dagensskiva.com

48 timmar

Nyhet

Antipiratbyrån och IFPI får tillstånd att samla IP-nummer

I juni ansökte Antipiratbyrån, film- och dataspelbranschens organisation, och IFPI, musikbranschens organisation, om tillstånd hos Datainspektionen att samla in IP-nummer för att spåra datoranvändare som sprider upphovsrättsskyddat material. Detta efter att Datainspektionen konstaterat att den aktion som Antipiratbyrån genomförde mot ett antal fildelare, där IP-nummer samlats in för att kunna få internetleverantörer eller polis att vidta åtgärder mot fildelarna, stred mot Personuppgiftslagen (PUL). IP-nummer ansågs vara en uppgift som skulle kunna kopplas till en individ och sådan datalagring är förbjuden för andra utom myndigheter.

Däremot kan Datainspektionen medge undantag, vilket alltså nu medgivits Antipiratbyrån och IFPI.

Undantagen som medgivits är tidsbundna och gäller som längst till slutet av 2006. Skulle Antipiratbyrån och/eller IFPI inte använda de medgivna rättigheterna på rätt sätt kan de återkallas, något som även gäller om ”nya omständigheter dyker upp som medför ett otillbörligt integritetstrång”. För att läsa de fullständiga besluten är det bara att följa länken här intill.

Det intressanta i sammanhanget är att det för tillfället pågår rättegång mot en fildelare till stor del baserad på de uppgifter som Antipiratbyrån samlade in tidigare i år. Information som alltså samlats in på ett sätt som bröt mot PUL. Vi får sannolikt anledning att återkomma med utgången av rättegången längre fram.

Ola Andersson

Publicerad: 2005-10-13 10:57 / Uppdaterad: 2005-10-13 10:57

Kategori: Nyhet

13 kommentarer

Rent juridiskt kan man med fog säga att Antipiratbyrån är ute i träskmarkerna och rör sig. Sen kan man säga vad man vill om fildelning, men allt det där med lagring av IP-nummer etc. är verkligen skumt.

Medlem 2005-10-13 11:40
 

Är det inte något medborgargardesaktigt över hela Antipiratbyrån-grejen? Det borde ju vara illegalt att starta sin egen lilla polisverksamhet, typ brott mot rikets säkerhet. Fildelning är bra för alla utom de skivbolag som försöker profitera på Crazy Frog/Dr Bombay-typen av singlar.

Medlem 2005-10-13 11:45
 

hata antipiratbyrån!

Medlem 2005-10-13 11:52
 

Får man verkligen ta lagen i egna händer bara sådär?

Tycker det känns som ett stort steg mot exempelvis privatiserad polis, brandkår etc.

Även om nu ingen lär betala Antipiratbyrån för att grannen sitter och fildelar.

Man borde starta en gerilla-grupp mot antipiratbyrån.

Medlem 2005-10-13 12:19
 

äh, det här kommer de ha lika stor nytta av som en telefonkatalog. idioter.

Medlem 2005-10-13 13:21
 

Äntligen! Sätt åt svinen som inte vill betala för sig, fatta att musik är lika mycket en produkt som vilken annan, & duger inte fysiska ex. finns alternativ idag (iTunes, cdon, mfl.), inget argument som att 'information ska vara fri' duger 2005, ska allt vara fritt så flytta till Kuba och knip igen.

Medlem 2005-10-13 14:56
 

På Kuba är väl knappast allt fritt? Det får du nog motivera lite isf..

Förstår inte hur någon kan betala för att ladda hem musik. Isf kan de väl göra det betydligt billigare än att köpa musik i affären?

På cdon kostar de flesta album mellan 80:- och 99:-. Om man laddar hem det. Varför då inte köpa en skiva med konvolut och hela skiten för så gott som samma pris?

Medlem 2005-10-13 15:30
 

jag vill inte ha min ip i telefonkatalogen.

min ip-adress är min borg.

Medlem 2005-10-13 15:37
 

Our democracy has been hijacked!

Medlem 2005-10-13 18:02
 

En kompis varnade mig för Anticeratbyrån, i framtiden ska det vara förbjudet med mjuka läppar.

Dessutom går det rykten om att Antimatbyrån – för ett hungrigare Sverige – håller på att bildas i Burseryd.

Det går utför för vårat fina land..

Medlem 2005-10-13 23:49
 

Ja du fleskpung…seriöst så undrar man ju hur du är funtad. VIsst jag håller med dig i viss mån att artisterna ska habetalt för vad de gör, men 200:- för en cd är alldeles för mycket. Jag förvånas över att artisetrna själva inte protesterar mot priset, speciellt mot bakgrund av vad de själva får del av från de pengarna. Nä de borde också ställa krav. Bort med alla mellanhänder och girigbukar till skivbolag m.m. så kommer nog priserna ner på en rimlig nivå. Köpte förresten Knegets "Moderna vandaler" en sexspårscd på nätet för 55:- Helt okej tycker jag. P.S. Skivan ärjävligt bra dessutom ;-)

Medlem 2005-10-14 08:42
 

det gör dom.

'ladda ner vår nya skiva på DC++'

Dennis i Lost Patrol, 1a maj iår, sthlm

Medlem 2005-10-15 00:40
 

http://www.piratbyran.org/bevismaskinen

Återstår och hur en domstol bedömer bevisvärdet för en skärmdump med ip-nummer.

Medlem 2005-10-17 05:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig