Podradio
Podcasting är det nya svarta
De senaste veckorna har till exempel Forbes, New York Times, Wired, USA Today, Svenska Dagbladet och Bon gjort artiklar om podcasting. BBC har gått i spetsen bland den traditionella radion med två program tillgängliga som podcasts, In Our Time och Fighting Talk. Kanadensiska CBC Radio podcastar och Virgin Radio i Storbritannien gör en daglig podcast från och med förra veckan. Från i höstas har sökträffarna, hos Google, för ordet podcast gått från 18 500 (2004-10-14, Källa: Commemoro) till 1 490 000 (2005-03-13).
Ljudbloggande har funnits i många år. Då postade bloggare en ljudfil tillsammans med eller istället för text. Adam Curry (före detta amerikansk MTV-vj) och Dave Winer (som skrivit RSS 2.0-standarden) tog fram ett sätt att prenumererar på ljudfilerna, istället för att behöva besöka webbsidorna för att kunna lyssna på dem. (CBC Radio:s Tod Maffins program /Nerd i en podcast som berättar om podcasts.) Poängen var att genom att prenumerera på RSS-flöden som inkluderar podcastprogram laddade man ner programmen när de fanns tillgängliga och väl hemma kunde de automatiskt läggas till i ens mp3-spelare, antingen på sin dator eller en bärbar mp3-spelare (därifrån kommer också namnet: iPod + Broadcasting = Podcasting, döpt så av Ben Hammersmith i en Guardian-artikel).
Från och med nu kommer dagensskiva.com börja podcastsända på försök. Den första är för vecka 10. Sedan vi startade sajten har vi sökt efter sätt att låta dig som besökare höra den musik vi skriver om. Alla sätt som varit tillgängliga har varit för dyra och eller för krångliga att använda. Podcasting är mest distributionen av radioprogrammen och radioprogrammen själva är enkla att både skapa och använda. Allt du behöver är egentligen en mp3-spelare så kan du ta del av våra podcastsändningar. För att använda podcasting som det är tänkt behöver du en rss-läsare som stödjer podcatching, att ta emot filer via rss-flöde alltså, samt en prenumeration på rss-flödet för våra artiklar/krönikor.
För att göra rätt för oss kommer vi betala STIM-avgifter för internetradiosändningar, om bara STIM går med på den ekvationen. Amerikanska motsvarigheten till STIM, ASCAP, har redan ett avtal klart för podcastsändningar, det kommer förhoppningsvis något liknande här med tiden. Vi kommer dessutom förhoppningsvis utöka våra podcastsändningar med flera program. Det första programmet vi sänder blir en veckovis uppdaterad exposé över de skivor som varit dagens skiva under veckan. Med tiden och när vi har tid kommer vi antagligen även inkludera bonusrecensionerna. Hoppas du kommer gilla det.
Podcatching-klienter
Linux: iPodder listar podcatchingklienter
Macintosh: NetNewsWire 2b, iPodder.org listar podcatchingklienter
Windows: FeedDemon, iPodder.org listar podcatchingklienter
Podcasts
Dawn and Drew Show. Ett gift par som pratar strunt. Märkligt beroendeframkallande. Otvunget och coolt. Befriande.
Daily Source Code. Adam Currys eget program. Mest om podcasting.
Coverville. Tyvärr har han rätt dålig smak.
Rock and Roll Geek Show. Programmets namn säger vad det handlar om. (Programmet från 2/3 innehåller en hyllning till The Hellacopters).
Vinyl Podcast. Podcastens undertitel är ”Fair Use of Forgotten Music” och Cody spelar låtar från sitt privata skivarkiv som inte längre ges ut.
Podcastlänkar
Wikipedias uppslagsord Podcasting
Podcastalley. Samlingsplats för podcastsändningar.
Publicerad: 2005-03-14 17:04 / Uppdaterad: 2007-04-12 23:18
9 kommentarer
Jag fattar inte :S
#
Men just det att man kan lyssna på några låtar var ypperligt. Sen att jag inte fattar vad man ska ha mp3spelare till är en annan sak :)
#
har apple kommit på det kan man strunta i det med gott samvete eftersom man vet att det är omodernt, dåligt och bara kan användas av 1% av världens datoranvändare (fler har ju inte mac)
#
Grave Dohl: Det är inte så svårt egentligen. Du prenumererar på podcasts i en rss-läsare. Det är allt du egentligen behöver förstå. Om du har en bra rss-läsare sköter sig resten sig självt.
#
arg skåning: Ledsen. Du behöver nog bry dig trots allt. Apple har ingenting annat med podcasting att göra än att iPod:en fått ge namn till fenomenet. Men inte ens med det hade Apple något att göra, det var Ben Hammersmith.
#
nej, nej, podkastning heter det; en sport där man försöker kaste en iPod så långt man kan, ungefär som kast med liten boll, fast en iPod.
#
Ben Hammersmith, är den han med the Odeon?
(Hammersley heter han)
#
Det här blir jag riktigt glad av! Nu slipper jag fildela för att provlyssna dagens skivor. Podcast 1 och 2 ligger i ipodden, tillsammans med veckas recensioner, i väntan på helgens tågresor.
#
strålande väl förklarat
:tummen upp:
#
Kommentera eller pinga (trackback).