dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Stereo Deluxe 2002
Stereo Deluxe 2002 (CD) Samling
2002
Stereo Deluxe
6/10

Housejazzdub

Lyssna

Sök efter skivan

Det var housejazziga Bobby Hughes Combination som först fick mig att få upp ögonen för bolaget Stereo Deluxe. Bara någon vecka senare landade den här samlingen på redaktionen. Min vana otrogen snöt jag åt mig en laddning elektronisk musik. Det var ett par år sedan jag lyssnade aktivt och det mesta i genren åker därför snabbt och säkert som amen i kyrkan till kollegorna i Stockholm.

Jag säger det med en gång. Jag gillar det jag hör här.

De flesta av artisterna rör sig i närheten av vad jag skulle vilja kalla för house utan att för den skull vara särskilt typiska för genren som helhet. Många av artisterna bryter av med influenser från dub eller jazz. Influenser så starka att de gärna ställer sig i förgrunden. Tempot är oftast för lågt för dansgolvet vilket gör att musiken fungerar bättre i baren eller på efterfesten. Eller som en uppmuntring till spontandans där det inte nödvändigtvis var avsikten.

Som vanligt när det gäller skivbolags- och genresamlingar är det de spår jag hört tidigare och de som bryter av mot huvudfåran som bäst fångar min uppmärksamhet. Här gillar jag med andra ord redan nämnda Bobby Hughes Combinations båda rökigt funkjazziga bidrag ”Kerma Elastica” och ”MPS” bäst tillsammans med dubbiga och baktaktiga ”Relief for Free” från Emo bäst (den klubbigare handklappsremixen som ligger på skivans andra halva är inte lika bra som originalmixen) .

En annan fin detalj med den här samlingen är att den påminner mig om hur bra acid jazz faktiskt kunde och kan vara när den inte blir för snäll. Bara en sån sak.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-11-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-25 13:31

Kategori: Recension | Recension: #1710

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig