dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Brant Bjork: Keep Your Cool
Keep Your Cool (CD) Brant Bjork
2003
Duna
8/10

Äckligt skön skiva

Lyssna

Sök efter skivan

Kanske vet ni det inte, men Brant Bjork en smått legendarisk snubbe, i alla fall inom de s.k. stoner-kretsarna. Brant har nämligen varit med i både Fu Manchu och numera nedlagda Kyuss. Två mycket välmeriterade stonerband.

Första skivan av Brant, ”Jalamanta”, är fortfarande en av mina absoluta favoritskivor. Brant har på den skivan lyckats göra låtar som har förmågan att bara ”gå på”. Alltså, låtarna har inga direkta verser eller refränger och är i motsats till Kyuss och Fu Manchu bra mycket lugnare men därmed inte mesigare.

Nåväl, nu handlar det om hans senaste alster, som är nummer tre i ordningen och går under titeln ”Keep Your Cool”. Här handlar det om en ganska basic ljudbild med trummor, bas och gitarrer i första rummet, alla spelade av Brant himself och med ett väldigt sparsmakat spel. Här och där dyker en och annan analog syntslinga upp, vilket är mycket trevligt att höra. Jag har alltid varit lite svag för gamla analogsyntar. Brant har även bemödat sig med att sjunga på nästan alla spår på skivan, vilket han inte har gjort i lika stor utsträckning på de två tidigare albumen.

Man skulle kunna likna Brant Bjork vid en mindre kommersiell Lenny Kravitz och precis som Kravitz är han inte rädd för att blanda in andra musikinfluenser i låtarna. Utmärkt!

Vid första genomlyssningen av ”Keep Your Cool” blev jag smått besviken. Låtarna har mycket mer vers- och refrängkänsla, vilket ibland förstör den sköna känslan som ”Jalamanta” ger. Trodde jag till en början i alla fall, för efter ett par lyssningar växer skivan och man börjar faktiskt digga den riktigt hårt. Ta till exempel titelspåret ”Keep Your Cool”. En skön jazzig dänga som sätter sig som sirap i håret och man får vissa Red Hot Chili Peppers-vibbar av den. Eller den råcoola ”Gonna Make the Scene”, med äckligt sköna analoga syntar och ett soft dunk i trumljudet. Löjligt bra!

Det fina med ”Keep Your Cool” är att alla låtar har sin charm och sitt sound, och varje ny låt utmärker sig från den föregående, både låtmässigt och stilmässigt. Det känns ändå inte som att man tappar tråden, utan man kan lyssna på hela skivan och få en homogen känsla. Måste ge ett extra plus för det ultracoola soundet på skivan. Allt är rätt, trummorna är plufsiga och fina men inte för mäktiga, basen är rund och go men ger ändå ifrån sig ett tydligt basljud, gitarrerna är rena och distade men hela tiden med en bevarad värme.

Ge denna platta ett par lyssningar så växer den enormt mycket. Observera att det inte finns några så kallade hits på denna skiva utan den innehåller ”bara” en samling mycket bra låtar. Inte ett mästerverk som ”Jalamanta”, men väl värd sina pengar och bra mycket bättre än det mesta ni har i skivstället redan. En rolig, cool och annorlunda skiva att spela upp i vilket sammanhang som helst. Den heter ju ändå ”Keep Your Cool”! Hur rätt är inte det!?

Oskar Cedermalm

Publicerad: 2003-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2003-12-13 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #2356

12 kommentarer

tvåa

.... Oregistrerad 2003-12-13 00:02
 

Haha, han blev snabbt censurerad.

Verkar vara intressant. Har precis börjat komma in i Kyuss efter att ha kommit igenom den hemska sången när det inte är Homme som sjunger.

Joshua Oregistrerad 2003-12-13 00:28
 

Det här verkar vara en skiva i min smak även om jag blev mer intresserad av den där ”Jalamanta”

Human Fly Oregistrerad 2003-12-13 00:35
 

Brant Bjork The Legend!! har man varit med Kyuss så förtjänar man fna minst en åtta i betyg hur dålig\bra plattan är endå!

Hampe Oregistrerad 2003-12-13 02:48
 

Det här måste ju undersökas närmare. ”Jalamanta” var ju precis sådär studsfunkig som en Shaft-rulle! Ibland fick jag nästan för mig att Mr. Bjork, trots det svenskklingande namnet, var en svart snubbe a'la Stevie Wonder som satt och spasmiskt funkade sig igenom sin vardag framför ett elektriskt piano… Oj, så fel jag hade! Länge leve Kyuss (i min stereo i a f).

Tuffe Uffe Oregistrerad 2003-12-13 10:22
 

Jag gillar jalamanta bättre pga att den är snäppet flummigare och lite mer laid back.

andreas Oregistrerad 2003-12-13 12:34
 

Helt okänd för mig innan, men låter ju onekligen jäkligt intressant. ska kollas upp! skön och personlig recension också måste jag säga.

Svecke Oregistrerad 2003-12-13 16:40
 

det vore kul om ni recenserade ”fuzzsplit of the century” Jag lyssnar på den nu… grymm som fan!!

jacob summers Oregistrerad 2003-12-13 17:32
 

stonerrock lever

pelle Oregistrerad 2003-12-13 18:15
 

gillar skivan skarpt..

Ted Tele and the Teletubbies Oregistrerad 2003-12-13 18:48
 

Din geometriska institution i IT-bubblans efterdyningar

Klas Romb Oregistrerad 2003-12-13 18:56
 

Brant Bjork är absolut bäst… Någonsin… Hoppas att fler upptäcker honom nu.. Har ni inte hans skivor så köp!!!!

Davva Oregistrerad 2003-12-14 18:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig