dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Augustus Pablo: Gold
Gold (CD) Augustus Pablo
2002
Jet Star/Playground
8/10

Bra start för fortsatt resa

Lyssna

Sök efter skivan

Augustus Pablo lämnade livet den 18:e maj 1999, hans 45:e levnadsår. Då hade han via ett gästspel i Primal Screams ”Star” återtagit en del av det ljus som lämnat honom under flera år. Det var under mitten och slutet av sjuttiotalet som Augustus Pablo regerade dubvärlden tillsamnmans med King Tubby och Lee Perry.

Pablo var melodicans mästare och en av dub-reggaens mest erkända musikanter och producenter. Nästan lika känd för sin klena hälsa som sin fantastiska musik. Hans samarbete med King Tubby i ”King Tubby Meets the Rockers Uptown” är en självklar milstolpe i dub-reggaens historia, liksom ett par av hans album i eget namn – ”Original Rockers” och ”East of the River Nile”.

Kännetecknande för Augustus Pablos musik är, förutom då hans själfyllda melodicaspelande, det arbete som lagts ned på mixningen av skivorna. Kanske är det den som gör att hans musik fortfarande känns så fräsch?

”Gold” är ett försök att samla och visa upp Pablos verk. Namnet på samlingen antyder att det skulle vara en ”Best of” eller ”Greatest Hits”. Som sådan håller den kanske inte riktigt måttet. Här saknas något självklart val för mycket för det. Mest anmärkningsvärt är kanske att ”Rockers Rock” inte finns representerad.

Vi får ändå titelspåret från mötet med Tubby och vi får två av låtarna från ”Original Rockers”. Vi får också omistliga låtar som Pablos första hit ”Java” och några av hans versioner av klassiska riddims i ”Mr Bassie”, ”Thunder Clap” och ”Satta”.

Visst finns här ett par spår som inte riktigt håller måttet. Visst skulle jag hellre rekommendera en investering i ”Original Rockers”, ”King Tubby Meets the Rockers Uptown” eller ”East of the River Nile”.

Samtidigt är ”Gold” en ovanligt bra sammanställning av Augustus Pablos musikaliska arv. Om skivan dessutom hamnar i den midpricekategori den placerats i i England kan det här mycket väl fungera som en första investering för vidare resa in i Augustus Pablos värld. Du slipper ju samla på dig så särskilt många dubletter med dina nästa tre köp.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-05-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-25 08:37

Kategori: Recension | Recension: #1455

5 kommentarer

”King Tubby meets rockers uptown” är en mkt bra platta!

Hilly Oregistrerad 2002-09-03 23:46
 

east of the river nile är even better.

gusc Oregistrerad 2004-03-19 12:10
 

Ja, "East of the river Nile" är något bättre.

"Gold" skulle jag också ge en 8. Han är magisk, Augustus!

Medlem 2005-04-13 19:28
 

Horace Swaby alias Augustus Pablo (egentligen namnet på The Upsetters keyboardist Glen Adams) kommer alltid att bli ihågkommen som en av reggaehistoriens allra största namn. Som pianist och klaviaturspelare var han stor, men som melodicaspelare, dubmästare och producent var han ännu större. Med sina speciella effekter och sitt orientala sound blev han en nydanare, och på denna samling kan man njuta av det allra bästa, som "East of river Nile", "King Tubby meets rockers uptown" och "Pablo satta", en experimentell version av The Abysinnians "Satta massagana".

Detta tyckte Hammargren i Nerikes Allehanda och gav plattan full pott.

Medlem 2005-07-10 22:30
 

Fast Hammargren har väl aldrig delat ut ett betyg lägre än 4/5? Det är väl bara Lennart Persson som tävlar om ett högre betygssnitt…

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-07-11 20:29
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig