Recension
- Back To Basics (2CD) Christina Aguilera
- 2006
- RCA Records/Sony
Det var inte bättre förr
Lyssna
Externa länkar
- Christina Aguilera
- Hemsida.
- Christina Aguilera
- En bild från förr...
- Christina Aguilera
- ...och så radikalt var imagebytet.
Christina Aguilera har gått från söt tonårspop, via snuskjuckande och mastodontballader, till storbandsjazz- och bluesinspirerad retro-R&B. Även om ”Stripped” från 2002 hade sina ljusa stunder så är det utan tvivel i en snyggare förpackning Aguileras musik nu presenteras. Borta är vulgovältrandet, skräcksminket och de många piercingarna. Istället är det en gift och elegant lady som redan de första minuterna gör anspråk på att följa Ella Fitzgeralds, Aretha Franklins och Otis Reddings fotspår. Detta är det meningen att den nytillkomna orkestern, kör, stråkar och jazzblås ska hjälpa henne med.
På dubbelskivan ”Back To Basics” frångår hon den rådande trenden och samarbetar varken med Timbaland eller Neptunes, utan med bland andra den celebra Gang Starr-idolen DJ Premier. Den gamle vapendragaren Scott Storch är ute ur bilden och uppmärksammas bara då han blir förolämpad i ”F.U.S.S.”. Kort sagt är musiken inte av det minimalistiska och futuristiska slag som likarna i genren skämt bort oss med. Å andra sidan är musik alltid roligare när den inte är förutsägbar och förra skivan, med omdiskuterade hits som ”Dirrty” och ”Can't Hold Us Down”, pekade inte direkt i riktning mot vinylknaster och blåssektioner.
Trots att arrangemangen är nya är komponenterna desamma. Hon gör återigen upp med den destruktive fadern, hon sjunger ännu en gång om kvinnlig sexualitet kontra snäva ideal och försöker givetvis visa hela sin röstkapacitet mest hela tiden. Allt som oftast funkar det, i synnerhet på den mer rytmbetonade första skivan. ”Still Dirrty” är lika vacklande kontroversiell som ”Can't Hold Us Down”, men stilfullare och vassare. Mark Ronson-producerade ”Slow Down Baby” är extravagant soul, medan ”I Got Trouble” är någon sorts nedtonad rhythm and blues, där bluesen faktiskt gör sig påmind. Hon passar också på att helt ironibefriat egorunka å det grövsta på ”Thank You”, där hon wailar loss över fansens kärleksfulla röstmeddelanden, som berättar om hur hon med sin blotta röst hjälpt dem lämna sina dumma karlar samt överleva krig i Irak.
Intressant.
Stundtals riktigt bra.
Christina Aguilera har en av de bästa rösterna modern R&B och pop har att erbjuda. Med rätt uppbackning kan hon prestera storverk både för dansgolv och ensamsnyft, även om alla artistnamn som nämns i inledningen förblir inspirationskällor snarare än föregångare för Aguileras musikskapande. ”Back To Basics” når aldrig de höjder den skulle kunna nå, men är heller inte alls så bedrövlig som slentriankritikerna gör gällande.
Publicerad: 2006-11-10 00:00 / Uppdaterad: 2006-11-10 00:00
15 kommentarer
Var ett bra tag sen en bra skiva recenserades. Kanske imorgon…
#
Hej, Agnes!? Är det här en slags hyperförslagen meta-ironisk stilistik som bara postpopmodernister a la Donald Rumsfeld förstår sig på!?
#
daphonie: Nej(?)
#
Jag skulle just säga att den här recensionen var en av de bästa på länge, men då faller jag ju genast i samma rumsfeldska rävsax. Fakk.
#
Ingen kan väl bry sig om denna skiva? Alltså allvarligt talat, Ok, ni recenserar fergie och kelis etc.
Men christina? Jag vet hur hon låter liksom, jag jobbar på ett lager där reklamradio är Nr1.
Det fanns en tid då jag läste dsc för få tips på spännande skivor.
Nu får det fan räcka. Hej då dsc, jag drar.
#
alltså, jag tycker snarast att de skitstora artisterna är intressanta, men vad jag önskar mest i urvalsförändring är att dagensskiva slutar lägga massa energi på menlösa svenska skivsläpp (plan, timo, etc) och titta lite mer utanför studentradioramarna. ibland känns det som om allt alternativt på den här sidan kommer direkt från dotshop. det är lite trist.
#
"Det fanns en tid då jag läste dsc för få tips på spännande skivor."
Jag tycker det är massor med "smal" musik på DSC.
Jag skulle aldrig köpa en Aguilera-skiva men den här recensionen gjorde att jag är intresserad av att höra hur skivan låter.
(…och jag har ingen reklamradio på jobbet, thank science fort that)
Keep it up DSC!
#
Jag håller med Mos. Var en riktigt bra recension .. skivan kan jag inte uttala mig om då jag inte hört den. Har ni andra som kritiserar den gjort det? :)
De flesta verkar ju som sagt bara slentrian dissa stora artister precis som Agnes skriver.
#
När kom den här skivan egentligen? Sega är vad ni är. Var är promoes nya?
#
daphonie: Nej, det är enklare än så, det är för folk med pissig musiksmak.
#
Är inte klyschan att C Aguilera har en så jäääävla bra röst mest slentrianmässigt skitsnack?
Visst, skolad och tonsäker, men lika själfull som Helmut Lotti o dyl.
#
En dubbelskiva blir förstås för mycket, men här finns material till en bra enkelskiva, inget snack. Mitt stora problem med Christina är att hon ska visa upp hela sin röstkapacitet mer eller mindre hela tiden, istället för att spela på fler tonlägen.
Bästa Christina-låten är ju fortfarande "Genie in a Bottle".
#
lika som bär:
http://images.starpulse.com/Photos/pv/Christina%20Aguilera-48.jpg
och
http://www.cel-ebration.com/GRINCH-FF-LEFT-340.jpg
#
Blir inte den här skivan snarare slentrianhyllad? Hon har gjort nåt häftigt och gått en ny, spänannde väg osv, ungefär som Robyns senaste (med den skillnaden att hennes faktiskt är riktigt bra).
#
Jag förstår ingenting. Är alla de här kommentarerna menade som någon sorts meta-ironi?
Var det inte jättelängesen, typ någon gång på 90-talet, man slentrianmässigt dissade allt som kom från den här typen av artister?
Aint' no other man är fan det bästa jag har hört från blonda teenyboppar-madammer sen Toxic. Och det är det högsta betyget man kan ge den här genren.
#
Kommentera eller pinga (trackback).