Recension
- Secrets Adrift (CD) Erik de Vahl
- 2003
- Service/Border
Klipp mig, klistra mig
Lyssna
Externa länkar
- Service
- Skivbolaget. Här kan du ladda hem "Take Some Care" och "Walk" samt köpa skivan billigt.
- Musikjournalen
- Här kan du höra en intervju med Erik de Vahl
- Nöjesguiden
- Här kan du läsa en artikel om Erik de Vahl.
”Secrets Adrift” är en instrumentalskiva, även om det finns flera vokala inslag, till och med ord att lyssna på. Men rösten är bara ännu ett instrument som Erik klipper och klistrar med. Jag vill inte skriva att han är en multiinstrumentalist, för det är han inte alls – även om han är det. Han spelar piano, blockflöjt, munspel, gitarr, saxofon, midiljud men använder inspelningarna bara som byggstenar. Erik de Vahls enda viktiga, riktiga instrument är ljud. Ett ljud. Flera ljud. Många ljud. Inga ljud.
Skivan har ackompanjerat mig i några veckor nu. Demospår i en längre tid än så. Musiken följer mig till regn, till vackra dagar, till ensamhet, till arbete, till favoritfåtöljen, till en god bok, till te och till kaffe. Skivan är lika naturlig för mig som alla influenser och ljud är naturliga på skivan. Jag tänker att jag inte märker när den är på, men det låter negativt – som att det inte spelar någon roll att den är på. Men jag menar inte så utan: den passar in. Fyller ut. Lyfter min verklighet.
Erik de Vahl har ett väldigt nyfiket och lekfullt sätt att närma sig sitt skapande. Allt låter nyfött. Men ändå med livserfarenhet. Tillsammans bildar ljuden en mosaik som i sin tur ritar ett mönster, som ingår i ett större mönster.
Musikskolans blockflöjt i ”Another Game” till exempel. Den visar både på Eriks historia, på svensk kulturpolitik, på framtid i sättet den används och tidlöshet i sammanhanget.
Det är svårt att bli klok nog att sätta ord till hur Erik de Vahl låter. Det är definitivt västerländsk poptradition, så långt kan jag komma. Men strukturellt är det kanske mer likt improviserad jazz. Då och då känner jag närhet till Jaga Jazzist, ibland till Medicine. Men att säga att ”Secrets Adrift” låter som något av dem skulle vara att göra alla tre orätt.
I en intervju med P3:s Musikjournalen har Erik sagt att han försöker överge saxofonen till förmån för andra instrument. Det tycker jag vore synd. Den spelar en utsökt roll i ”Walk” och är en självklar beståndsdel när den passar, lika självklar som det vita bruset i ”Dreamt Your Face”.
De senaste veckorna har jag grävt ner mig i vad som är en bra skiva. Egentligen har jag umgåtts med tankarna i en mycket längre tid än så. Åtminstone för mig råder begreppsförvirring i samband med orden bra, älska och skiva. Måste man älska en skiva man tycker är bra? Måste en skiva vara bra för att man ska älska den?
Jag älskar ”Secrets Adrift”, samtidigt som jag känner att den har vissa brister. Som att Erik de Vahl har mycket utveckling kvar. Skivan är naiv, men inte som i att det är något dåligt att den är det. Den är naiv som lyckan i ett barns ögon när det öppnar ett paket.
Publicerad: 2003-11-05 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-12 21:26
43 kommentarer
erkdv!
#
Enerverande. Jag fick huvudvärk av skivan.
#
Äntligen musik i min del av galaxen… Äntligen.
#
Wheho! Läs recensionen av Ryans nya på labyrint.nu. Klockrent!
#
Bara på Labyrint kids, bara på Labyrint!
#
Verkar interessant. Men det är så svårt, men ändå så väldigt lätt att ta till sig av beskrivningar som: ”Jag vill inte skriva att han är en multiinstrumentalist, för det är han inte alls – även om han är det” … och ”Flera ljud. Många ljud. Inga ljud.”
Det är så enkelt så det blir lite komplicerat..
#
varför kan han inte skriva så man förstår? jävla amatör poesi!
#
… och det var sista gangen jag surfar in pa dagensskiva.com. Pretentios, poanglos, ointressant recension.
#
Håller med de 2 senaste kommentatorerna. Jag kommer fortsätta logga in på dagens skiva men recenssioner som denna här vill jag inte va med om. varför kan inte folkskriva som dem pratar i st för den här pretantiösa smörjan?
#
fint! ska kolla upp!
(amatörpoesi, dweeb)
#
Pretto, boring
#
Den här recensionen är bra, samtidigt som den är dålig. Musiken verkar intressant, samtidigt som den är tråkig. Jag är rolig, samtidig som jag är trist. Karl verkar smart, samtidigt som han verkar dum.
Fattar ni vinken?
#
Dagens recension: ja, vi förstår att du är dum i huvudet för han heter kal, inte karl. puss puss!
#
”Usch. Han använde svåra ord. Ja festår inte.”
Håll er till Punkten och Labyrint då.
#
Precis. Det här var en mycket bra recension som verkligen fick åtminstone mig nyfiken på skivan.
#
ja klippa dig,skaffa dig ett jobb och klistra tejp på din mun ;)
#
Night rambling: Det heter de, inte dem i detta sammanhang. Pretentiös stavas INTE pretantiös.
Varför kan du inte skriva som man ska – inte som du pratar?
F ö skriver Kal alldeles ypperligt. För det första har han inga dumma fel i språket som vissa som kommenterar har, dessutom kan han få mig som är inne på en stor hiphop-trip just nu sugen på Erik de Vahl. Bedrift!
#
fint skrivet o allt men denna recension gav mig inte ett smack.ryan adams är heller ingen artist jag lyssnar på men recensionen om hans skiva var mkt rolig på labyrint.nu :)
#
Och du, dagens recension: Det du skriver är meningslöst effektsökeri, samtidigt som det är meningslöst effektsökeri. Fattar du vinken?
#
bla bla bla bvilken snackig recension!
#
fourmet är nerne! fixa forumet!
#
Då får vi väl diskutera här i kommentar-listan i stället då..
#
vi-vill-ha fo-rum-et! vi-vill-ha fo-rum-et!
#
Forumet kom tillbaka. Saknar forum. Måste surfa. Raaah.
#
Dags att sluta på klaga på recensionen. Den är verkligen bra. Det går inte att andvända ord som alla förstår. Alla får ju en inre känsla av musik. Det var en bra beskrivning av Recensentens inre känsla.
Kolla in skivan, den är fruktansvärt bra!
#
man skulle kunna säga att denna sidan gör mycket störra ”nytta” med forumet.
nu var jag tvungen att plugga istället och det gick åt h-e.
#
skyll på mig, jag skrev sista inlägget på forumet innan det pajade, gjorde jag något fel?
#
Kika in på dagensbok.com:s forum så länge. It's alive and kicking! Man får diskutera musik där också…
#
skivan ÄR bra, värd mer än 7/10.
#
Ett ljud. Två ljud. Tre ljud. Fyra ljud. Fem ljud. Flera ljud. Ännu flera ljud. Ännu, ännu flera ljud. Ännu, ännu, ännu flera ljud. Många ljud. Jättemånga ljud. Jätte-jättemånga ljud. Massor av ljud. Mest ljud. Inga ljud. Inga ljud alls. Inga. Ljud. Alls.
Musiken följer mig till regn, till duggregn, till ösregn, till lätt molninghet, till gråmulna kvällar, till vackra dagar, till kyliga dagar, till dimma, till värme, till kyla, till ensamhet, till tvåsamhet, till tresamhet, till arbete, till vägen till arbetet, till vägen hem från arbetet, till fritid, till favoritfåtöljen, till sängen, till köksstolen, till skrivbordsstolen, till en god bok, till en bra film, till tystnad, till te, till vatten, till cola, till juice, till saft, till mjölk, till sprit, till öl och till kaffe.
#
Varför blev folk så upprörda över just den här recensionen?
#
för att det är en pretto skitsnackar-recension! och, bara massa ordbajs, och högstadie-poesi.
#
En skiva behöver inte vara bra för att man ska älska den. Min första skivkärlek var ReLoad av Metallica, en skiva som inte kan kallas perfekt.
Om en skiva har perfekt produktion, klanderlöst framförd sång och inte en falsk ton någonstans blir det ibland själlöst. Det går att älska de/dem med svarta själar, men inte det som inte har någon själ alls.
Om man har snöat in på en viss musikstil och hör någonting av en annan stil som man under andra omständigheter skulle avfärda på grund av genrebeteckningen, så kan man älska det bara för att det kommer under rätt tidpunkt eller förutsättningar.
Jag tänkte komma med någon snygg slutformulering här men det får komma senare, kanske.
#
Kal Ström:
Hej den här skivan är jättebra tycker ja köp den!
Walter Bull:
Fan vilken bra recension!
#
Men lägg av för helvete. Vad fan är det för pack som kommenterar recensionerna?
Kal: Oerhört intressant skiva. Både Jaga Jazzists ”A Livingroóm Hush” och Medicines ”The Mechanical Forces of Love” (även om du tipsade om ”The Buried Life” som jag inte fått tag på) är några av de där skivorna jag köpt i år som bara fortsätter växa för varje lyssning. Erik de Vahl ska kollas upp. Vilken låt är en lämplig representant för skivan?
#
Vismut: Båda låtarna som finns för nedladdning hos Service är representativa för skivan. (Och jag aktar mig för att säga: Även om ”Walk” inte är särskilt lik något annat spår på skivan.) ”Take Some Care” är en av mina favoriter. Särskilt sista minuten av den. Låten jag föll för först är ”Dance the Alienation” (sist på skivan).
Men jag lyssnar på ”Secrets Adrift” som en helhet. Det är sällan jag startar vid ett speciellt spår och bara lyssnar på det.
Ghwomb: Ja, det är en del av det hela. Men det är inte bara det jag menar med att inte alltid älska en bra skiva. Ska försöka komma till klarhet och utveckla tankegången någon gång.
#
det därna forumet tar tid att fixa sig!
#
Låter som nåt jag skulle kunna gilla. Ska kollas upp.
#
men kom igeeeeen då…
#
Forum-abstinensen är inte att leka med… Först skivsamling och nu det här. *mhgghhmm*
#
Kan ni fixa forum så att er herre kan sprida mer ljus uganda kung hifi vill ha så bra ljud som möjliggt osv mvh.
#
Är han släkt med Ivan van Dahl?
#
köpte skivan idag; gillar den verkligen, men den fick gärna vara längre än 30:37.
#
Kommentera eller pinga (trackback).