dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Chaosbreed: Brutal
Brutal (cd) Chaosbreed
2004
Century Media
7/10

This is just a tribute

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Ola resonerade i forumet för några veckor sedan att allt går i cykler på ungefär 15 år. Som exempelvis lyfte han fram bland andra Fannypack och Pet Shop Boys. Vi kan numera även lägga till Chaosbreed i högen med exempel.

Av någon anledning har jag haft väldigt svårt att hitta några finska band som riktigt tilltalar mig. Fråga mig inte varför, metalband från vårt östra grannland finns det ju rätt gott om. Ändå är det i princip bara Finntroll som har fallit mig i smaken tidigare. Numera är även Chaosbreed med på den listan.

Chaosbreed harvar death metal som den lät runt 1990. ”Like an Everflowing Stream”, ”Left Hand Path” och ”Severed Survival”, för att nämna några, har gått några vändor i stereon hemma hos finnarna. Att det enda ledstjärnan producenten fått har varit Studio Sunlight råder ingen som helst tvekan om. Sången är guttural och nästan gläfs fram och heter gästerna på skivan Uffe Cederlund och Jörgen Sandström borde det inte råda någon tvekan om vad vi har att göra med. Old school death metal.

”Brutal” är, som ni troligen redan räknat ut, inte direkt nyskapande. Jag tror inte heller att det har varit syftet, snarare en hyllning till svunna tiders death metal. Någon refräng är snodd från ”Beneath the Reamins” och inledningen på ”Faces of Death” är brottsligt lik ”South of Heaven”, men görs det med sån här glädje och ett sådant grymt sväng spelar sådant ingen roll.

För såväl sväng som melodiska och medryckande riff har de fått till, det kan jag lova. Handlar dagens death metalscen till stora delar om att spela fort har finnarna den goda smaken att dra ner på tempo för att få till tyngd och sväng i stället. Något enstaka grindparti infinner sig, annars är det mest fyr- och tvåtakt som gäller.

Ska jag plocka några russin ur kakan får det bli ”Casket Ride”, redan nämnda ”Faces of Death” och ”F/C/D/C” som bjuder på pigga riff och skönt sväng. Går skivan från början till slut kan jag tycka att några av låtarna kan bli lite långa. Annars är ”Brutal” på det stora hela en trevlig bekantskap.

Chaosbreed ger ytterligare vatten på kvarnen till de som hävdar att det var bättre förr och släpper den bästa plattan från Finland sedan Finntrolls debut.

Tomas Lundström

Publicerad: 2004-05-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 14:52

Kategori: Recension | Recension: #2611

3 kommentarer

Med det målvaktsspelet finnarna hade mot Kanada igår får de vara glada om de lyckas producera en enda trackhit!!

Medlem 2004-05-07 10:39
 

Bra recension! Jag gillar starkt denna plattan. Vilka låtar är det Uffe medverkar på? Jörgen growlar bl a på Rotting alive. Faces of death introt är som sagt skrämmande likt Slayer men ändå unikt. Denna lär gå till en av de bästa plattorna 2004. Bäst att ta sig till Tuska i juli så man får se dem live

Medlem 2004-05-07 14:05
 

Vad har Finlands målvaktsspel med finska band att göra? Man bara undrar… Men som sagt, Chaosbreed regerar!

Rainer Ahlgren Oregistrerad 2004-05-08 17:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig