dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jane: Berserker
Berserker (CD) Jane
2005
Paw Tracks/dotshop.se
5/10

Ljud från avgrunden

Lyssna

Sök efter skivan

Skivan har bara fyra spår men pågår i evigheter, spåren är lååånga. Och ibland långsamma. De två männen bakom Jane berättar hur de träffades genom en genmensam kärlek till dansmusik, ”…I mean stomps and shouts and claps and stuff like that”. Det går att ana kanske väldigt långt bort i horisonten men Jane's musik liknar inte dansmusik för fem öre.

Berserker låter som soundtracket till en kraftig förkylning eller haschdimma. Kanske kan det fungera som avlslappningsmedel också. Det är lätt att fångas in och flyta med i strömmen av ljud som kommer mot en. Ett hypnotiserande dovt ljud, som lika gärna skulle kunna vara störande, ligger ständigt i bakgrunden. Det finns säkert en hel teknologisk förklaring bakom, hjärnans reaktion på ljudvågar. Jag finner det infångande.

Efter ett tag simmar ett gäng delfiner in i bilden och stämmer upp i en meditativ kör. De trivs ikapp med låten. Det är lite som sådana där experiment man fick göra när man var liten. Stoppa ner handen i ett mörkt hål och känna på saker. Såklart skrämde någon upp en med ett säga att gelepuddingen var ett utrivet hjärta.

Man får känna på Berserker och fundera på vad det egentligen är man hör. -Hmm, intressant sa de lärde och puffade vidare på sina pipor.

Marie Lindström

Publicerad: 2005-04-24 00:00 / Uppdaterad: 2005-04-24 00:00

Kategori: Recension | Recension: #3213

7 kommentarer

Bonusinfo II: Den ena av männen bakom Jane är Panda Bear från Animal Collective.

Bonusinfo III: Det här är ett gammalt och nedlagt projekt som nu ser dagens ljus på skiva.

Bonusinfo IV: Recensionen är fin och sann, men no way in hell är detta en 5/10.

Bonusinfo V: Nu ska jag sluta vara dryg.

Medlem 2005-04-25 17:59
 

Bonusinfo VI: Jag var nog lite väl snabb och oproffsig att påpeka Bonusinfo III (skyller på att jag inte sitter med plattan framför mig). Ber tusen gånger om ursäkt.

Medlem 2005-04-25 18:04
 

Bonusinfo VII: Här är lite sköna fakta eftersom man inte kan lita på mig:

http://www.angryape.com/features/2005/04/introducing-jane

Medlem 2005-04-25 21:34
 

Jag tycker överhuvudtaget inte om att ge betyg men eftersom det är standard på dagens skiva måste jag göra det. Vilket betyg jag sätter beror på vad jag tycker om skivan, det kan aldrig vara något annan än en personlig åsikt. Recensionen i sig kan vara någorlunda objektiv men hur ska betyget kunna vara det?

Marie Lindström Redaktionen 2005-04-25 22:18
 

Jo, det är ju själva den det där med betyg, men 5/10 är ju, i alla fall som jag ser det, ett underbetyg. Och som jag läste den här recensionen gillar du ju plattan, så åtminstone en 6:a?

Men, men. Min gradskala kanske inte är din? Plus, jag menar, det är ju så klassiskt – jag tycker att den här plattan är toppen och blir lite halvputt av ett för lågt betyg. (Men, som sagt, jag gillade recensionen.)

Medlem 2005-04-25 23:17
 

Allt Animal Collective rör vid, blir till guld.

Medlem 2005-04-26 21:42
 

Ok, Jag förstår vad du menar Johan. Om alla har personliga gradskalar kan man aldrig som läsare veta om man själv skulle gilla skivan. Betyg är så flytande. Är det 1 av 10 av alla skivor någonsin gjorda, eller i samma genre eller vad som är bäst just nu? Jag har samma inställning till betygsättning som jag har till melodifestivalen, man kan inte jämföra en skiva med en annan och man kan inte tävla i musik (speciellt inte när Bert Karlsson är inblandad).

Marie Lindström Redaktionen 2005-04-27 14:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig