dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Chilly & Leafy: Unda Dawg Entourage
Unda Dawg Entourage (CD) Chilly & Leafy
2002
Unda Dawg Records/Goldhead Music
8/10

Hoppa och dansa till reggaemusiken

Lyssna

Sök efter skivan

Jag tycker om att bli överraskad av musik. Chilly & Leafy levererar med ”Unda Dawg Entourage” en riktig smällkaramell till överraskning. Jag har inte direkt övertygats av allt de släppt ifrån sig tidigare. Deras ragga på svenska har ibland kännts lite mer hellre än bra. Inget som på något vis förberedde mig på det här. Det här är flera nivåer bättre.

Efter radioframgångarna med ”Tuff tripp” spelades faktiskt ett helt album in. Det lades i malpåse när dåvarande skivbolaget Grand packade ihop.

Precis som många andra artsiter som varit med länge tröttnade de på att vänta på att ett nytt skivbolag skulle förstå deras grej. De tog saken i egna händer och startade Unda Dawg Records där de mest släppt sin egna låtar, men också en tolva med Papa Dee och Lady Saw. Mer är att vänta.

Det börjar med ett brak i den knastriga duellen ”Tricoloren” där Chilly & Leafy mäter sina krafter mot franska ragga-outfiten Sai Sai. Den sätter nivån för resten av skivan. Den låter både ny, fräsch och klassisk samtidigt. Beatet låter som hämtat från en gammal knastrig dancehall-sjua. Festen har börjat.

Sen följer i rask takt de båda singlarna ”Skyller ifrån sig” och ”Jaskabara”. Efter dem utmärkta mötet med Farsan D (Papa Dee) i kampsången ”Samsas tillsammans”. Snacka om chocköppning. Efter den har jag redan kapitulerat.

Men det finns mer att vänta. Dels ett par spännande möten med Spoonhead, Looptroop (de måste verkligen släppa en hel skiva på svenska) och Sugar Minott. Dels några gamla bekantingar i till exempel ”Vart ska du ta vägen?” och ”Schlookdans”.

Jag är så grymt imponerad av svänget på den här skivan. Det svänger hårdare än alla ragga jag hört på svenska i år. (Tänk att det faktiskt skulle betyda något, vem hade trott det för ett par år sedan?) Chilly & Leafy kör över allt motstånd.

Med kärlek, glädje, en liten nypa humor och allvar visar de med största tydlighet vilka som sitter överst på tronen.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-05-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-25 08:36

Kategori: Recension | Recension: #1455

9 kommentarer

Skivan är helt jävla grym. Jag blev så glad när du gav den högt betyg eftersom ingen jag pratat med verkar förstå storheten hos Chilly & Leafy. Det här kommer att bli soundtracket till min sommar

Rodney Oregistrerad 2002-05-17 08:47
 

Jag förstår.

Kennet Oregistrerad 2002-05-17 10:32
 

- ey, Chilly!

- vaaääääre…?

cut killer Oregistrerad 2002-05-17 13:33
 

Big up! Rodney, det här blir soundtracket till min sommar med, men vi kan väl samsas tillsammans? Ey yo =)

Pelle Panik Oregistrerad 2002-05-17 14:36
 

Den här plattan knäcker allt och alla på sin väg till tronen.

Fel av mig, Den är på tronen redan.

Jah Bless!

Schlooken Oregistrerad 2002-05-17 16:19
 

>cut killer:

- kom hit!

- sluuta, sluuuta….

:D

maraboumannen Oregistrerad 2002-05-17 23:01
 

är det den chilly? chilly- white-beatdown chilly? Fanken…

mank Oregistrerad 2002-08-23 09:21
 

Vart kan man ladda ner den här skivan gratis ?

KAANTOOSH Oregistrerad 2007-11-18 15:09
 

[...] här skrev dagensskiva.coms Patrik Hamberg då Unda Dawg Entourage släpptes: ”Med kärlek, glädje, en liten nypa humor [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig