dagensskiva.com

48 timmar

Text

Sluta objektifiera mina känslor

Om jag frågar dig vad du tyckte om filmen du såg igår, svarar du med en siffra? Beskriver du salladen du åt till lunch med ett antal enheter i relation till något objektivt mått? När dina vänner frågar dig hur helgen i London var, konstaterar du då ”två av fem – ganska överskattat”?

Om du gör det läser du för mycket recensioner med betyg.

Tio av tio. Fem av tio. Åtta av tio. De flesta recensioner jag skriver som blir föremål för diskussion är ganska ointressanta. Men den lilla siffran, den diskuteras. Sätts i relation till konstiga saker som inte finns. Jämförs med andras siffror. Helt i onödan.

För mig är en bra recension sprängfylld med ord som beskriver vad skribenten fick för upplevelse av något – en skiva, film, bok, bil, flaska vin, middag, utställning eller något annat. Meningar och stycken som förmedlar recensentens känslor, som beskriver upplevelsen. Där det går att läsa svart på vitt, eller mellan raderna. Där det som beskrivs inte kan sammanfattas med ett antal plus, getingar, solar, kockmössor eller vad det nu är.

Betyg är ytliga, snuttifierande och allt annat än hjälp och snabbguider som de ofta argumenteras för att vara. Jag kan inte förstå varför någon vill läsa om mina känslor och sätta de i relation till en måttstock som ingen utom jag själv har någon relation till. När jag sätter betyget åtta av tio på Patrick Wolf – vad säger det?

Jag vet det inte ens själv. Men jag vet att min värld inte vill vara tydlig, mätbar och jämförbar. Min värld vill vara öppen för tolkningar, nyanser och fantasi. Jag rör mig framåt med hjälp av känslor, inte ett styrkort. Kategorisering och etikettering med hjälp av siffror och bokstavskombinationer är en rörelse åt fel håll. Varken människor eller våra upplevelser kan beskrivas så kortfattat, onyanserat och vårdslöst.

Det finns ingen objektiv verklighet, inget lab där forskare och testpersoner minutiöst samarbetar för att hitta den oantastliga och kvantifierbara definitionen av känslan. Så varför är betygen fortfarande så viktiga?

I väntan på en folkrörelse mot betyg fortsätter jag klistra siffror på de känslor jag försöker beskriva i dagensskiva.com-världen. Men, jag ber dig allra ödmjukast, kritisera inte den lilla siffran. Diskutera den inte. Den är oviktig. Koncentrera dig på texten.

Det är där mina känslor finns.

Fredrik Welander

Publicerad: 2005-02-21 19:49 / Uppdaterad: 2005-02-21 19:49

Kategori: Krönika

18 kommentarer

vi tar bort siffrorna…

fort . nu….detta är inte verner von brauns research-center. ugh!

Kjell Alinge Medlem 2005-02-21 23:51
 

betygen på dotshopskivorna fyller ingen funktion så de kan man ju ta bort

Medlem 2005-02-22 13:21
 

Varför inte bara avskaffa sifferbetygen på dagenskiva? Det är väl ni som bestämmer.

Medlem 2005-02-22 14:04
 

Dsc har under en längre tid försökt få bort betygen, men eftersom man skrivit kontrakt med Dotshop att alltid ge minst 8/10 till deras releaser så går det inte.

Medlem 2005-02-22 14:50
 

Fredrik Welander skriver ju ändå så korta och intetsägande recensioner så i hans fall behövs det ett sifferbetyg för att lista ut vad han tycker om skivan överhuvudtaget. Faktiskt.

Medlem 2005-02-22 16:02
 

Att ta bort betygen vore väl sällsynt dumt? Finns det inte någon form av fundamental tanke med dsc att tillgängligheten för läsaren skall vara så god som möjlighet. Att se betyget på dagens valda skiva ger direkt en indikation om vad recensenten tycker om skivan. Bara rubiken ger inte samma information som betyget. Recensioner är ta mig fan helt jävla ointressanta utan någon form av måttstock (typ numerisk). Nej, ha kvar betyget och acceptera att det är något läsarna vill diskutera. Låt gå att många inte ser recensionen som en subjektiv åsikt men svälj den stoltheten stundtals och skriv för era läsare.

Medlem 2005-02-22 16:16
 

Visst att recension säger väldigt mycket om vad personen som recenserat tycker, tänker och känner men är det ju med alla recensioner. Det är upp till oss läsare av recensionerna som måste hitta "vår" recensent. alltså någon som vars recensioner har läst mycket och vet att han/hon är inne på samma spår som en själv. Då funkar betygen som ett utmärkt mått tycker jag.

Medlem 2005-02-22 17:26
 

Rasputin: Alla i redaktionen är inte överens med Fredrik om att betyg är dåliga. Jag gillar dem. Men de är en väldigt liten och obetydlig del av mina recensioner.

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-02-22 18:21
 

Du som oroar dig för betygens framtid kan vara lugn. Betygsmotståndarna är i rejäl minoritet i dagensskiva.com-redaktionen.

Jag respekterar dig som inte delar min åsikt, men förstår dig inte. Det enda som räknas när du ska förhålla dig till något (skiva, film eller vad det nu kan vara) är ju dina egna känslor. Ingen annans. Mina recensioner skriver jag för min skull. För att jag vill berätta om vad jag känner för den musik jag lyssnar på. För att jag vill dela med mig.

Inte för att tillfredsställa. Inte för att behaga. Råkar jag göra det så är väl det bra, men det är inte därför jag skriver om musik.

Recensioner är inte konsumentupplysning. Lita på dig själv istället.

Fredrik Welander Medlem 2005-02-22 20:25
 

alla i redaktionen är ute och cyklar och jagar getingar utom fredrik och jag. majoritetsbeslut är skit.

Kjell Alinge Medlem 2005-02-23 04:12
 

det är ju noll poäng värt att diskutera nåt om man har fel. alla betyg är fel. det är som dokusåpor och tidningen metro. skräp vinner och skit flyter upp till ytan

Kjell Alinge Medlem 2005-02-23 04:15
 

Go Fredrik!
Länge leve den subjektiva verkligeheten!

Medlem 2005-02-23 16:09
 

PH: "Jag gillar dem. Men de är en väldigt liten och obetydlig del av mina recensioner."

Du tycker inte det låter en aning motsägelsefullt?

Anders Edwartz Medlem 2005-02-24 08:47
 

Anders: Nej, jag ser inget problem med att gilla små och obetydliga saker.

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-02-24 11:31
 

Bump!

Tas betygen bort i 3.0?

Sofi Oregistrerad 2010-05-24 22:28
 

Tas recensionerna bort?

Kal Ström Redaktionen 2010-05-25 19:23
 

3.0?
Jag trodde nästan version hette 5.0 jag.

Patrik Hamberg Redaktionen 2010-05-25 20:22
 

Nu tror jag du fokuserar på fel sak här Patrik, men ja.

Kal Ström Redaktionen 2010-05-25 22:47
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig