dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Swan Lee: Tomorrow Never Dies
Tomorrow Never Dies (cd) Swan Lee
2002
Gogo/Playground
6/10

Väcker förväntan

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Danska Swan Lees låt ”Tomorrow Never Dies” höll på att bli ledmotiv till Bondfilmen med samma namn, men det blev som bekant Sheryl Crow som gjorde det ledmotivet.

Det här verkar vara ett band som har full kontroll på det de gör. Kritikerrosade och prisbelönta i hemlandet. De sköter allt själva, från musiken till designen av omslag och de har sitt eget skivbolag. Albumet ”Enter” verkar ha vält delar av Danmark mer eller mindre över ända.

Nu är det vår tur att få smaka på Swan Lee, först genom EP:n ”Tomorrow Never Dies” som innehåller fyra låtar från albumet ”Enter”, som släpps i slutet av maj här i Sverige.

Swan Lee bjuder på fyra ganska vemodiga och lågmälda – men samtidigt pompösa – låtar som påminner en del om Goldfrapp. Bonddoftande titellåten låter precis som ett ledmotiv till någon film om 007. De flesta komponenter som bygger en sådan låt finns med – och det är förstås ganska behagligt.

Även de tre andra låtarna är tämligen filmiska. ”Flowers in the Wintertime” låter mest modern. Lite maskiner och elektronik i kompet lägger grunden bakom stråkar och sångerskan Pernille Rosendahls ganska gälla röst. Låten lutar lite åt Sneaker Pimps-hållet faktiskt.

I ”Enter” distas sången och här stökas det lite mer. Inte lika salongsmässig som de andra låtarna, men den vaknar aldrig riktigt till liv.

Avslutande ”Stay Tonight” är en hjärtekrossande och släpig ballad som hämtad ur en vemodig film. Med stark melodi och ruskigt snygg produktion är den singelns höjdpunkt. Riktigt, riktigt bra. Den kommer kunna dominera i oktober/november.

Swan Lee använder sig av stora gester och är nog rätt pretentiösa. Men det ger mersmak den här gången och jag kommer med viss förväntan lyssna på albumet efter att ha hört denna EP.

Kal Ström

Publicerad: 2002-05-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-13 00:21

Kategori: Recension | Recension: #1455

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig