dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lumsk: Troll
Troll (CD) Lumsk
2005
Tabu/Sound Pollution
5/10

Avslappnande och melankoliskt

Folkmusik utspädd med metal skulle kunna bli hur smaklöst som helst. Men när den framförs på ett så sympatiskt sätt som den görs av norska Lumsk faller musiken mig verkligen i smaken.

Vill minnas att jag beskrev ”Troll” som folk metal till resten av redaktionen, men det är en sanning som måste revideras: Lumsks musik är folkmusik och det är inom de ramarna de verkar. Ibland tar de till uttryck som låter metal, som ett distat gitarriff, men det blir aldrig särskilt hårt eller snabbt. Det är en krydda.

”Avslappnande” är det första epitetet jag skulle ge ”Troll”. Skivan är fantastiskt behaglig att lyssna på, även om jag har svårt att förstå Stine Mari Langstrands norska stämma. Låtarna är historier som berättas och de har skrivits av Birger och Kristin Sivertsen. Givetvis bär de drag av den nordiska mytologin. Bland titlarna finns till exempel Näcken med, men det är den enda jag känner igen sedan tidigare.

Musikaliskt är det som sagt folkmusik i grund och botten. Fiol och även nyckelharpa tycker jag mig höra och till sin hjälp har norrmännen tagit såväl jazzblåsare (trumpet och trombon) som en stråkkvartett. Lägg därtill den kvinnliga kören Embla och det är fler inblandade än i valfritt fotbollslag. De har satsat på ett storslaget album, icke att förväxlas med svulstigt.

Stråkar för ofta en melankoli med sig och den är närvarande även här. Tillsammans med det modesta tempot och den avslappnade framtoningen passar melankolin in på ett förträffligt sätt. Här och där drar det åt det progressiva hållet, framför allt basliret, men det känns helt naturligt och passande. En titt på bandets hemsida avslöjar också bland andra både Yes och Genesis som influenser.

Sammantaget en mycket trevlig överraskning som passar perfekt när man vill koppla av en stund.

Tomas Lundström

Publicerad: 2005-07-24 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 17:53

Kategori: Recension | Recension: #3354

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig