dagensskiva.com

48 timmar

Nyhet

USA:s HD dömde mot Grokster och P2P

USA:s Högsta Domstol dömde till fördel för MGM med flera som stämt Grokster och Streamcast för upphovsrättsintrång för deras Peer-2-Peer-mjukvara – fallet benämns MGM vs Grokster.

Domen säger att de som distribuerar en produkt som har syftet att användas till upphovsrättsbrott kan hållas skyldiga för användarnas brott.

Electronic Frontier Foundation som försvarat Grokster mot film- och musikbranschen har menat att målet istället ska ses i samklang med Betamax-målet där filmstudion Universal stämde Sony för att deras videobandspelare kunde spela in Universals filmer utan bolagets vetskap. Då dömde domstolen till fördel för Sony för att det inte var tekniken som var felet, utan istället kunde möjlig användning vara problemet – det vill säga olaglig kopiering är olagligt även om maskinen som kopierar är laglig.

Vad den enhälliga domen innebär är att fallet återvänder till en lägre instans som tidigare friat Grokster för upphovsrättsbrott. Beslutet är principiellt och öppnar för stämningar av alla P2P-nätverk och som kritiker av domen menar i princip även av mp3-spelartillverkare.

En del av kommentarerna till domen är trots allt positiva, då HD inte uttalat sig om tekniken i sig utan istället koncentrerat sig på företaget som utvecklat programvaran – något man anser skulle kunna hämma utveckling i sig.

Kal Ström

Publicerad: 2005-06-27 19:04 / Uppdaterad: 2005-06-27 19:04

Kategori: Nyhet

4 kommentarer

vem använder grokster? efterblivna?

Medlem 2005-06-27 21:43
 

Hur många har inte laddat ner upphovsrättskyddat material via SMB-utdelade mappar i Windows? På detta sätt skulle man kunna stämma Microsoft. Innebär inte det här att man i praktiken skulle kunna stämma Volvo ifall man använder sig av en Volvo vid ett bankrån?

Medlem 2005-06-29 10:17
 

1. Att stämma Microsoft är per definition något bra.

2. Det skulle i så fall vara Saab som blir stämda, inte Volvo. Det skulle inte heller vara fel om en och annan vapentillverkare skulle bli stämd pga domen.

Medlem 2005-06-29 12:33
 

"vem använder grokster? efterblivna?" Svar: Newbies såklart!!

Medlem 2005-07-05 02:11
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig