dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mylo: Destroy Rock & Roll
Destroy Rock & Roll (CD) Mylo
2004
Breastfed
9/10

Förstör och bygg upp

Lyssna

Sök efter skivan

Häromveckan avgjordes en oerhört viktig tävling, många har länge undrat, legat vakna om nätterna och rivit sitt hår tidigt vid soluppgången över denna komplicerade och avgörande fråga: Vilket är egentligen det bästa skotska bandet genom tiderna? Tävlingen utlystes av tidningen The List och en bok med 50 kandidater presenterades. Det är snarare ett problem att gallra bland banden än att hitta nog med band. Underligt nog hittade Lulu in på listan.

Efter att en enorm mängd människor försökt klistra fast håret på huvudet igen och gett sin röst framstod det efter mången räknande att det bästa skotska bandet genom alla tider är: 42. Nej, Belle & Sebastian. Med tanke på den ohälsosamt stora hypen hade man kunnat tro att svaret skulle bli Franz Ferdinand (plats 15) men som tur var belönades det långt och hårt arbetande bandet, bara för att dagen efter dräpas i skräpradio. Bland annat spelades en bit av ”I'm A Cuckoo” och radioprataren lät påskina att bandet var koko.

Trots bredden av den skotska musikfloran var det få elektroniska akter med på listan, Boards of Canada dök upp först på plats 41, i övrigt var det mest rock. om Mylo fick bestämma skulle han spränga hela skiten. Hans debutalbum ”Destroy Rock & Roll” kom som en gummiboll förra året och studsade in på dansgolv över hela Storbritannien. Människor blev exhalterade och pratade om frälsare. Jockey slut kopierade ”Destroy Rock & Roll” konvolutet i en hyllning till Mylo på sitt omslag, musiktidningar tyckte det var ”Årets bästa” osv.

Mannen bakom artisnamnet är en liten kille som heter Myles, han har suttit långt ute på Isle of Skye på västkusten och knåpat ihop sköna alster, tämligen ovetande om vilket genomslag de skulle få. Titelspåret inleds med en kristen röst som bestämt annonserar att rockmusik med tillhörande omoraliska danser måste förstöras i Guds namn och börjar därefter räkna upp en lång lista med artister, allt från Michael Jackson till ”Culture Club including Boy George”.

Inspelningen måste komma från en kristen föräldraförening mot musik från sent 80-tal att döma av de band som räknas upp. Det är ett guldkorn Mylo har hittar. Över rösten kommer en dunkande diskoslinga med en enveten gitarr längst ut. En helt fantastisk låt och med ett enkelt genidrag har en från början destruktiv och konservativ uppmaning till förbud förvandlats till en musikalisk hyllning.

”Destroy Rock & Roll” är en renodlad elektronisk smällkaramell. Många samplingar känns som direkt hämtade ur en hemlig 80-tals gruva. Musiken är till en del direkt simpel på så vis att den går genom öronen och direkt ner i benen. Mylo har gått glödhet på dansgolv hela hösten såväl som på hardcorenördarnas skivspelare, han har på något Håkan Hellströmskt vis lyckats charma alla från dem som endast lyssnar på reklamradio till de som färgkodar sin 12″-samling.

Trots att han hörligen är en jävligt säker dj undviker han tacksamt nog att flumma ut i långa experimentsessioner och håller sig till att göra klockrena 3-4 minuterslåtar. Mylo har tagit det bästa av alla världar och satt ihop det till en elektronisk guldtacka. Vi kan inte annat än springa ut på gatorna och ropa – Det är en ny vår!

Marie Lindström

Publicerad: 2005-02-13 00:00 / Uppdaterad: 2005-02-13 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3085

11 kommentarer

HEJ?

Medlem 2005-02-13 00:00
 

Tzwei

Medlem 2005-02-13 04:05
 

Skottarna kan verkligen vara stolta över sig själva:

2 Travis

4 Wet Wet Wet

6 Simple Minds

8 Bay City Rollers

11 Texas

http://www.list.co.uk/fiftybandsmain.html

Medlem 2005-02-13 06:42
 

…fast Simple Minds fem första skivor är faktiskt utmärkta.

Medlem 2005-02-13 11:08
 

äntligen lite rörelse på ds. lite väl sent. men men.

skivan är en av 2004as pärlor. dessutom ett dans-album som håller ända ut i den viftande svansen! = måste köpas!

Medlem 2005-02-13 12:55
 

xtremt metro area rippande – men bättre, så det är väl förlåtet. och de där där svenska hockey-prytzarna som huserar i klubbland har ju onekligen ett och annat att lära sig om charm och finess av den gode mylo

Medlem 2005-02-13 15:10
 

Kul med nya band att kolla upp. Samtidigt skulle det vara kul att se hur detta forum recenserar Mando Diaos "Hurricane Bar". En genialiskt bra grupp som av nagon anledning inte accepteras riktigt tidigare i musikkretsar(förmodligen eftersom de dessutom lyckas släppa fungerande singlar, eller för Andres Loukko och companys idiotiska resonemang om att de later som att "prenumerera pa NME"). Vet nagon om recensionen ar pa gang? /han som fyller sin ipod med 40 gig men ända bara lyssnar pa Hives "Abra Cadaver".

Medlem 2005-02-13 17:10
 

vilken jävla lista!

visst b&s är bra, men vilka skitband som är före både primal scream och jamc!

och på min lista är alltid jamc etta.

Medlem 2005-02-13 18:45
 

J&MC och Pastels inte i top 10 och ingenting om the Shop Assistants…

trist list.

Medlem 2005-02-13 21:40
 

tack för "drop the pressure", kära Mylo!

Medlem 2005-02-15 03:17
 

Drop the Pressure är utan tvekan den bästa danslåt på minst 10 år!

Medlem 2005-03-12 00:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig