dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Andrews Sisters: Hit the Road
Hit the Road (CD) The Andrews Sisters
2003
Naxos-Nostalgia
8/10

I, Yi, Yi, Yi, Yi.

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har fastnat i tidigt amerikanskt 1940-tal. Skitjobbigt, men så är det. Dessutom är det säkerligen inte politiskt korrekt. Det är ju bara ren och skär underhållning.

Föreställ er ett USA som precis återhämtat sig från en depression. Den nya given ger resultat och återigen börjar pengarna flöda. Det är 1930-tal och orosmolnen är långt borta. Ja, problemen finns ju på andra sidan Atlanten och på andra sidan Stilla havet. Där hemma pekar det uppåt igen.

Musikalernas premiärer avlöser varandra, och nöjesindustrin upplever ett uppsving. Nu finns det ju både radio och skivor.

Det är i mitten av 1930-talet som ett av musikhistoriens mest framgångsrika tjejband gör entré: The Andrews Sisters.

Laverne, Maxene och Patricia kom under slutet av 1930-talet och början 1940-talet att sälja över 60 miljoner skivor. En svindlande summa, både då och nu.

Hela 1930-talet fascinerades människor av de vokalgrupper som gjorde succé efter succé. Band som The Revelers, The Mills Brothers och The Boswell Sisters hade sina rötter i barbershop och äldre svart sångtradition. Det som gjorde de här vokalgrupperna så speciella var det som ofta kallas ”close-harmony”, där stämsången utvecklades till små mästerverk.

Nu har Naxos i sin utgivningsserie ”Nostalgia” börjat samla denna musikskatt på CD (även om väldigt mycket redan finns på CD i USA). Med bra teknik har många av musiker fått nytt liv, och förhoppningsvis en ny publik.

”Hit the Road” är en samling inspelningar The Andrews Sisters gjorde mellan 1938 och 1944.

Med sin speciella och synnerligen tilltalande rytmiska stämsång är det här utmärkt samling låtar. Det är med finess och stil som The Andrews Sisters framför sina låtar, de flesta hämtade från musikaler eller filmer.

Det är inte utan att den svenska beredskapsnostalgiådran också vaknar till liv av detta. För The Andrews Sisters filmer, musikaler och skivor är tätt sammankopplade med USA:s inträde i andra världskriget. Det är inte utan jag skulle vilja ha breda chinos, bomullsskjorta, twilljacka och Stetsonhatt och vara på väg till den lokala biografen för att i skuggan av kriget lyssna på förstklassiga vokalister som The Andrews Sisters.

Låt efter låt på skivan är ju så klart hits. Flera USA-ettor, och en hel rad av 20-i-topp-placeringar gör det här till en resa i en vokalgruppsälskandes paradis. Så släpp The Real Group eller Viba Femba för här har ni tre kvinnor som är i särklass bäst.

Personligen gillar jag utan tvekan ”Pennsylvania Polka” från filmen ”Give Out, Sisters!” bäst. Rytmiskt, lekfullt men inte en ton fel.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2004-03-21 00:00 / Uppdaterad: 2004-03-21 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2513

5 kommentarer

deco

kee Oregistrerad 2004-03-21 00:04
 

Ahh Naxos.

Naxos Oregistrerad 2004-03-21 00:04
 

stämsång, den bästa sortens sång!

SickMonkey Oregistrerad 2004-03-21 00:04
 

Äntligen en recension som sticker ut. Det är denna typ av tips JAG uppskattar lite då och då.

Mister Oregistrerad 2004-03-21 07:26
 

Naxos Nostalgia ska genast kollas upp!!!

Maria Oregistrerad 2004-03-21 09:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig