dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Gemini Five: Babylon Rockets
Babylon Rockets (CD) Gemini Five
2003
Wild Kingdom/Sound Pollution
6/10

Tredje generationens partyglam

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Alla genrer har så klart sina schabloner och yttre attribut. Glamhårdrocken skäms inte för sina (klatschiga färger, läder, stort hår, smink, tatueringar). På 2000-talet överdriver den och drar det hela till sin spets (som alltid skulle man kunna säga). Gränserna har däremot flyttats.

Gemini Five är ett band som delvis består av relativa veteraner med medlemmar som tidigare figurerat i band som Jekyll & Hyde, Plaster, The Jet Set och The Beautiful Creatures. De har redan hunnit få en mindre hit med covern av Dead Or Alives redan i original ganska bedrövliga ”You Spin Me Round (Like A Record)”. Men allt det där är egentligen historia. Jag vill börja tideräkningen här. Med ”Babylon Rockets”.

Det är inte så där särdeles svårt att hitta bandets influenser. Det hörs att de gillar Mötley Crüe (och du kommer framför allt att höra spår av ljudbilden på ”Dr Feelgood”). Allra mest hörs det att de lyssnat mer än en gång på Shotgun Messiahs ”Second Coming”. Och sämre referenser kan man ha om man vill göra en stark glamskiva. Ibland kan jag tycka att de lutar sig lite väl tungt mot förebildernas arv. Men här finns ändå gott om egen vilja och riktning.

Som bäst blir det när de ökar trycket på gasen och inte uppträder som om de vore rädda för lite skit under naglarna. Riviga ”Get It Off”, titelspåret ”Babylon Rockets” med pumpande bas och urtypisk allsångsrefräng. Perfekt partyglam. Som sämst blir det i den där covern (som faller i Sha-Boom-fällan) och i den såsiga ”Hardcore”. Ja och så förstås i den för genren obligatoriska balladen som inte tillför annat än en paus för att gå och hämta mer i baren.

Med lite hårdare sållning går det att pressa fram ett riktigt starkt minialbum här. För ett par veckor sedan var jag beredd att utropa det här till den bästa svenska glamskivan sedan ”Total 13″, men nu har dominanterna redan hunnit svara med en starkare giv. Hur som helst skulle jag inte säga nej till ett turnépaket med Gemini Five och Backyard Babies efter nyår.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2003-11-12 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-02 13:35

Kategori: Recension | Recension: #2306

6 kommentarer

Jag har aldrig hört en ton från Gemini Five, men känner att jag måste rätta ett faktafel från Patriks sida.

Dead or Alives ”You Spin Me Round (Like a Record)” är en fantastisk låt. Hi energy-disco när den är som allra bäst. Måste nog kolla in den här versionen.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-11-12 22:41
 

Replik på Ola, Patrik? :)

Hewson Sport Oregistrerad 2003-11-13 08:31
 

Gemini Five var för övrigt ett förskräckligt bandnamn.

Hewson Sport Oregistrerad 2003-11-13 08:32
 

Jag kan bara hålla med Ola. Har svårt att ta en recensent som inte gillar ”You spin me round (like a record)” på allvar. Har hört covern dock, den var otroligt usel. Fy. Den här skivan verkar vara rena skiten.

Nä nu.. Oregistrerad 2003-11-13 10:21
 

Gillar ni originalet av ”You Spin Me…” är chansen ganska liten att ni gillar den här covern. Jag gillar varken original eller cover.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2003-11-13 10:52
 

Måste bara säga att You spinn me round like a football äts upp av original titeln till My young pilote (1978) i Decibels arkiv/studio på söder.

Katja Nilsberg Oregistrerad 2008-09-09 09:11
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig