dagensskiva.com

48 timmar

Text

Mest spelade v. 21

1. CommonElectric Circus
1. Jay-Z ”MTV Unplugged”
3. Heather Headley ”In My Mind”
3. C.Aarmé ”Vita”
3. Helt Off ”I huset”
6. The Bear Quartet ”Eternity Now”
7. Cat5Cat5

last.fm står för statistiken.

Jag var tvungen att lyssna på Common ”Electric Circus” igen efter att ha läst den sista J Dilla-intervjun i Scratch. Jag fattar fortfarande inte varför den skivan blev så hatad. Stört och fantasiskt. Det är egentligen bara ”Electric Wire Hustler” som Kal är så kär i jag inte riktigt gillar.

Eftersom Jigga sajnat The Roots så köpte jag min andra skiva med honom för ett tag sen. Ja just den där The Roots kompar honom. Fast egentligen är det nog Danger Mouses förtjänst att jag börjat uppskatta Jay-Z. Martin Gelin får tycka vad han vill, men DM är väl ändå inte överskattad i Svea Rike och med tanke på den kollektiva skräcken att skriva upp fantastiska ”St. Elsewhere” tror jag att han har fel i sin förutspåelse i senaste Rodeo. ”Årets rockjournalist-hip hop”, jo tjena.

Heather Headley gör modern soul någonstans mellan Mariah Carey och Angie Stone. Jo faktiskt. Har inte hunnit lyssna mer än en gång ännu, men första intrycket är i alla fall gott. Det stod säkert tio exemplar i hyllorna på Skivesset, så jag antar att Skånes samlade recensentkår inte planerat någon hyllningskör. Kan inte ens påminna mig att jag sett en recension när jag tänker efter. Jag fick i alla fall köpa ett ex till rimligt pris.

Helt Off blev först ut i ett försök att bekämpa högen med svensk reggae som hamnat på mitt skrivbord sedan början av 2005 ungefär. Har någon sorts ambition att ta mig igenom allihop och dessutom skriva om skivorna. Får se om jag ror iland. Men jag har insett att jag nog får pytsat ut recensionerna några i taget snarare än alla på en gång. Sen hoppas jag att jag inte börjar odla dreads och holka på kuppen.

Bear Quartet plöjer vidare i spåren efter ”Saturday Night”. Bara en lyssning där också, men nog känns det som att jag kommer att lyssna igen. Kan man säga att det är lite mer dansant än sist?

Cat5 överträffade mina förväntningar när jag lyssnade igenom skivan. Inte för att de var så högt ställda. Roligare än det mesta i kategorin elektroniska duos som dykt upp det senaste året (lite drygt). Det är väl bara The Tough Alliance och The Similou jag håller högre. Även om Ola har ganska rätt i sin analys.

Veckans mp3: The RootsIt Don't Feel Right
Egentligen tycker jag att demon som ?uestlove läckt på annat håll är lite roligare, men skit i det. När Ahmir Thompson väljer att ignorera radio och tv och bjuda på första singeln från ”Game Theory” utan att fråga chefen om lov applåderar jag. Dessutom gillar jag singelversionen också.

En sista grej. Jag hade egentligen gett upp Black Eyed Peas för längesen. Läste inte Olas recension av ”Monkey Business” där han nästan lyckades droppa att det som blivit nya singeln är riktigt bra native tongues-hiphop (Ola glömde att skriva ut titeln ”Like That”). Men med gäster som Q-Tip, Talib Kweli (som varit så sjukt bra ett tag nu att jag inte vill vänta längre på nya albumet), Cee-Lo (ständigt denne Mr Green) och John Legend vet du också att du åtminstone borde skänka Black Eyed Peas tre minuter av ditt liv. Videon är dessutom riktigt bra. Finns hos YouTube.com så klart. Tack Fredrik Blom för att du ringde i klockan.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-05-30 17:31 / Uppdaterad: 2006-05-30 17:31

Kategori: Krönika

6 kommentarer

jag haller verkligen med dig om att folk verkar radda for att saga bra saker om st elsewhere bara for att den blivit sa stor och omtyckt att det kanns tjatigt.
har roots gatt over till rocafella menar du?
allt kul nar de slapper nytt!

Medlem 2006-05-30 19:12
 

The Roots ligger på Def Jam numer. Jay-Z bossar där sen ett tag tillbaka.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-05-30 22:55
 

Trist att Sverige valt att uppmärksamma Gnarls till den milda grad att man blir spyfärdig. Detta istället för att lyssna på suveräna Dangerdoom-skivan, eller varför inte Ghetto Pop Life. DM förtjänar att bli uppmärksammad för andra akter än medelmåttiga St. Elsewhere!

Sen kan det vara bra att göra ett förtydligande. The Roots ligger Def Jam Left som, såvitt jag förstår, hyser mer alternativa akter. Helt onödigt vetande är också bra. :)

Även om jag inser att det är extremt osannolikt hoppas jag att låten där Roots kör över Dillas Workinonit kommer med på deras album för den är verkligen riktigt grym. Tyvärr kommer det aldrig ske.

Medlem 2006-06-02 11:03
 

Arcane: Det ska vara en Dilla-producerad låt med på "Game Theory" om det bli "Workinonit" eller någon annan återstår att se. Den kan ju lika gärna dyka upp på Black Thoughts soloalbum (det är trots allt dit den spelats in från början). Visst är Dangerdoom-skivan grym, men jag håller faktisk "St. Elsewhere" snäppet högre. Samtidigt är de ju inte speciellt lika.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-06-02 14:41
 

Den viktigaste poängen är kanske att "St. Elsewhere" snarare är soul än hiphop.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-06-02 14:42
 

q.tip är mongo, inget bra har han gjort, klart största xopan i tcq, ännu sämre som sooartsist

Medlem 2006-06-07 04:33
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig