Recension
- Hidros 3 - To Patti Smith (CD) Mats Gustafsson with Sonic Youth + Friends
- 2004
- Smalltown Supersound/Dotshop.se
Frustration
Lyssna
Externa länkar
- Fusion III
- Franska distributören beskriver hur inspelningen gick till.
- Mats Gustafsson
- Uttömmande diskografi.
- Smalltown Supersound
- Norska bolaget som gav ut skivan.
- Sonic Youth
- Officiell sajt.
Mats Gustafsson rör sig inåt. På väg att implodera. Känsloskalan verkar ganska kall och steril, men musiken är inte utan känslor. I sin komposition för fem gitarrer, saxofon, elektronik och röster hör jag frustration. Frustration över tingens tillstånd och omöjligheten att få kontroll över det moderna livet, gestaltat i noter och ljud.
Naturligtvis är det logiskt att Sonic Youths modernism bjuds in till framförandet. Den tydligaste linjen i deras konstnärskap har varit sökandet efter uttrycket som kan fånga oss, i en anonym värld. Med en framåtanda för att ständigt pröva tillvarons gränser – oftast med hjälp av gitarr. Lee Ranaldo och Thurston Moore låter ofta desperata i sin strävan att beskriva samtiden. Tillsammans med Mats Gustafssons komposition är det bara tydligare.
”Hidros 3″ framfördes i Ystads konstmuseum den 9:e oktober 2000. Jim O'Rourke var liveproducent i ett centralt rum med solisterna Kim Gordon, Lindha Kallerdahl och Mats själv. Thurston Moore (gitarr), Lee Ranaldo (gitarr, bjällror) Steve Shelley (gitarr, även om han är trumslagare), Loren Connors (gitarr), David Stackenäs (förstärkt akustisk gitarr) och Lotta Melin (dansare som styrde en så kallad audiobox, med ljussensorer) var avskilda i separata rum, utan medhörning från de andra, med varsin klocka och ett partitur. De följde kompositionen och Jim O'Rourke mixade samman ljudet och interagerade med solisterna.
Det märkligaste som händer är egentligen hur blodfull Kim Gordon låter när hennes röst nästlar sig in i knastret. Ren, klar och enkel. Sann. Särskilt när hon lämnar över till Lindha Kallerdahls ansättande behandlade röst. Lindha låter obehagligt tärande, lätt galen. Mats själv brölar bräkande med sin kontrabassaxofon. Mörka toner som i konvulsioner.
Kompositionen är ett enda stycke. På skivan är den uppdelad i nio delar, mest som referenspunkter för var man hittar solisterna. Formen kanske kan vara svår att ta till sig, men i dess skärande anförande hittar jag även frid.
Publicerad: 2004-12-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-03 14:26
19 kommentarer
först
#
Tvåa!
#
5/10?! It's an outrage! ;)
#
Johan J: Ja, jag skulle kanske kunnat lägga till något om det.
Jag fixar inte att sätta betyg på såna här projekt. Hur sätter man in det på någon form av skala i relation till annan musik? 5/10 är mitt-i-mellan. En cop-out, om ni så vill.
#
Jag tyckte att betyget inte riktigt speglade texten…
#
Svårighet att sätta betyg på en platta utifrån sådana "vanliga" grunder är dock ett gott betyg, tycker jag! :)
#
fattar inte varför ni ska hålla på med betyg om ni inte vet hur ni ska sätta dom? urdumt!!!
#
Håller faktiskt med om kritiken för en gångs skull: "Det var svårt, alltså gjorde jag inte mitt bästa" skulle inte accepteras någonstans. Varför då i en recension??? Skäms.
#
Knepigt, knepigt. Trist skrivet och inte speciellt intresseväckande. MAn å andra sidan är väl detta bara för de invigda – dom som gillar vita NY-bor med arty framtoning som inte längre har nån aning om vad dom håller på med…
#
plump, GnällKalle: Ni kan vara lugna. Jag kan motivera betyget på flera sätt. Men det tänkte jag låta bli.
För ärligt talat bryr jag mig väldigt lite om det där ensamma tecknet. I just det här fallet är betyget 0,04993 % av recensionen. Det är ganska lite.
Betyget är en snabb vägledning. Och om man ska bestämma sig om den här skivan efter en snabb vägledning så kommer man hamna fel. När ni hänger upp er på det tecknet söker ni efter att göra precis det och då är ni inte rätt för Mats Gustafssons komposition. Så det är helt ok för mig.
#
Kal: Jag hade inte brytt mig om du inte kommenterat din recension med: "Jag fixar inte att sätta betyg på såna här projekt" och "En cop-out, om ni så vill". Så visst kan man säga att du har motiverat..? :)
#
Har man betygssystem måste man tillämpa det rättvist på alla skivor. Inte säga att det inte funkar att betygsätta den och den plattan. Det gäller väl alla skivor i så fall.
Och jo, Kal, jag fattar vad du är ute och far efter. Men om skivan inte går att jämföra med annan musik får den väl jämföras med Mats Gustavssons och Sonic Youths övriga alster och betygsättas därefter. Eller hur?
#
Jag håller med GnällKalle. Antingen gillar man väl skivjäveln eller så gör man det inte.
Personligen hade jag lätt gett den här skivan åtminstone en åtta i betyg.
#
konst går inte att betygsätta
#
dagenssämstaskiva.com
#
bra recension! men allvarligt, kanske är dags för sonic nurse nu eller har ni totalt övergivit den idén?
#
Det här måste ju kollas upp… Med tanke på att "Sonic Nurse" är en av årets plattor så kan ju inte det här vara alltför dåligt!
#
sonic nurse dåå ..?
#
men säg något vettigt då? någon kan ju meddela om skivan var bra t.ex och inte hålla på att prata om hur svårt det är att förstå, det är bara löjligt att skriva såna saker.
#
Kommentera eller pinga (trackback).