt att Musikbyrån gått på tomgång och bara till nöds krupit ur sin egen anal så att säga. Varför inte dumpa hela skiten och börja med nya krafter? Broni är i alla fall rätt utsliten som ansikte och icke-frisyr…
#
Synd så synd. Ska skicka ett argt mail till SVT på studs.
Arg skåning suger f.ö. röv.
#
Musikbyrån har alltid varit ett rätt dåligt program. Nu kanske det blir ännu sämre men det rör mig egentligen inte. Musikbyrån är ju knappast till för den som har ett stort musikintresse. Det är väl till för de breda massor som kollar på tv och kan stöta på nått de tycker är intressant för de orkar inte leta genom andra kanaler.
#
Musikbyrån Live kan väl ingen sakna? Däremot har musikresorna vad jag förstått mynnat ut i de mer intressanta inslagen på sistone, typ San Francisco och Texas, så det är en sorg om de skulle försvinna.
#
Musikbyrån kommer saknas, men för mig kommer det att bli en sån där Pommac grej. När Carlsberg (?) la ner produktionen av Pommac blev folk tokiga, men samtidigt så vart det ingen som drack den. Det var en sån grej som skulle finnas där.
Det var länge sen jag följde musikbyrån regelbundet. För 3-4 år sen var der verkligen kalas, och det kommer från en kille som bara var 14-15 då.
Via musikbyrån upptäckte jag Sex Pistols, men också Nirvana och Tupac. Thåströms livespelning från Röda Sten är en höjdpunkt jag minns.
Men serien har inte alls hållt samma kvalité de senaste 2 åren.
Jag är däremot väldigt oroad över vad som kommer hända nu när public service hamnat i händerna på borgarna… Hur lång tid kommer det egentliga ta att reparera skadan om ett vänsteralternativ skulle vinna valet om 4 år? Skulle det ens finnas något intresse?
#
Wow, nya, spännande artister som Sex Pistols och Nirvana! Kanske lika bra om programmet läggs ner…
#
Ett helt program om Life on Mars, har vi inte redan sett det?
Förtydligande: Musikbyrån har redan visat ett BBC-program som avhandlade Life on Mars.
#
LÄNGE LEVE MUSIKBYRÅN!!
#
Jag måste faktiskt säga att jag tycker att Nirvana & Sex pistols är bra mycket mer spännande än det mesta de tagit upp på senare tid. Men jag har då som sagt inte sett speciellt många program, utan tappat intresset när jag sett de fruktansvärt spännande titlarna..
#
Är det inte lite fattigt att kritisera något man faktiskt inte sett? Det verkar vara en stående kommentar från de som inte gillar programmet, att de inte sett det. Eller inte sett det på länge. Det är en ganska rejäl skillnad på Musikbyrån 2006 och Musikbyrån 2000.
#
Patrik, här är ett utmärkt exempel på varför journalister inte skall skriva om saker som direkt påverkar deras privatekonomi. Jag ser dig som en hyfsat omdömesgill figur, men här tycker jag att du tappar perspektivet. Att folk skriver nekrologer om parenteser är väl känt sedan tidigare. Jag kan se den mänskliga dimensionen att vilja sätta sig i ett sammanhang, men trodde nog att du hade lite mer distans än så. Även om det ibland kan vara svårt att acceptera så har inte individer i sin yrkesroll ett egenvärde, hur mycket kunskap och historia de än går och bär på. Även i planekonomiska system som public service så är det någon slags efterfrågan som står i första rummet. När det gäller din utläggning om public service så måste du väl också inse att de nu gällande budgetramarna för SVT och SR fattades under förra regeringen samt att beslutet att lägga ned Musikbyrån därmed inte bör sökas hos en nytillträd regering, även om det skulle vara behändigt.
När det gäller själva programmet så har jag sett väldigt många avsnitt under väldigt lång tid. Själv tycker jag aldrig ni lyckades sätta någon personlig prägel på programmet. Inköpta produktioner som visats sönder och samman i andra sammanhang, rätt ointressanta Hultsfredsspecialer och en politisk korrekthet som ibland var outhärdlig. Det faktum att flera DSC-are lyckades spika delar av era årsbästalistor på förhand kanske borde tjäna som exempel på att ni ibland slog in väl öppna dörrar. Nyfikenheten och experimentlusten fick enligt min uppfattning alltid stå tillbaks till förmån för det beprövade.
#
Men är Musikbyrån bara ett program för den genomsnittlige DSC:aren?
Det som du, Journal, kanske ser som förutsägbart kanske ses som innovativt ovh intressant av den breda massan, och dit är väl dit Musikbyrån ska vända sig.
#
Journalen, du bevisade precis att du inte sett programmet de senaste två åren.
#
Det är förövrigt över ett halvår sedan jag slutade på Musikbyrån.
#
Hamberg-> men du håller med om att SVT är ett barn av planekonomi? Där ser man.
#
BT: Tja, så länge man envisas med att förändra förutsättningarna vart tredje, fjärde eller sjätte år är det väl ingen dum jämförelse? Även om jag nu inte nödvändigtvis håller med om allt jag inte bemöter.
#
Då förstår jag allt bättre Hamberg.
#
Kommentera eller pinga (trackback).