dagensskiva.com

48 timmar

Nyhet

Domare beordrar Kazaa att stoppa spridningen av piratkopior

Igår beordrade en holländsk domare filbytartjänsten Kazaa att förhindra sina användare att sprida kopior av upphovsrättskyddat material. Om inte företaget gör som beordrat riskerar de böter på $40 000 om dagen. Företaget är stämt i olika omgångar av RIAA (Record Industry Association of America) och Motion Picture Association of America samt den holländska musikindustriorganisationen Buma/Stemra, det är i rättegången med den senare av de två som Kazaa förlorat.

Det kan dock visa sig svårt för Kazaa att följa domslutet då de inte, som i Napsters fall, har en central server som reglerar nedladdningar utan alla användare ansluter till varandra med så kallad Peer-2-Peer-teknik över ett nätverkssystem som kallas Fasttrack (som Morpheus/MusicCity och Grokster också använder).

I en kommentar till PC World i USA har Kazaas advokat Christiaan Alberdingk Thijm sagt att även om Kazaa tar bort möjligheten att ladda ner klienten kommer inte filbytandet upphöra, eftersom de som redan laddat ner programvaran inte något mer från Kazaa för att använda den.

Det enda de kan göra är att konfigurera om Fasttrack, något de gjort tidigare, men det kommer innebära att också Morpheus/Musiccity och Grokster slutar fungera – något som i och för sig inte skulle göra de som lämnat in stämningsansökningar speciellt nedslagna.

Kal Ström

Publicerad: 2001-11-30 18:19 / Uppdaterad: 2001-11-30 18:19

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig