dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Saïan Supa Crew: X Raisons
X Raisons (CD) Saïan Supa Crew
2002
Source/Virgin
7/10

‘ip ‘op don’t stop

Efter Saïan Supa Crews imponerande debutalbum KLR, med toppar som G-Padpo och dunderhiten Angela, var mina förväntningar på uppföljaren milt uttryckt höga. KLR blev lika oförmodat som glädjande en av mina största personliga favoriter från förra året. Skulle den franska sextetten klara av att leverera ett lika helgjutet album nästa gång?

Efter de första genomlyssningarna var jag inte så säker på det. X Raisons satte sig inte alls lika direkt som KLR. Men det handlade bara om att det krävdes lite mer tid den här gången. Allt eftersom har den utkristalliserat sig till en minst lika stark skiva som föregångaren.

En orsak är att produktionen den här gången överlag är både tyngre och massivare. Där KLR spretade i ett antal riktningar, vilket i sig gjorde den så oemotståndlig, är X Raisons mer sammanhållen. Den känns mer som en genomarbetad enhet än som ett gäng väldigt charmiga låtar samlade på en skiva. Men det innebär inte att X Raisons saknar vare sig humor eller lekfullhet. Ett tecken så gott som något är att gruppens medlemmar Leeroy Kesiah, Specta, Sir Samuel, Feniksi, Sly the Mic Buddha och Vicelow producerat skivan under mer eller mindre fantasifulla namn som Pimp Daddy, Hans Axel von Fersen och Le Grand-Père de Heidi.

Saïan Supa Crew visar fortfarande upp en mångsidighet och energi som få andra hiphop-akter kan matcha. För även om det finns fler hårda och avskalade spår som bastunga Polices och dubbiga X Raisons finns som motvikt också mjukt latinosväng i A Demi-Nue, en briljant a-capellatolkning av Jimi Hendrix Voodoo Chile och några riktiga partymonster som J'entends Dire och smått galna À ço' Mow (Hamisow Bow). Inte minst den sistnämnda som med sina tribalrytmer, upp-pitchade röster och kulspruterap i bästa Busta-klass ensam kan kicka igång den segaste fest.

När de dessutom mitt i alla infall och experiment levererar klockren stämsång, små glimrande beatboxinsatser och sylvass rap är det svårt att inte ryckas med.

Enligt uppgift håller nu Saïan Supa Crew på och sammanställer ett engelskspråkigt album där de kommer samarbeta med en mängd artister från den amerikanska hiphopscenen. En skiva som ska släppas någon gång senare i år.

Jag längtar redan.

David Drazdil

Publicerad: 2002-03-25 00:00 / Uppdaterad: 2009-07-14 10:11

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1365

7 kommentarer

Verkar vara många som bryr sig om denna skiva…….

Quimby Oregistrerad 2002-03-25 21:25
 

Vad är det för skitskiva, inget direkt att bry sig om…

Att dessutom Busta Rhymes nämns får en att spy.

Kristian Oregistrerad 2002-03-25 22:09
 

”Dunderhiten Angela”, var någonstans blev den en hit? På månen?

Kristian, igen Oregistrerad 2002-03-25 22:11
 

Fan va alla var negativa då, bara för att ni lyssnar på skitmusik…

Saian knäcker allt!!

The Man Oregistrerad 2002-03-26 07:33
 

Alla kan ju inte gilla musiken på rix och nrj, såsom uppenbarligen Kristian och Quimby gör, och faktum är att det här är en RIKTIGT bra hip hop-skiva…Tycker att genialiteten i låten ”X-raisons” inte riktigt framgår av recensionen…

Att kalla ”Angela” dunderhit är väl kanske lite fel, särskilt här i Sverige.

Popovic Oregistrerad 2002-03-28 13:38
 

ni måste vara helt lost i bollen om ni inte fattat att ”angela” verkligen blev en dunderhit, kanske för de mer inbitna, men ändå.

saïan rule!

nina Oregistrerad 2003-04-03 19:47
 

jag fattar inte ens hur den här skivan kan kritiseras. Den är så oerhört bra! De har en musikalitet som få andra nutida artister kommer i närheten av. De skulle kunna sjunga opera om de ville, jag lovar! Hiphop behöver inte alltid vara gravallvarligt, SSCs humor ger hopp. Angela var dessutom en megahit, för alla som var i Frankrike det året. Den har ju spelats på MTV här i Sverige också för f…! Om ni verkligen gillar hiphop och inte bara engelskspråkig mainstream hiphop så är det här något för dig. Alla borde ha deras skivor. De bör också ses live, kulturhuset 30/4. Saian for life!

julia Oregistrerad 2003-04-25 12:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig