dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Illstar: El Segundo
El Segundo (CD) Illstar
2003
Illocast Records
4/10

Varning för överdos

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Hiphop från Perstorp, Skåne. Jo tjena, tänker du. Kanske extra snabbt om du drar för stora växlar på betyget fyra av tio. Men bortse från siffran (som betyder godkänt) för ett tag och läs vidare. Illstar är ett namn du vill lägga på minnet.

Kärnan av Illstar är de båda två mikrofonkontrollanterna Boggie Castillo och Driz. Men runt bandet finns också ett kollektiv musiker som bygger musiken. För Illstar pysslar med hiphop med levande instrumentering. Tunga influenser från rökig jazzfunk, lite soul och en dos latin. Bandets debut ”Topics” som släpptes i mars 2001 har sålts i imponerande 500 exemplar (med tanke på att de skött all distribution själva är det långt mer än godkänt).

Jag gillar ”El Segundo” i små doser. Problemet är att den serveras i en rejäl.

Öppningen med latinjazzgitarren i ”Reach fo' the Stars”, den klagande soulsången i ”Part of Me” (som gästas av Toby Zaiboot) och trumpetjazzen ”Fabula” är riktigt bra. Och mina förväntningar på fortsättningen skruvas upp. I de här tre spåren tar gruppen en hel del chanser och leker med både röster, ljud och språk. Fria från formen.

Efter den där inledande knappa kvarten har de svårare att behålla mitt intresse. Det handlar egentligen inte om att låtarna är avsevärt sämre. Det är mer ett resultat av att bordet som dukats upp är i mastigaste laget. 22 spår på nära 80 minuter är övermäktigt. Och när äventyrligheten efter ett tag försvinner ut genom fönstret och materialet blir enformigare och känslan av replokal ökar blir det mindre kul.

Jag inser att totalt utnyttjande av speltid så klart är en frihet man både får och kanske till och med ska ta sig när man gör allt själv. Men för min egen del önskar jag att det här var en tolva med kanske fem eller sex spår. De allra bästa. Då skulle betyget förmodligen hoppa upp två eller till och med tre snäpp.

Texterna framförs på svenska, engelska och spanska omvartannat (ungefär som skånekollegorna i Advance Patrol). Oftast är det engelskan som gäller här och ärligt talat önskar jag att duon tog en språkresa till USA. Mest för att få kontroll på uttalet. Det är färgat på ett sätt som för mig blir lite störande (ja, jag är kinkig). Det kan visa sig vara en god investering för den fortsatta karriären.

Är du intresserad av svensk hiphop som låter helt väsenskild från resten av scenen och gillar din hiphop jazzig är Illstar att rekommendera. Men ta det en del i taget. Lyssna på sex låtar åt gången. Lär dig dem och gå sen vidare till nästa. Alla 22 i en följd leder lätt till överdosering och mättnad.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2003-04-17 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-02 14:39

Kategori: Recension | Recension: #1939

8 kommentarer

Kass recension. Patrik Hamberg har tydligen inte insett själva idéen med skivan. Visst den är riktigt lång, men det ger den samtidigt tid att ”andas”. Man behöver inte lyssna stehårt på varje spår och det tror jag inte bandet heller vill att man gör. Utan jag tror att deras idé var att man kan sätta på skivan, göra lite annat under tiden och spetsa öronen extra noga under dem spåren som är starkast. Det hör man klart och tydligt vilka det är. El segundo är värd ett högre betyg tycker jag.

QLove Oregistrerad 2003-04-22 11:58
 

Precis så som du beskriver det funkar skivan utmärkt. Det är ju också det jag skrivit om du läser lite mer noga. I delar är skivan värd mer än 4/10, men som helhet tycker inte jag att den förtjänar ett högre betyg. Tyvärr.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2003-04-22 12:41
 

Skall inte jämföras med AP, dem ligger inte i samma klass.

det är som att jämföra ALANIS med AVRIL

Illstar Oregistrerad 2003-04-22 13:48
 

sorry jag skrev det som står här ovan. från illstar stämmer dock ej.

från KARL skulle det stå… sen menar jag att ILLSTAR inte skall jämföras

Karl Oregistrerad 2003-04-22 13:50
 

Nu sa du emot dig själv herr Hamberg! ”Precis så som du beskriver det funkar skivan utmärkt.” Beskrev jag inte skivan som en helhet? Dessutom tycker inte jag att det går att lyssna på skivan ett par låtar åt gången eftersom en hel del av låtarna går ihop. Jag håller med Karl i att Illstar icke bör jämföras med AP, då Illstar kör överhängade på engelska och spanska (max 2 verser på hela skivan är på svenska) och AP kör mest på svenska. AP = party, Illstar = chill. Börjar undra hur noga DU har lyssnat på skivan? Men men, ska inte störa dig mer nu. Respekterar din åsikt så länge du kan backa upp den. Tja!

Qlove Oregistrerad 2003-04-22 15:26
 

Qlove: Nej då. Vi är överens om att skivan funkar i små doser. Det skriver jag i min recension.

Det enda Illstar och Advance Patrol har gemensamt är att de blandar svenska, engelska och spanska. Att Illstar huvudsakligen använder engelska skriver jag också.

Ni får läsa mer noga vänner. Se helheter och inte lyfta små passager ur sammanhanget. Förstå innan blodet örjar bubbla för att jag inte tycker på samma sätt som ni.

Det här är en godkänd skiva. Bra i små doser. Men enformig i det stora hela. Precis så tycker jag. Precis så står det i texten.

Allt gott.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2003-04-22 19:36
 

du är nog relativt ensam om att ha synpunkter på gawds engelska.

Jag tyckte också att skivan var för lång, men efter över en månads lyssningar, under tidne jag cyklat fram och tillbaka till skolan (10-15 minuter) har den vuxit till något otroligt stort.

Okej, 4/10 var väl snålt för att skivan är något för tung med sina 22 spår…

och ska man jämnföra Chords med Timbuktu för att dem använder samma språk och kommer från samma del av landet?

Legoland Oregistrerad 2003-04-23 00:28
 

Förvånad att plattan fick ett sååå lågt betyg. Det betyget motsvarar bara ett fåtal av låtarna på albumet, medan merparten ligger på minst 7/10 och några låtar sträcker sig upp till 8 eller 9/10. Helt klart ett av de mest intressant och bäst artist utgivna albumen i år. Skall man göra någon jämnförelse med AP, så bör man även ta med den enorma budget som AP haft med riktigt bra studios och beats från Masse, mot Illstars egna inspelningar, och då ser man att Illstar spelar i en liga över AP redan nu – utan de ekonomiska fördelarna. Skall bli mycket spännande att se vad som händer med dem i framtiden…

Andreas Oregistrerad 2003-05-14 15:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig