dagensskiva.com

48 timmar

Text

Våren – ett obehagligt väntrum

Våren är inte särskilt kul, mest ett väntrum och en varningstext till ännu en svettskavande betongsommar, folkparkssommar, ”Sommarstad Gotland”-sommar. Kristofer Ahlström stänger in sig i ett mörkt rum och skapar sin egen prunkande vår i hörlurarna.

The Dusty Five – ”Stupid”
Jag har länge tjatat om den popmusik jag håller närmast bröstet, popmusik som en grandios, rakbladsinbakad prinsesstårta – sliskig och behaglig utanpå, men med ett uppskuret inre. Det betyder inte att jag avfärdar pop i dess mest naiva, trängtande och bära-känslorna-på-kavajens-ytterslag-form.
The Dusty Five kommer från bolaget som gav oss melodikapsykpoppen Blanka och Blanka gillade vi, jo det gjorde vi.
En gång i tiden skrev Belle And Sebastian en låt om Stuart Murdochs favoritleksak som liten, en hund på hjul. The Dusty Five kontrar med att göra musik som handlar om att man vill vara en katt.
Kattpop, kallar dom det.
Men bästa låten på den självbetitlade sexspårs-EP:n är tvivelsutan ”Stupid”, en sån där dänga som utan cynism eller ironi beskriver hur man är kär i kompisen och man står inte ut med att kompisen tar på en som kompisar gör, man vill ju ha mer.
Ack så känslosamt, ack så rörande, oj så bra.

Suburban Kids with Biblical Names – ”Trumpets and Violins”
I väntan på Magnetic Fields, pt 1

The Elected – ”A Time For Emily”
En vaggvisa i stämsång nerplöjd i Jimmy Tamborellos laptop tillsammans med massa trummor, blås och en speldosa. Kan det bli annat än bra? Nej, det kan det givetvis inte. Tamborello gör för Sub Pops artiststall vad Spinning Jennys debut gjorde för industrialismen. Eller något.

Southside Johnny & The Asbury Jukes – ”You Mean so Much to Me”
Featuring Ronnie Spector, juh! Lyssna på hur Johnny lattjar rock'n'roll med diafragman, ”you know you're drivin' me chrrayzie!”

Curly Phillips & The Nightriders – ”Julia”
Rockabillyn lever och frodas i Enviken, ”Dalarnas Memphis” enligt Bjurre. ”Julia” är från plattan ”So Many Days” och lånar en hel del från Richie Valens ”Donna”, men aldrig så att det blir störande – tvärtom, så är det här en glimrande liten juvel i brylcreme-gröten.

Jens Lekman – ”Julie”
I väntan på Magnetic Fields, pt 2

Sleepy Jackson – ”Good Dancers”
Mmm, falsettsång, småknäppa Flaming Lips-arrangemang, drömska Beach Boys-harmonier, Beachwood Sparks, The Tyde och så vidare…

Hanif – ”Scenery of Life”
Det behövs ett svenskt Jayhawks! I alla fall i vår.

Bubble Puppy – ”Hot Smoke and Sasafrass”
Om du – liksom jag – spelat ditt ex av ”Surrealistic Pillow” sönder och samman – och, tja, cigarettaska hjälper väl knappast upp ljudkvaliteten heller – så finns en hel guldgruva att bryta ur i Texas – International Artists! Jerry Garcia-frippor! Batikskjortor! Psykedelisk punk!

The Night Keys – ”So I told the Moon You Used To be my Sunshine”
Så mycket ”Closing Time” att man rodnar. På det bästa tänkbara sättet. Andreas Hummerdahl, vill du bli min kompis?

Kristofer Ahlström

Publicerad: 2004-04-19 11:27 / Uppdaterad: 2004-04-19 11:27

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig