dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Oddjob: Third Stone from the Sun
Third Stone from the Sun (CDS) Oddjob
2002
Amigo
5/10

Antingen eller

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Trumpetare Goran Kajfes och saxofonist PerRuskträskJohansson har när de spelat tillsammans ofta valt att kalla sig Goran Meets Ruskträsk. Medmusikanterna har varierat. När de nu valt att formera en mer permanent uppställning tillsammans med Peter Forss på bas, Daniel Karlsson på piano och Janne Robertsson på trummor har de valt att byta namn. Namnet på styrkan är nu Oddjob (efter Bondskurken får man anta).

Ett första smakprov har redan sluppit ut ur studion i form av en tvåspårssingel innehållande dels en cover på Jimi Hendrix Experience låt ”Third Stone from the Sun” och en egen komposition döpt till ”Lim”.

”Third Stone…” är kanske inte den mest välkända låten från Hendrix briljanta debutalbum ”Are You Experienced”. Där sticker den ut lite med sin rymdjazziga form. I Oddjobs version har den polerats lite och de bjuder på en tolkning som drar tankarna till latinjazz. Det svänger bra och här visar de prov på vad som kan komma att visa sig vara deras trumfkort, alla spelar slagverk.

Den egna låten, den mer avantgardistiska ”Lim”, är en i flera avseenden betydligt segare historia. Ja, den skulle lika gärna ha kunnat döpas till ”Baksmälla”. Det är den känsla jag får av låten. Hur jobbigt det kan vara att förflytta sig från sängen till duschen efter en hård natt på krogen. Frågan är om det inte är ett tandborstande som hörs? Nej, det är nog snarare en gurka eller något annat rytminstrument.

Ett generellt problem med singeln är nämligen att den inte känns särskilt busig. Det låter lite för tryggt och snällt när musiken skulle må bra av ett större mått av ruffighet, mer skit under naglarna. Det ska bli spännande att se åt vilket håll Oddjob faller när fullängdaren landar, skitigt latinsväng eller polerad avantgardjazz?

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-01-24 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-25 11:04

Kategori: Recension | Recension: #1275

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig