dagensskiva.com

48 timmar

Text

Nya opolerade Hammerfall

Hammerfall är tillbaka med en ny skiva som släpps i höst.
Som ett första steg i lanseringen har bandet gjort en låt till nyligen avslutade friidrotts-EM.
– Vi är idrottsfreaks, förklarar sångaren Joacim Cans om bandets medverkan i olika idrottsliga sammanhang.

Joacim Cans, HammerfallI oktober avtäcker Hammerfall sitt sjätte album ”Threshold” och inför nedkomsten spelades skivan upp för pressen i samband med Gates of Metal i Hultsfred. Och det är en lättad Joacim Cans, sångare i Hammerfall, som ger intervjuer efter uppspelningen.
– Det känns mycket bättre nu än i Tyskland för två veckor sedan, säger han.

Anledningen är att skivan inte var mastrad ännu vid det tillfället och detta är första gången som den färdiga produkten spelas upp för utomstående. Enligt Joacim har det varit pill in i det sista, men var ett pillande som gav resultat, inte minst för sångaren själv.
– Jag har aldrig jobbat så hårt som jag har gjort med den här skivan. Det har varit otaliga timmar.

Men tack vare just det hårda arbetet är Joacim för första gången helt nöjd med sin egen insats.
– Jag har alltid känt att jag har kunnat göra mer, säger han om sitt jobb på de tidigare skivorna.

En anledning till att han har tvingats jobba hårdare den här gången är att även gitarristen Stefan Elmgren har varit inblandad i låtskrivarprocessen, ett arbete som Joacim och radarpartnern Oscar Dronjak stått för tidigare.
– Jag är van att jobba med Oscar och vet hur riffen låter. ”Genocide” kändes svår, säger Joacim och förklarar att låten, som är signerad Elmgren, innehåller en för heavy metal ovanlig halvtakt i riffet.

Soundet på den nya skivan beskriver Joacim som opolerat och definitivt råare än vad som varit fallet tidigare. En naturlig fortsättning på förra skivan ”Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken” kan man säga, men Joacim menar att övergången sträcker sig längre bak i bandets historia än så.
– Det var inte första steget, det togs redan på ”Crimson Thunder” tycker jag, säger sångaren, som menar att det handlar om en känsla de har haft när de har skrivit låtarna och inte om något mål som de har strävat efter.
– Det var inget planerat, säger han, men flikar även in att han anser att bandet nu hittat hem på ett mer bekvämt sätt än tidigare.
– Många placerade oss i power metal-facket i början, men jag tycker alltid att vi har varit ett heavy metal-band, säger han.

Är ”Threshold” en fortsättning på en musikalisk process som pågått i några album nu, så är det inte den enda fortsättningen för bandet. Bandet gjorde en video tillsammans med svenska damlandslaget i curling inför OS i Turin och nu är man med i idrottssvängen igen i och med låten ”The Fire Burns Forever”, som skrevs till EM i friidrott som just avslutats i hemstaden Göteborg.
Lägg därtill att Joacim och Oscar medverkade i tv-programmet Rundgång spelandes badminton och vän av ordning ställer sig snabbt frågan vad som är grejen med Hammerfall och idrott egentligen.
– Vi är idrottsfreaks. Vi ser verkligen upp till stjärnorna, säger den gamle simmaren Joacim Cans om bandets medverkan i diverse idrottssammanhang.

Tilltagen har definitivt gett bandet en ny möjlighet att nå publik man inte har nått ut till via kanaler som inte har varit öppna för hårdrocksband tidigare. Som den italienska tv-kanalen Rai Uno.
– De spelar aldrig hårdrock annars, men vi fick vara med, säger Joacim.

Men att förekomma i icke-traditionella sammanhang som hårdrocksband brukar allt som oftast inte uppskattas av scenpoliserna och om det ger bandet en möjlighet att nå ny publik kan det lika gärna skrämma bort den redan befintliga publiken. Joacim är medveten om balansgången, men menar att det är så det är helt enkelt.
– Det vore konstigt om alla var för. Det kommer alltid finnas någon som är emot, säger han och menar att det ligger i såväl hårdrockens som punkens natur att vara emot, att göra revolt.
– Curlingen togs enbart emot positivt eftersom det var gjort med glimten i ögat, säger han.

Att skriva en låt enbart för ett idrottssammanhang är en helt annan sak än att skriva en låt till en platta. Skivan är en helhet där låtarna ska rymmas inom samma kontext och ”The Fire Burns Forever” var från början tänkt att släppas enbart som fristående singel.
– Men den var för bra för att inte vara med på skivan, säger sångaren.

Låten är en ganska lättillgänglig sak som Oscar Dronjak beskriver som en spirituell fortsättning på ”Hearts on Fire” och kommer att vara det första smakprovet som allmänheten får ta del av från nya skivan.

Natural HighSingeln ”Natural High” släpps först i slutet av september och den är inte lika rak som ”The Fire Burns Forever”.
– Det är ingen låt som folk kommer att ta till sig direkt, säger Joacim om singeln och menar att den saknar den klockrena sing-a-long-refrängen som man lärt sig att känna igen hos Hammerfall.

Snarare går den i linje med resten av skivan, vilket är att riffen dominerar och att detaljer kommer att växa fram efter hand. Men sångaren tror att skivan, sin råa framtoning och relativa komplexitet till trots, kommer hitta hem hos publiken.
– Förhoppningsvis kommer folk att hitta grejer. Även refrängerna finns där, säger Joacim Cans.

Tomas Lundström

Publicerad: 2006-08-14 14:36 / Uppdaterad: 2006-08-14 14:36

Kategori: Krönika

5 kommentarer

borde inte Hammerfall ignoreras till döds?

Medlem 2006-08-15 00:05
 

satan själv: tror du verkligen att det går att tiga ihjäl skräpmusik?

Medlem 2006-08-18 13:31
 

"– Många placerade oss i power metal-facket i början, men jag tycker alltid att vi har varit ett heavy metal-band, säger han."…

…eeh va?

Power metal – Heavy metal…same shit för hin håle!

Medlem 2006-08-22 06:53
 

Jävla loosers. HammerFalll är, och kommer alltid att vara, ett av världens bästa HEAVY metal band. De är fan inte skräpmusik!!!!!!!!

HammerGuy Oregistrerad 2007-10-04 16:55
 

Hammerfall är Sveriges svar på Spinal Tap. UTAM humor, UTAN distans, UTAN finess, UTAN allt annat. Dom är fula (jaja bland deras lönnfeta fans med stripigt fettigt hår kanske dom inte är så illa men…), dom spelar fånig och dålig ”metall”, dom har inga låtar alls. Vad ser folk hos dessa fåntrattar? Roy och Roger är ju tyngre!

Ozzy Pizza Oregistrerad 2007-10-04 19:33
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig