dagensskiva.com

48 timmar

Text

The Troublemakers

Troublemakers
Jag har kladdat ner laptopjazz som genrebeskriving av franska Troublemakers i mitt anteckningsblock. För det handlar inte riktigt om nujazz (och jag vet att jag ger mig på genrehårklyveri på hög nivå nu, men så vadå). Troublemakers hämtar mycket av sin inspiration ur 80/90-talets framför allt brittiska soulscen (inte bara från acid jazzen alltså), de korsbefruktar det sedan med en dos fransk eroticism.

Till stor del handlar det återigen om en röstuppvisningar som gör mig fånigt lycklig. Och den sjungande manliga tvärflöjtisten fortsätter längs spåret Zap Mama stakade ut dagen innan genom att både spela och sjunga med hjälp av en vattenfylld flaska.

De båda franska filmnördarna, Arnaud Taillefer och Lionel Corsini, som är de fasta medlemmarna i bandet har förutom tvärflöjtisten med sig en sångerska, en extra keyboardist, en andra DJ och en diversearbetande PowerBook-kille (som mest sköter om bakgrundsfilmerna).

De sju bjuder upp till dans dans dans och det känns som att resa både framåt och bakåt i tiden när laptopjazzen möter runda ”The Revolution Will Not Be Televised”-basar. Och det är klart att jag nu när jag är hemma ångrar att jag inte köpte med mig skivan hem, men smakprovet på festival-cd:n var inte alls lika bra som konserten.

Bonusnoteringar: på albumet som gavs ut av Blue Note häromveckan medverkar Gift of Gab och på den begränsade utgåvan medföljer en 52 minuter lång film.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-07-28 00:56 / Uppdaterad: 2008-01-21 10:26

Kategori: Blue Note 2004, Festivaler, Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig