dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Perishers: Let There Be Morning
Let There Be Morning (CD) The Perishers
2003
N.O.N.S/MNW
8/10

Ett telefonsamtal från mamma

Lyssna

Sök efter skivan

En buss som kommer i tid. Telefonsamtalet från din mamma just när du behövde det. Dunsen på hallgolvet när dina skivor kommer. Ett lugnande besked på ett sjukhus. Ett julkort från en vän du glömt. Hemmaseger. Ett första highscore. En klarad tenta.

Om The Perishers vore en känsla så kunde de vara någon av dessa. Eller alla. Inga sensationer, men en styrka som är svår att bortförklara eller förneka. Som låten ”Pills”. Ola Klüft sjunger med Sara Isaksson. Deras röster vävs ihop framför det tunna, nästan genomskinliga kompet av akustisk gitarr och piano: ”One may think we're alright / But we need pills to sleep at night / We need lies to make it through the day / We're not OK”. Jag förstår precis.

Livet är fyllt av saker som ingen bryr sig om. Okreddiga detaljer som inte betyder någonting för andra. Du kommer aldrig vinna ett nobelpris för att du beskriver dem. Ingen kommer tacka dig för att du gör det. Tvärtom, en lång rad av veta-bättre-typer kommer kalla dig idiot. Gnälla över att du beskriver det självklara. Beklaga sig över att du inte lyckas beskriva vardagen på något annat sätt än vardagligt.

Det är för tråkigt. För förutsägbart. För talanglöst.

Det är alldeles för få som köpt The Perishers debutalbum ”From Nothing To One”. I mitt tycke en av de riktigt stora svenska debuterna. En knäckande samling låtar med några av de vackraste blå poptoner som spelats in i vår lilla del av världen. Ett album väldigt många skulle kunna anstränga sig mycket för att få tag på – bara de visste att The Perishers fanns. Eller vågade lyssna på dem.

Även bandets andra album har ett par fåminuters-epos som gör att jag kramar om vardagen och den mindre glamorösa delen av livet. Popbagatellen ”Sway” – som släpptes på singel redan i somras – är en melankolisk, banal och alldeles underbar låt som försvann från radions spellistor innan du hann uppfatta att den fanns. ”Nothing Like You And I” är en oemotståndlig kärleksförklaring som bär på samma rullande känsla som U2:s gamla ”With Or Without You”.

Låtarna, musiken och orden tassar fram. Försiktigt. Små gester beskriver små saker. Som ledmotiv för oss som spenderar större delen av vår tid i den gråa och sega gröten som kallas lönearbete, studerande eller arbetslöshet. Vi vaknar på rutin. Äter frukost, lunch och middag enligt förutbestämda mönster. Tittar på TV efter programplanerarnas noga uträknade tablåer. Somnar och vaknar upp igen. Hela tiden utdömda av stilpolisen och veta-bättre-typerna.

De som är lite bättre. Lite snyggare. Lite klokare.

På skivans första låt, ”Weekends”, sammanfattas den här känslan. Ola Klüft sjunger om det själlösa i att leva i vardagen och se helgen som livets återkommande höjdpunkt. Men inte genom att döma. Inte genom att förklara andras liv som värdelösa.

”On the weekends
We try to get our share
Of excitement and of fresh air
Trying to forget
Who we're gonna be
When the alarm rings
On monday morning”

Första versen består av dämpad bas, piano och sång. Bandet bygger upp en stämning bakom sången. I refrängen fyller en elgitarr på kompet och när det är dags att gå in nästa vers kommer trummorna. The Perishers jobbar fortfarande effektivt med nyanser. Inte en överflödig ton. Inte ett bortslösat ögonblick. Allt sammanvägt och blandat till närmast perfekt vemod. Pop och drag av country i harmoni.

Den här gången har The Perishers och producenten Henrik Oja tagit ut svängarna en aning. Gästerna är fler. Arrangemangen i viss mån större. Du kommer höra det i ”My Heart” och ”Going Out”. Och ”Let There Be Morning” som begåvats med mycket snyggt begravnings-blås.

Men, det finns ett problem. Låtarna som knockade mig förra gången kastar skuggor över sina efterföljare. Låtarna från ”From Nothing To One” ekar fortfarande starkt i mina hörselgångar. Och än har inte någon av de nya låtarna ändrat på det. Trots att låtar som ”Nothing Like You and I”, ”Pills”, ”Weekends”, ”Sway”, ”Let There Be Morning” och ”Trouble Sleeping” i sig är oantastliga argument för att du åtminstone ska provlyssna på den här skivan hos någon skivhandlare du har förtroende för.

The Perishers är utan tvekan ett av Sveriges mest intressanta popband. Den här skivan är mycket bra. Troligen en av de bättre svenska popskivorna från 2003. Långsam, ömsint och vemodig. Den har inte knockat mig som debuten, men gör mig varm i kroppen. Och en aning vardagslycklig.

Som känslan av en buss som kommer i tid. Och ett telefonsamtal från min mamma.

Fredrik Welander

Publicerad: 2003-12-31 00:00 / Uppdaterad: 2003-12-31 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2377

22 kommentarer

mys

fiafia Oregistrerad 2003-12-31 00:01
 

Mitt kaffe är kallt och en kass skiva recenseras. Livet är inte kul just nu i Skåne.

arg skåning Oregistrerad 2003-12-31 00:03
 

Bra med all information i vänsterkanten! ”Recensionen i korthet” känns väl lite, jag vet inte, ironisk?

Strange One Oregistrerad 2003-12-31 00:11
 

OJ vad jag har väntat på den här skivan.

gary barlow Oregistrerad 2003-12-31 00:18
 

bra skrivet.

loot Oregistrerad 2003-12-31 00:18
 

BEHAGAR DSC RÄKNA UT SNITT PÅ SAMTLIGA UTDELADE BETYG?

VAD BLEV DET? SJU KOMMA SJU?

HANS KNAS Oregistrerad 2003-12-31 00:19
 

Finfin recension som prickar känslan hos skivan perfekt.

Den har inte knockat mig heller på samma sätt som debuten gjorde, men jag har en känsla av att den kommer krypa sig på mig under tidiga mörka morgnar på bussen till jobbet.

Blubb Oregistrerad 2003-12-31 00:48
 

Hans Knas: Bara för skojs skull: http://www.dagensskiva.com/red.asp?vem=3&text=116 (Fredrik kommenterar sina betyg och kommer fram till att han sätter 6.34 i snitt)

Hanzan Oregistrerad 2003-12-31 00:52
 

bra recension (som vanligt) Fint bildspråk, man förstår inte hur det låter, man känner det. En av de bättre recensionerna på länga. Bra jobbat(!) som man brukar säga. /Godnatt

jacob summers Oregistrerad 2003-12-31 01:01
 

Hans Knas: Andra i redaktionen har bättre koll än jag på det totala snittet, men vi ligger någonstans strax över 6 (sist det kollades för några månader sedan åtminstone). Fler bra än dåliga skivor alltså. Det tycker vi är bra.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-12-31 01:04
 

En ny Perishersplatta? Jäklar, det kom oväntat men ändå efterlängtat!

galen Oregistrerad 2003-12-31 09:49
 

Bara för att ta hål på fördomarna om att skåningar är arga.

Jag är glad, mitt kaffe är riktigt hett och nybryggt, dessutom recenseras Perishers som alltid får mig att bli på ett lite vemodigt men kärleksfullt humör.

Var glada och ge ett leende till behövande, det mår både du och de bra av!

lycklig skåning Oregistrerad 2003-12-31 10:13
 

Bra, bra, bra!

who? Oregistrerad 2003-12-31 12:32
 

väntat på denna härliga platta i oändliga tider, underbart att den är här…

B.A. Oregistrerad 2003-12-31 13:33
 

Bra recension. Får mig att bli ännu mer intresserad av skivan än vad jag var innan. Förra skivan var bra. Mycket bra till och med. Har hört att texterna på nya skivan ska vara ännu mörkare än på förra. Låter lovande.

Karin Oregistrerad 2003-12-31 13:56
 

Oddsen för att ordet ”komp” förekommer i en redrik Welander recension: 1 på 1.

hoobie Oregistrerad 2003-12-31 14:30
 

Det er bare så utrolig urettferdig at det ikke finnes så gode musikkanmeldere som dette i Norge. Men, pfft, internett er for alle. Kanskje den beste anmeldelsen av musikk jeg har lest i år. Takk skal du ha, Fredrik.

Karl Ruben Weseth Oregistrerad 2003-12-31 14:33
 

”let there be morning” är en bra platta att softa och smälta julmaten till… ”pills” och ”my heart” är fina låtar.

f Oregistrerad 2003-12-31 14:55
 

… och visst gick väl bragdguldet till Klüft i år?

f Oregistrerad 2003-12-31 14:56
 

Den här ska inhandlas.

Just idag kom jag på hur bra Sway är.

I dont wanna hurt you.

I always been a dreamer.

SMÅLAND Oregistrerad 2004-01-01 12:51
 

Mycket bra recension, med ett undantag. Både 'let there be morning' och 'from nothing to one' är två stycken tveklöst högklassiga album. Dock tycker jag ändå att let there be morning når snäppet högre. Bara en åsikt.

Medlem 2005-05-24 11:09
 

wow :o dagens upptäckt. inte visste jag att dom var från sverige? jag hittade dom på youtube när jag kollade gilmore girls-videos med rory och jess och ”sway” spelades. sen upptäckte jag att flera låtar var med i bl.a one tree hill också. cool :)

hanna Oregistrerad 2008-02-23 14:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig