dagensskiva.com

48 timmar

Text

Valuta för pengarna

Jag har varit lite smått skeptisk till om det verkligen är värt att satsa pengar på live-DVD:s med olika band. Tankar har funnits på att köpa Opeths ”Lamentations” men frågan har varit om det verkligen är värt pengarna. Någonting säger mig att kvalitén verkligen kan variera och genast minns jag gamla bootlegvideos som beskådats genom åren.

Så är dock inte fallet med Marduks ”Funeral Marches and Warsongs”(Regain Records, 2004) utan det är snarare bara att gratulera oss konsumenter av populärkultur, DVD:ns intåg på marknaden gynnar oss verkligen.

På ”Funeral Marches and Warsongs” får vi två fulla konserter med svenska black metal-bandet Marduk från senaste turnén, som täckte in praktiskt taget hela Europa och delar av Sydamerika. Konserterna är inspelade i början av turnén, en i Paris och turnépremiären i Katowice, Polen. Lägg därtill fyra låtar från ett gig senare på turnén i Tyskland och videos inspelade till låtarna ”Hearse” och ”World Funeral” från senaste plattan och en utförlig diskografi, biografi och bildgalleri och ni fattar att det är en guldgruva.

Höjdpunkterna och huvudingrediensen måste dock konserterna anses vara.

Parisspelningen visar upp ett Marduk på en mindre scen, kravallstaket och vakter är inte att tänka på varför både stagediving och folk som sjungandes i mikrofonen förekommer. Polenspelningen är filmad på ett större ställe och ger oss ett mer visuellt intryck av Marduk även om det inte på någon av spelningarna är några direkta fel på ljudkvalitén.

Låtarna på respektive spelning är exakt desamma, vilket både har för och nackdelar. För- eftersom det ger en bra jämförelse med två spelningar på stor respektive liten scen och nackdel eftersom det hade varit kul med fler låtar helt enkelt. En spelning i början och en i slutet av turnén för att se på utvecklingen slår mig först som en lockande idé, men när man inser att det är ett supertaggat Marduk vi får oavsett viftas de tankarna bort.

Det är kul att se att det funkar för killarna på båda håll. De hanterar den större scenen i Polen med bravur och ser ut att trivas på den mindre i Paris också. Antalet människor som tagit sig till konserten i Polen är också förvånande och troligen långt ifrån vad en Mardukkonsert i gamla Svedala skulle generera tänker jag. Man blir tydligen inte profet i sin egen hemstad, eller hemland, så lätt…

Kvalitén är hög på såväl ljud som bild, möjligtvis lite lägre från Tysklandsspelningen, och det är i tider som dessa jag verkligen blir lycklig över att jag har kopplat TV:n till stereon och orkat sätta upp surroundhögtalarna.

De två videorna ger väl inget speciellt egentligen, två rätt ordinära metalvideos med svartvita bilder blandat med färg och bandet live i studio. Inget dåligt, men inte heller speciellt uppseendeväckande.

Inte för att jag vet riktigt vad den här godbiten kommer att gå på i butik, men troligen runt 200 kronor, vilket verkligen är valuta för pengarna. Trots att det kanske kunde ha varit en lite längre konsert (den är runt 55 minuter) och en varierad låtlista på livespelningarna.

Hursomhelst får du här både bra kvalité och gediget material. Och det är bara att hoppas att fler band väljer att ge ut lika späckade DVD:s som den här.

Tomas Lundström

Publicerad: 2004-03-25 22:44 / Uppdaterad: 2004-03-25 22:44

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig