dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Svensson #6 Ljudband
Svensson #6 Ljudband (CD) Samling
2004
Alma produktioner
7/10

Direkt från Möllevången

Av en slump hamnade jag på Centralstationen i Örebro härmodagen. Jag skulle gå på en kringresande mässa och kolla på lite sköna Mac-tillbehör, men jag hittade inte de fem vagnarna. Så jag gick in på Pressbyrån istället. Och där stod ett nytt nummer av tidningen Svensson. Jag plockade det och gick hem med den medföljande cd:n i spelaren.

Tolv låtar som lite grovt kan delas in i instrumental nu-jazz och reggae på skånska. Men då generaliserar jag hårt och grovt. Särskilt i första fallet. För nu-jazzen spänner över bland annat latinfunk, blaxplo och hiphopbeat. Och pop. Sprittig och fräsande el-pop. Det skönaste av allt. Jag känner bara igen en handfull av artisterna sen tidigare.

Smaka på låtiteln på Svensson-AD:n Pablo Matias eget bidrag: ”Över Malmös svarta tak”.

Ett dystert regnvått nattjazzpiano och ett spartanskt trumkomp som maler på i drygt tretton minuter medan Fredrik Kronkvist improviserar på sin saxofon. I bakgrunden hörs trafiken från gatan utanför. Det är andlöst vackert.

Det är framför allt de instrumentala låtarna som fångar mitt intresse. Totte Stankovich blåa el-pop får mig att dansa längs Örebros gråa gator. Soul Supremes fräsande och analogasynthiga hiphopbeat i ”A Day in School” och mer elektriskt stötande ljudtavla ”Dexter Loop” imponerar och visar en ny sida av en av landets mest intressanta nya beatmakare.

Av de tre vokala reggaebidragen från Bröder Glöder, Kung Kodum och Kultiration är det de förstnämndas dystert klagande och dubfärgade ”Ett varmare land” som tilltalar mig mest med både orgel och melodica.

Och jag undrar om inte Syssla bjuder oss på landets första helgjutna blaxplofunk. Suggestivt och förtrollande rullar den som en vilsekommen New York-taxi längs gatorna i Malmö.

Somos bjuder på både latin- och surfinfluerad elinstrumentalism. Third Floor knyter ihop säcken med beat som skulle kunna misstas för hemliga DJ Shadow-produktioner.

Efter att ha lyssnat på den här samlingen låtar är det inte utan att jag undrar hur det ska gå för framtida musikarkeologer. Hur ska de kunna hitta bland alla hemliga hårddiskinspelningar som människor sitter och producerar för sitt eget höga nöjes skull? Här är ett axplock från en liten vänkrets i Malmö. Hur låter Tidaholm? Ånge? Ystad?

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-10-21 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-19 18:52

Kategori: Recension | Recension: #2893

7 kommentarer

Medföljande CD?! Jag känner mig lurad.

Medlem 2004-10-22 09:37
 

hmm det lätt väldigt intressant.

whatever... Oregistrerad 2004-10-22 14:39
 

Skivan som kom med i SVENSSON kom endast i en begränsad upplaga och var inget försäljningsargument, utan en rolig grej och överaskning för de som fick den. Vi höjde inte priset och dolde den i tidningen. Tyvärr var det omöjligt att ha den i alla tidningar.

Mariano Leone (redaktör) Oregistrerad 2004-10-23 13:19
 

Verkar inte speciellt intressant.

Nä. Oregistrerad 2004-10-23 13:31
 

Jag fick en skiva och spelade den långa låten om malmös svarta tak. Försökte hitta nåt telefonnummer. Alltså – jag spelade låten i P2:s Kalejdoskop igår.

UNDERBAR TIDNING!!

Kjell Alinge Medlem 2004-10-24 01:40
 

Alla som gillar städa till musik borde njuta av denna feta blandskiva..är allt svenskt??

Överfet Oregistrerad 2004-10-24 08:50
 

tidningen har ju rockat sen dag 1, big up mariano!

så den här skivan vore ju bingo att hitta i ett ex, nu drar jag ut och letar..

Medlem 2004-10-24 20:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig