dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Det var enklare på åttiotalet

När jag började lyssna på musik för ganska precis 20 år sedan var man antingen syntare eller hårdrockare. Antingen eller. Jag var syntare.

Egentligen var det inte sant. Egentligen var jag en italo disco-kille, med en skvätt pop, men det var inget jag sa högt. Inte nämnde jag heller att de flesta grupper de där svartklädda människorna lyssnade på vid den här tiden mest var konstiga (säg hej till Kraftwerk och Depeche Mode till exempel). Jag var syntare. Punkt.

Om man var syntare fanns det en väldigt kort checklista för att avgöra om musik var hårdrock: fanns det gitarrer var det hårdrock och då gillade man det inte.

Det var enklare på åttiotalet.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-07-15 08:06 / Uppdaterad: 2007-11-29 23:46

Kategori: Artiklar, Krönika, Metallhandboken

23 kommentarer

varför kommenterar ingen?

klart att blingbling ola var syntare då. :p

ohayoo. Oregistrerad 2004-07-15 22:43
 

Ola är väl fortfarande synt, han tokhyllar ju Pet Shop Boys hela tiden!

Jiggas Oregistrerad 2004-07-16 14:15
 

Jag var bade syntare och hardrockare, beroende pa vilka kusiner jag halsade pa.

Bjorn_ Oregistrerad 2004-07-18 19:44
 

Ganska kul att se hur hårdrocken på nåt sätt levt vidare som subkultur (dels som numetalkids men man ser även traditionella hårdrocksfrisyrer här och var) medan synthen försvann totalt…

idoru Oregistrerad 2004-07-22 04:31
 

idoru: Testa att gå på klubbar som Tech Noir eller 80's i Stockholm eller att åka på en festival som Arvikafestivalen. Synthen är långtifrån död. Den lever och frodas i all välmåga. Lite rekommenderad läsning också: metica.se, releasemagazine.net och zeromagazine.nu.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-08-02 16:26
 

Jag började med hårdrock som nioåring efter att ha varit på Punkt Shop och sett de coola satin-jackorna med tryck, men mitt första skivköp för egna pengar var Wasp – I wanna be somebody och Depeche Mode – Master & Servant… En brytpunkt som ledde till att det svängde snabbt till neon-färgad tofs och strössel-mönstrade kostymer. Shit vad man var vacker.

dualisten Oregistrerad 2004-09-16 14:53
 

Jag var mycket vackrare på åttiotalet. Fräsch och oförstörd. Och världens största pentade barr med wetlook. Läder, hårgelé och smink kan man inte få för mycket av.

Syster Ister Oregistrerad 2004-09-16 16:56
 

Jag gillar inte syntare alls, å inte synt heller.

toker Oregistrerad 2004-09-16 23:42
 

Nu fattar jag inte. Vad gör ett syntinslag i Metallhandboken?

znaga Oregistrerad 2004-09-20 13:40
 

Syntare fick bara stryck. Så var det då. Varför tillåts syntpropaganda här???

BELLO Oregistrerad 2004-09-22 14:24
 

Jag var hårdrockare ända ut i fingerspetsarna på 80- talet med nitarmband och ryggmärke på jeansvästen..Idag så ser man ut som en övervintrad gammal hippie med långt hår och haksägg och nyss fyllda 45..Mina jämnåriga kompisar lyssnar på svenk dansbandsmusik medans jag diggar Dimmu Borgir, Cradle Of Filth och Old Mans Child…

Count Raven Oregistrerad 2004-12-04 17:18
 

Apropå hårdrock (?) Så tycker jag ni ska komma och välja låtar i hårdrocksrummet på SPRAYdio…..www.spraydio.com Jag lovar det finns inget "synth" rum !!!!

doz Oregistrerad 2005-01-04 19:56
 

jag hatar synthare. Synthare är fula och äckliga. Min flickvän brukar säga att nån synthare är snygg ibland. Då blir jag förbannad. Jag hatar synthare. Dom är så äckliga.

Olofgöte Oregistrerad 2005-02-10 14:34
 

jag e 12 år o va tyvvär nt me på 80-talet :-(
men d hindrar mig inte från att lyssna på 80-tals hårdrock. jag älskar hårdrock fast få av mina kompisar gillar det :(
jag har bara hört ett fåtal synthlåtar och jag fattar nt hut man kan gilla det.

Tim Normark Oregistrerad 2005-02-18 14:50
 

Det var absolut bättre förr.. ju förr desto bättre.. på 80-talet visste man vad som gällde och så var det inte tretusen genres heller.. vad är jag idag? Black/death/trash/Heavy/hård/power/rockare? Har säkert glömt minst femton kategorier i bara farten… o nu har ju alla popare nitar o alla gothare svarta kläder så vad ska jag ha för att skilja ut mig från mängden? Äh.. det var bättre förr! /VS\

Mäster Retro Oregistrerad 2005-02-23 10:12
 

Vafan, att var så jävla trångsynt som ni är är ju som att vara rasist.
"Nä, vi ska bara lyssna på hårdrock för vi tycker att det är mycket tuffare än synth."
Jag var en hård hårdrockare ett tag. Sen kom powermetal och jag blev frälst. Men inte i de höga tonerna av sångaren eller de vinande gitarrsolona. Utan det var synthslingorna som lockade. Och nu är det så att jag inte lägre är ett trångsynt pucko som låser sig på en stil. Man måste ju fan kunna ge allt en chans. Gillar man det inte så får det väl vara så, men att bara klanka ner på oss som inte är lika hardcore som ni visar på er intelligens…

Avskum Oregistrerad 2005-08-22 12:30
 

syntare, ännu en benämning på dom där bögarna man skojade med för år sen?

Motwind Oregistrerad 2005-09-03 00:33
 

synthare är jävligt fula!

ff Oregistrerad 2005-10-09 18:05
 

Snacka om att leva i det förgågna, och ha noll koll whatsoever. Den elektroniska musikscenen är ju mer levande än någonsin. Dags att vakna lantisar?? 80-tals synthpopen har väl aldrig haft en sådant uppsving som de sista åren. Client, Bodies Without Organs, Vacuum, för att nämna några populärare elektroniska band. Dene elektroniska musikscenen är mer än Depeche Mode, Erasure och Kraftwerk. Front 242, DAF, osv är ju grunden till nästan all elektronisk musik vi hör idag. Technoscenen hade aldrig existerat utan dessa band. Lär er också att "synthare" idag lyssnar på allt från Rammstein, Front Line Assembly och Nine Inch Nails till Erasure och Bodies Without organs. Synthpop, EBM, Industrial Metal, Noise, NDW, ambient, psychadelic trance. Jag kanske kallade mig för synthare på åttiotalet när jag växte upp. Idag skulle nog "allätare av elektronisk musik" vara en bättre beskrivning av vad "syntharna" lyssnar på… och ang vilka som ser ut som nerdar så föredrar jag svarta tajta brallor, feta kängor och en militärjacka framför pudelfrilla, cowboy boots och jeansjacka med skinnväst under som det står iron maiden på ryggen på. Stilrent och pråpert, så det så…

tretti plus Oregistrerad 2005-10-25 09:49
 

hmm, hur kan man hata någon bara för att den e synthare?
Har knappt hört nå synth musik, vet knappt hur en synthare ser ut, men, hur kan man ogilla nån för att den gillar å klä sejj på ett annat sätt å lyssnar på annan musik?
Sug å fräls

Jesus Oregistrerad 2006-01-17 00:22
 

jaha och va har de här att göra på en sida om hårdrock?

killed by d! Oregistrerad 2006-04-10 19:38
 

skriv nå vettigt ist ;)

...... Oregistrerad 2006-04-12 11:46
 

någon som kan ge en bra beskrivning och lite tips på vad man ska ha på sig för att spela 80-tals synttjej?? ska spela upp en stor teater i skolan och jag behöver hjääälp!!! något som känns bekvämt, coolt och hyfsat snyggt men ändå verklighetstroget!! nån som va me på den tiden??

nissen Oregistrerad 2008-03-12 19:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig