dagensskiva.com

48 timmar

Text

Hardcore

Viktiga band: Discharge, Youth of Today, Sick of it All, Refused.

Punken blev liksom metal mer extrem vad det led. När den första vågen sköljt över världen och världen hade tagit Sex Pistols, The Ramones och The Clash till sina hjärtan var det dags för punken att återigen bli för extrem för gemene man. Band som Discharge och The Exploited ökade takten och skitade ner soundet. Tvåtakt var mer eller mindre standard och Discharge gav världen d-takten. Texterna var oerhört politiska, om än mer hopplösa än vad som varit fallet tidigare, något som skulle följa med in i kängpunken. Låtarna var fortfarande korta och intensiva något som skulle komma att ändra på sig.

Hardcore genomgick en förändring på 1990-talet och blev mer invecklad än vad som varit fallet tidigare. Refused skapade historia med sin ”The Shape of Punk to Come”, men den var egentligen bara toppen på ett isberg som bestod av längre låtar, som fortfarande var lika politiska, men mer meckiga och invecklade än tidigare.

Samtidigt bestod ännu det gamla gardet och ett band som Sick of it All är fortfarande aktivt trots att de var med redan när det begav sig. En ny våg av band har också dykt upp, där man blandar det gamla med det nya och väver in mer stämningsfulla element.

Tomas Lundström

Publicerad: 2004-07-12 23:45 / Uppdaterad: 2007-04-24 21:44

Kategori: Krönika

21 kommentarer

så hardcore är numera en metal-genre?
snälla DGS nu får ni väl ändå ge er va…

MFokker Oregistrerad 2004-07-18 16:35
 

Något mer okunningt angående Hard Core har jag knappast läst. OCH som sagt när blev HC en del av Metal?? HC svängen började med The Germs. Och amerikanske The Middle Class 7":a "Out Of Vouge" från 1978 var garanterat först HC singeln innan genren var myntad. I LA tidigt 1979 myntades Hard Core som ett begrepp för att skilja ut de gammla Hollywood punksen mot kidsen från förorten som tog punken vidare mot en hårdare attityd så väl musikaliskt som idémässigt. Viktiga band: The Germs(återigen), Black Flag, Circle Jerks. MEN den största influensen kom från Washington DC och Bad Brains "Pay To Cum". Efter att Black Flag turnérat arslet av sig började deras inflytande mynna ut i band som Teen Idles, Minor Threat(DC), Heart Attack(NY), Big Boy, Stains(senare MDC)(Texas). Ni har helt enkelt inte fått med ett enda band av de som drog igån Hard Core scenen. Skamligt!

Peter Sw. Oregistrerad 2004-07-18 22:23
 

Exploited?
Ja, det är Oi punk, inte Hardcore.

Sebastian Oregistrerad 2004-07-22 01:03
 

Tomas Lundström har inte haft ett rätt i någon av sina texter i den här specialen…..

all the other ones who lost Oregistrerad 2004-07-22 08:24
 

Vihade också en diskussion om huruvida den här genren skulle vara med i metallhandboken och jag kan säga att min invändning var densamma som ovan; hardcore är inte metal. Men, oavsett så har stilen varit med och påverkat metallen så pass mycket att den förtjänade att vara med här, kom vi fram till. Och det är också ur det perspektivet genredefinitionen har skrivits, ur ett metalperspektiv.

Tomas Lundström Redaktionen 2004-07-30 20:32
 

ska man dra in in hardcore i metal måste man väl troligtvis dra in hardcorens alla subgenrer såsom screamon osv också va? att summera "hardcore" på det där viset var grymt ofullständigt, för att inte säga pinsamt..

Medlem 2004-08-02 17:44
 

Fan era jävla klagande pretton, skaffa er ett liv. mongon. "oooh neej, jag är så viktig och måste klaga så fort det är min musikstil som omordas"
DÖ!!

JOrg Oregistrerad 2004-08-26 13:03
 

Var är Hardcore-Metal och Aggrometal?

seventribe.com Oregistrerad 2004-09-16 15:54
 

hähä, jag håller med jorg.
MER SUBGENRER ÅT FOLKET!

saala Oregistrerad 2004-09-16 17:22
 

Ja jag håller med, sluta håll på, jävla bryn, karln har ju till och med kommit med en kanonbra bortförklaring och allt. metallhandboken knäcker!!11

Dagens Ungdom Oregistrerad 2004-09-16 23:22
 

Mig veterligen har aldrig gitarr varit en viktig del av HardCore ens, Hardcore är en utvekling av begreppet Gabber som började i Londons underground på 70-talet, Hardcore blev sedan Rave, Trance o Techno när det blev känt… ta er samman idioter!

Zajjko Oregistrerad 2004-09-18 13:14
 

Agnostic Front, Murphys Law och Crumbsuckers kunde kanske nämts. Nu slog det mig precis att det inte fanns en "crossover" genre, kanske skulle det vara ngt.. D.R.I någon?

alx Oregistrerad 2004-09-21 22:34
 

Vet att det är omöjligt att ta med alla band, men jag tycker att band som ex. Earth Crisis borde nämnas här! Kan även hålla med att denna genre kanske inte riktigt platsar på denna sida, men Tomas L lyckades ju göra en snygg räddning..!

Mer metal åt folket!!! Oregistrerad 2004-09-24 01:05
 

Till "Zajjko": När uppstod begreppet Hardcore inom techno/rave världen? 1979 användes det inom punksvängen för första gången.

Ett tips är att läsa "American Hardcore". En hyffsat bra bok om man vill känna till lite HCens ursprung.

Och till "JOrg": Ha ha du verkar vara helt dum i huvudet!! Klagande pretton? Skulle du säga samma sak om man angrep de som förnekade förintelsen. Visst är det en magstark jämförelse men jag gjorde det bara för att du skulle förstå poängen. Ska inte rätt vara rätt? Om inte så ber jag att få åka med Di Leva i ett rymdskepp bort till en annan planet.

Peter Sw. Oregistrerad 2004-09-28 11:07
 

ÄNTLIGEN.. Att man inte kallat HC för metal tidigare är en skam.. Jag ser inte stora skildnader mellan flera av de stora amerikanska HC-banden å låt säga Entombed och Disfear.. Men visst, är man tveksamt straght å tycker att Nightwish är det hårdaste å mest tuffa man kan lyssna på så, visst.. Jag tycker iaf att HC ÄR metal.. No further statements..

Böris från Linköping Oregistrerad 2005-02-14 21:56
 

Inte ett enda rätt

Tiger Oregistrerad 2005-05-24 22:29
 

till seventribe.com

Hardcore-Metal och Aggrometal kan vara t ex. Hatebreed, Throwdown, Terror, Agnostic Front (senaste skiva Another Voice tex)..

Finns annat ord för de så kallas "Metalcore"

Moe S. Oregistrerad 2005-07-20 01:47
 

Håller nästan med Böris ja!
Jag tycker självklart att HC är Metal..
O de går ju från olika generationer! Nu e de mycket Converge, Dillinger Escape Plan som jag tycker är hårt o "psykodelisk"…
Sen har vi ju Metalcore som också är Hardcore fast med Metal i musiken som t ex. Hatebreed, Terror, Throwdown…

Jumbo Oregistrerad 2005-07-21 00:43
 

Hardcore är inte metal men det är rolig musik så varför får inte den vara här om jag får fråga? När jag var på en spelning med Enemy Is Us hade i alla fall jag jättekul. Fast dom spelar inte ren hardcore heller. Whatever, bröderna Bergström körde stagediving i alla fall, och då är det kul.

Medlem 2005-07-22 01:54
 

du Sebastian! Exploited är Old School Hardcore till tusen

Jumbo Oregistrerad 2005-07-25 18:22
 

JOrg word!

Medlem 2005-11-07 10:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig