dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fear Factory: Archetype
Archetype (CD) Fear Factory
2004
Liquid 8/Roadrunner
7/10

Uppryckning

Lyssna

Sök efter skivan

Fear Factory. Mitten av nittiotalet. ”Demanufacture”. Hur bra som helst, ärligt talat.

De skapade något nytt då, i sin kombination av skriksång och vanlig sång. Avarten är vad jag idag kallar nu-metal och vi hittar band som Linkin Park i träsket. De må ha distad gitarr och tunga (nåja, jag är snäll nu) trummor, men allvarligt talat så mycket metal är det inte.

Efter ”Demanufacture” hände något. ”Obsolete” må ha varit bandets största kommersiella framgång, men musikaliskt var det ett steg tillbaka, samma sak på uppföljaren ”Digimortal” från 2001. Snarare följde man nu-metalbanden än ledde dem åt hårdare tongångar. Kanske är jag hård nu, men så uppfattade jag det. Jag blev inte heller förvånad när bandet la ner verksamheten. De verkade sakna lite inspiration.

Det var därför en förvånad Tomas som plockade upp en ny Fear Factory-skiva ur brevet från Bonnier Amigo. Jaså, minsann, ska det mjölkas lite till ur den nedlagda fabriken, med utgivningen av samlingen ”Hatefiles” och debutdemon ”Concrete” i färskt minne. Icke sa nicke, ett återuppståndet Fear Factory var vad som mötte mig.

Fear Factory bestämde sig alltså för att återuppta instrumenten. Ut med Dino Cazares, låt gitarren hanteras av Christian Olde Wolbers och in med Byron Stroud från Strapping Young Lad på bas. Motorn Raymond Herrera (trummor) är kvar och Burton C Bell (sång) är tillbaka.

”The soul of this machine has improved” sjunger Burton i alldeles för melodiösa titelspåret och jag är beredd att hålla med. De har fått en nytändning. En välkommen sådan må jag säga.

”Archetype” visar på Fear Factorys bredd. De har sina hårdaste tongångar sedan debuten ”Soul of a New Machine”, men också sina lugnaste och melodiösaste sidor. Titelspåret tillsammans med ”Bite the Hand That Bleeds” kan bli Fear Factorys inkörsport till mainstreamfåran. De fyra inledande spåren och brutala ”Bonescraper” kan å andra sidan vara Fear Factorys steg därifrån och tillbaka in i hjärtat på metalpubliken. Raymond till och med grindar på ett par spår och det är synnerligen befriande. Annars är det i sedvanlig ordning rakt igenom riktigt tungt med de karaktäristiska dubbeltrampen man känner igen från Fear Factory tidigare.

Inledande ”Slave Labour” får nog betecknas som höjdpunkten. Trummorna, runt vilka all Fear Factorys musik byggs, maler på finfint och det dyker upp korthuggna gitarriff som följer trummorna hand i hand. Lite samplingar dyker upp och skapar atmosfär och vips vi har gamla hederliga Fear Factory i stereon. Jo, jag tackar.

Jag skulle vilja hävda att de tre inledande spåren närapå håller samma höga klass som ”Demanufacture”. Men bara nästan.

Lugna och melodiska ”Archtype”, redan nämnda ”Bite the Hands That Bleed” och ”Undercurrent”, som har väl mycket skönsång, hade gärna fått ruffats till lite. ”Human Shields” är en politisk slagdänga till administrationen som skanderar ”no more violence in my name” och svävande ”Ascension” ett instrumentalt projekt tillsammans med Rhys Fulber (klart han är med på ett hörn) från Front Line Assembly. Skivan avslutas med en cover på Nirvanas ”School” som Fear Factoryserats på ett helt okej sätt.

En uppryckning lika välkommen som överraskande.

Tomas Lundström

Publicerad: 2004-04-22 00:00 / Uppdaterad: 2004-04-22 00:00

Kategori: Recension | Recension: #2582

10 kommentarer

Bra recension. Jag tycker nästan skivan blir störande mjuk på sina ställen, men irritationen som fan på gruppens ordentliga framåtkliv börjar lägga sig och den blir bättre och bättre i mina öron.

Medlem 2004-04-23 13:01
 

Grymt! Dom lever!? Får kollas in asså.

Medlem 2004-04-23 13:40
 

Grymt rolig nyhet! beställde den här skivan så fort jag läste recensionen. Någon som vet vad det är på DVD:n? Tomas?

Medlem 2004-04-24 19:58
 

Ok, cyberwaste ångar på rätt bra, men Så jäkla bra är den inte. Ganska tråkig faktiskt. Saknar de udda harmonierna från Demanufacure och brötandet från Concrete och Soul of a New Machine. Inget för CD-hyllan, tyvärr.

Medlem 2004-04-24 23:22
 

Bengo: Ingen aning vad som är på DVD:n faktiskt, har bara "vanliga" skivan.

Tomas Lundström Redaktionen 2004-04-25 17:08
 

DVD:n innehåller "på turné"-dagbok, i stort, samt lite liveinslag. Med betoning på lite. Fear Factory måste vara ett av världens fulaste band… Men bra!

Medlem 2004-04-26 08:34
 

"This is song never played on MTV.. FUCK MTV, this is REPLICA!"

Demanufacture är en av mina absoluta favoritskivor.. perfekt för att komma igång på morgonen :) 4 första låtarna är den starkaste öppningen som finns..

Live på Ozzfest... Oregistrerad 2004-04-26 08:37
 

"Fear Factoryserats", hehe.

Mr.Snoid Oregistrerad 2004-04-27 13:16
 

ehh rune?, jag tycker soul of a new machine och concrete är ju rätt bra men knappast bäst, fattar inte att man kan tycka om growl sång så mycket, skrikande funkar, men jag tycker growl sång låter rätt lamt, hörde Deicide – Scars of the crucifix….jag vet inte riktigt, men jag har svårt att hålla mig för skratt.

Smasher Oregistrerad 2004-04-27 19:18
 

KOlla videon till "Cyberwaste" på

http://www.sf-anytime.com/?mediaId=686

Videon till Cyberwaste Oregistrerad 2004-06-11 16:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig