dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Gluecifer: Basement Apes
Basement Apes (CD) Gluecifer
2002
Epic/Sony
8/10

Rakt på sak utan eftertanke

Lyssna

Sök efter skivan

Om du minns min recension av Gluecifers förra skiva kommer du kanske ihåg att jag inte var direkt lyrisk. Att jag ogillade den var ganska tydligt. Att det främsta problemet var sångaren Biff Malibus röst framgick med största säkerhet.

Jag var säker på att mitt förhållande med Gluecifer tog slut där.

För ett par veckor sedan plockade jag upp en promoskiva som innehöll ”Easy Living” från ”Basement Apes”. Det tog inte många lyssningar innan det blev en vana att gå in i vardagsrummet och slå på ”Easy Living” som en sorts morgonrutin. Ungefär som att borsta tänderna efter frukost.

Biff Malibu låter inte som sist.

”Basement Apes” är en äkta nordisk hårdrocksskiva. Här finns ekon från flera samtida kollegor. Originalitet är kanske inte det första ord som poppar upp i huvudet. Spelar det nån roll? Nej, inte för fem öre.

Gluecifer har gjort en skiva som gör mig så glad att jag inte kan låta bli att partyhöja tills högtalarna står och skakar. Det händer att jag blir lätt chockad när jag slår på den efter att ha satt på paus för att svara i telefon.

Jag skulle kunna rulla igång jämförandet och liknandet. Peka på att någon låt låter som något annat. Jag hoppar över det.

Konstaterar istället att det här är en rockskiva som utklassar det mesta jag hört hittills i år. Här finns inget beräknande eller uträknande, bara rå rak rock'n'roll.

Jag kan inte låta bli att älska det.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-04-11 00:00 / Uppdaterad: 2008-09-25 14:36

Kategori: Recension | Recension: #1398

7 kommentarer

ruggigt bra skiva, årets comeback!

lardo Oregistrerad 2002-04-12 11:11
 

Japp, denna platta är riktigt bra.

Min recension:

http://www.nerikes.se/meny/rec/rec.asp?id=0&nr=6259&index=skiv

Anders Jakobson Oregistrerad 2002-04-12 16:15
 

Årets bästa skivtitel…

Jimmy Oregistrerad 2002-04-12 16:56
 

Gillade inte heller just Biffs röst på Tender heller, men på plattan innan låter det ju grymt som fan. På ”Respect the rock”-splitten med Copters så rockar dom fan så jävla hårt att det gör ont.

Ray Lee Castro Oregistrerad 2002-04-14 03:04
 

Bra recention! Tender is the savage är faktiskt inte speciellt bra. Några bra låtar på den skivan men just spelande speciellt ifrån trummslagar pojken är inte bra. Ökar takten och är allmänt osäker. Det känns som att bandet har slutat jollat och tagit sitt sound ett steg längre. Den enda låten jag inte riktigt gillar är faktiskt singeln ”Easy livin”. Det finns fler och bättre singlar på denna skiva. Tjapp!

Limp Oregistrerad 2002-04-18 14:45
 

Vill bara säga att Tender is the savage inte alls är Gluecifers sämsta, utan tvärtom deras bästa. Basement apes är långt ifrån lika bra. faktum är att ”easy living” tillhör deras sämre alster…

Sergeant Ed Oregistrerad 2002-11-18 23:42
 

köpte den idag.. så jävla bra

palm Oregistrerad 2003-07-04 20:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig