dagensskiva.com

48 timmar

Text

Happy Mondays vann fredagen

Trots att Birdy Nam Nam lockade med namn och beskrivning blev första konserten för fredagen precis som planerat Lady Sovereign vid Odeon (som flyttats något sen förra året). Med sig på scenen har hon en DJ (så klart) och en basist (ok, men varför då). Trots, eller kanske tack vare, att hon inte hunnit släppa särskilt många låtar känns det som något av en hitkavalkad. Den enda som saknas är väl egentligen ”9 – 5″.

Det är bra ställ, Sov är på gott humör och pumpar upp publiken som svarar med kärlek. Jag gillar det i stunden, men inte tillräckligt för att söka mig fram mot scenkanten. Så här dagen efter är jag inte riktigt lika övertygad. Andra stunder under kvällen har tagit över.

Ganska snart efter konserten kommer också min första festivaldipp. Jag följer med och kikar på JR Ewing, men blir inte särskilt imponerad och tar en runda runt området för mig själv istället.

Fat Freddys Drop har hunnit till de sista låtarna när jag går förbi och lockas in av det massiva jublet från publiken. Det är i ärlighetens namn inte särskilt bra, men ljudet av blåsinstrument och en dubbig djup bas får mig allafall på något bättre humör.

Går på chans och Mikaels rekommendationer och ser Kudu. En trummis, en keyboardist och en stor sångerska levererar dansant punkig disco i samma anda som ”New York Noise”-samlingarna från Soul Jazz. Det är inte särskilt mycket folk, så det går utmärkt att stå långt fram och dansa. Förlösande.

Det svänger ritkigt gott och det gör lite onta att hasta vidare redan efter en halvtimme, men med det goda humöret följer viljan att se Happy Mondays.

Mot alla odds är Shaun Ryder, Bez och de andra på topp. Min kropp fortsätter dansa och snart står jag längst fram tillsammans med en lycklig massa. Jag får väl erkänna att de egentligen bara har en handfull riktigt bra låtar, men de placerar ut dem smart under setet vilket gör att stämningen aldrig sjunker.

När avslutningen kommer med ”24hr party people” kan jag inte göra mer än att le, dansa och fortsätta festen. Klockan har hunnit passera tio och tiden för konserter är över.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-07-01 14:40 / Uppdaterad: 2008-01-21 10:03

Kategori: Festivaler, Krönika, Roskilde 2006

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig